Tanca
Salut Pública Societat 24 de maig de 2020

Esparreguera entra en la Fase 1 de desconfinament aquest dilluns

Al igual que la resta de municipis de la regió sanitària metropolitana sud, Esparreguera començarà a aplicar diferents mesures que afecten a la mobilitat, els establiments de restauració, la cultura, el lleure i l’esport. Des de dilluns 25 de maig, a més, el bus urbà reprendrà la plena normalitat en el servei i la zona blava tornarà a ser de pagament

Esparreguera entrarà aquest dilluns en la Fase 1 de la desescalada aplicant diferents mesures en els àmbits de la mobilitat, els establiments de restauració, la cultura, el lleure, l’esport, el culte i el dol. Paral·lelament, des del mateix 25 de maig la gratuïtat de la zona blava d’estacionament deixarà de tenir vigència, decretada des del passat 14 de març per a evitar la mobilitat ciutadana, i el servei de bus urbà començarà a operar amb plena normalitat. Tot i l'entrada en la Fase inicial del Pla per a la transició cap a una nova normalita, continúa vigent l'obligació de fer ús de mascaretes en espais concorreguts i el transport públic, així com les mesures d’higiene i distàncies de seguretat orientades a prevenir la propagació del coronavirus.

Pel que fa a la mobilitat de persones, a partir del 25 de maig es permetrà fer trobades de fins a 10 persones tant a l’aire lliure com a casa mantenint la distància de seguretat, de manera que les persones menors podran sortir al carrer acompanyades de més d’una persona adulta. També es permetrà fer desplaçaments dins de la mateixa regió sanitària, que en el cas d’Esparreguera és la regió metropolitana sud i comprèn els territoris de l'Alt Penedès, el Baix Llobregat, el Garraf i el Barcelonès Sud. Es recomana, però, que es facin els mínims desplaçaments necessaris i es recorda que continuen vigents les franges horàries de passeig i activitat física a l'aire lliure: de 6 a 10h i de 20 a 23h les persones més grans de 14 anys; de 10 a 12h i de 19 a 20h les més grans de 70 anys; i de 12 a 19h les persones menors de 14 anys acompanyades.

En l’àmbit de la restauració, amb l’entrada –aquest dilluns– a la Fase 1 del Pla per a la transició cap a una nova normalitat, podran obrir bars i restaurants amb terrassa reduint-ne a la meitat l’aforament, mantenint una distància interpersonal de seguretat de 2 metres i permetent una ocupació màxima de 10 persones per taula. La setmana passada l’Ajuntament d’Esparreguera va informar, precisament, en aquest sentit als bars i restaurants amb llicència de terrassa al municip. Els mateixos establiments podran sol·licitar a l’Ajuntament augmentar la superfície de terrassa a ocupar respectant en tot cas la proporció del 50% entre taules i superfície disponible i incrementant proporcionalment l’espai de vianants al tram de la via on s’ubiqui a terrassa.

Amb l’entrada a la Fase 1, en l’àmbit del comerç podran obrir els establiments de fins a 400m2 per atendre sense cita prèvia, tot i que aquesta mesura ja es va començar a aplicar la setmana passada, amb l’entrada d’Esparreguera a la Fase 0,5 o Fase 0 avançada de desconfinament. D’altra banda, començaran a obrir els concessionaris d’automoció, els serveis d’inspecció tècnica de vehicles (ITV) i els centres de jardineria, tot i que només faran atenció amb cita prèvia, i podran reobrir hotels i establiments turístics sense oferir-ne l’ús de les zones comunes. També s’habiliten els mercats ambulants a l’aire lliutre, amb una quarta part de les parades habituals i un 30% de l’aforament com a màxim. En el cas d’Esparreguera, el mercat ambulant tornarà el proper dijous 4 de juny i només amb parades d’alimentació.

En l’àmbit de l cultura i el lleure, podran celebrar-se espectacles amb un màxim de 30 perrsones en espais tancats i 200 persones en espais a l’aire lliure, sempre garantint la distància de seguretat. Els museus podran obrir amb un màxim del 50% de l’aforament i les biblioteques podran obrir per al servei de préstec i devolució de llibres. En relació a això últim, la Biblioteca Municipal l’Ateneu ofereix ja aquest servei des de l’entrada en vigor de la Fase 0,5 a Esparreguera, la setmana passada. Pel que fa a l’esport, es permeten grups de fins a 10 persones que no viuen al mateix domicili, i sense límit en els que hi viuen, per a realitzar la pràctica esportiva en les franges horàries permeses. També serà permès l’accés a instal·lacions esportives a l’aire lliure i centres esportius, en aquest últim cas, amb cita prèvia. A Esparreguera, però, les instal·lacions esportives municipals de moment continuaran tancades al públic.

Als municipis en Fase 1 de desconfinament es permetrà, a partir de dilluns 25 de maig, obrir espais de culte i oració mentre no es superi un terç de l’aforament, i celebrar vetlles i enterraments amb 10 persones acompanyants si es realitzen en espais tancats i fins a 15 persones si són a l’aire lliure. El seguici per als enterraments o cerimònies de comiat es restringirà a un màxim de 15 persones, al marge de la persona que oficia l'acte. D'altra banda, també a partir de dilluns es permetrà la realització d’obres als habitatges ocupats (fins ara només eren permeses les obres a vivendes desocupades) sempre que es garanteixi una distància de seguretat de 2 mestres o l’ús de mascareta.

Finalment, altres signes de normalització en la vida municipal coincidint amb l'entrada en la Fase1 de desconfinament són la represa, a partir d'aquesta setmana, de les Comissions Informatives de Drets Socials i Ciutadania i de Territori com a òrgans col·legiats de govern al consistori, i, d'altra banda, la tornada de la deixalleria mòbil des del mateix dilluns 25 de maig. Continuen vigents totes les recomanacions al voltant de l’ús de mascaretes en espais concorreguts i el transport públic així com les mesures d’higiene orientades a prevenir la propagació del coronavirus.