Tanca
Medi Ambient 5 de juny de 2024

Esparreguera, Olesa i Vacarisses s’alien per recuperar l’ermita de Sant Salvador de les Espases

Els alcaldes dels tres municipis s’han reunit aquesta setmana per abordar l’estat actual del conjunt arquitectònic, que es va esfondrar parcialment la setmana passada, i coordinar accions de futur. La primera mesura és identificar la propietat de l’ermita, que no és de titularitat pública. El recinte segueix precintat per garantir la seguretat de les persones

Els Ajuntament d’Esparreguera, Olesa de Montserrat i Vacarisses actuaran conjuntament per a recuperar l’ermita de Sant Salvador de les Espases, després que el passat 27 de maig s’esfondrés el sostre d’una part de la capella d’aquest patrimoni arquitectònic, que està declarat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Així ho ha anunciat l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, després de la reunió mantinguda dilluns entre els batlles de les tres localitats per abordar l’estat actual del conjunt arquitectònic i coordinar les accions que cal fer per a encarar la seva reconstrucció i futura protecció. La primera mesura que s’ha emprès és la identificació de la propietat de l’ermita, que es desconeix però sí que se sap que no és de titularitat pública. Paral·lelament, avui tindrà lloc una trobada entre arquitectes municipals de les tres localitats amb professionals del Departament de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya per avaluar l’estat d’aquest edifici, que ha quedat precintat i se n’ha prohibit l’accés, perquè s’hi han detectat moviments estructurals que han comportat l’aparició d’escletxes a la façana i a les parets.

L’ermita de Sant Salvador de les Espases està situada en el terme municipal d’Esparreguera i d’Olesa de Montserrat i el seu entorn forma part també del terme de Vacarisses. Per valorar els passos a seguir després de l’esfondrament la setmana passada de la teulada d’aquest recinte, dilluns es van reunir els alcaldes d’Esparreguera, Eduard Rivas, d’Olesa de Montserrat, Jordi Parent, i de Vacarisses, Antoni Massana. En aquest sentit, l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha assegurat que, després de la reunió d’ahir, “s’ha establert un canal continu de contacte entre els tres Ajuntaments per a establir una estratègia compartida per vetllar per aquest patrimoni cultural” que, després de les corresponents actuacions a curt i a mig termini, ha de confluir en un gaudi conjunt per part dels tres municipis.

La primera mesura que s’ha engegat, segons explica Eduard Rivas, és “la identificació de la propietat de l’ermita, que tenim clar que no és pública, ni de l’Ajuntament d’Esparreguera ni del d’Olesa de Montserrat, però no tenim identificada a la propietat i això és el més urgent, perquè si no sabem qui és el propietari els tràmits no poden començar”.  L’ermita de Sant Salvador de les Espases data del segle X, forma part del patrimoni històric de Catalunya com a exemple de l'arquitectura romànica rural i està declarada com a BCIN i té protecció de caràcter estatal. En aquest sentit, l’alcalde ha apuntat que “hem de saber si la propietat a pres mesures en els darrers anys per a protegir i preservar aquest patrimoni, que en tenim els nostres dubtes, i després empènyer i encoratjar perquè es facin les accions oportunes per tal de recuperar l’equipament”.

Paral·lelament, avui es farà una trobada entre arquitectes municipals de les tres localitats amb professionals del Departament de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya per avaluar l’estat d’aquest edifici, ja que no només s’ha esfondrat una part de la teulada, sinó que l’estructura presenta moviment. Per això s’ha precintat tota la zona per a intentar que la gent no hi accedeix, per motius de seguretat, ja que hi podrien haver despreniments. D’altra banda, Rivas ha apuntat que “amb la vista posada en el mig i llarg termini, estem estudiant jurídicament com ens podem organitzar els tres ajuntaments per fer força respecte Sant Salvador de les Espases, ja que tenim la voluntat de sumar esforços i treballar plegats per recuperar el patrimoni i fer alguna activitat que generi germanor i uneixi els tres municipis”.

L’alcalde d’Olesa de Montserrat, Jordi Parent, ha coincidit a dir que “és molt important saber qui és la propietat de la capella perquè és aquesta qui ha de presentar una memòria valorada de l’abast de la rehabilitació que s’ha de fer. A partir d’aquí, la voluntat dels tres ajuntaments és la de sumar esforços per parlar amb administracions superiors i fer possible la recuperació d’un espai tan arrelat culturalment i sentimentalment al nostre territori com és Sant Salvador de les Espases”.