Tanca
Salut Pública Societat 16 d’octubre de 2020

Esparreguera restringeix l’ús de pistes esportives i parcs infantils a partir d’avui

La Generalitat ha fixat noves mesures especials per frenar els contagis de Covid-19 que també inclouen el tancament de bars i restaurants, que només poden oferir begudes o menjar per emportar-se, i la reducció al 30% de l’aforament dels establiments comercials minoristes i els mercats no sedentaris

Esparreguera ha començat a aplicar les noves mesures especials de contenció de l’activitat laboral i social i en matèria de salut pública fixades per la Generalitat, que han entrat en vigor a partir d’avui amb l’objectiu de frenar els contagis de coronavirus. La principal restricció és el tancament de bars i restaurants, que només podran servir begudes o menjar per emportar-se, però n’hi ha d’altres com el tancament, a partir de les 8 del vespre, dels parcs i jardins públics i de les àrees de joc infantils, la prohibició d’ús de les pistes esportives a l’aire lliure que no estiguin supervisades, la reducció de l’aforament dels establiments i locals comercials minoristes i dels mercats no sedentaris al 30% i l’ajornament de totes les competicions esportives, excepte les oficials i les professionals. Segons dades del Departament de Salut, actualment Esparreguera se situa en risc de rebrot alt, amb un índex de 288,14 i 16 casos positius confirmats entre el 6 i el 12 d’octubre.

Les noves mesures, que tenen una durada inicial de 15 dies, fan especial incidència en el sector de la restauració, ja que s’han suspès totes les activitats -excepte en hotels per a l’ús dels clients, centres sanitaris, socials i residencials, i menjadors socials-, i només es permet el lliurament a domicili o la recollida a l’establiment amb cita prèvia. En l’àmbit comercial, els locals minoristes han de reduir l’aforament al 30% de l’habitual i els establiments amb una superfície superior a 400 m2 han de tenir controls d’accés. Es prohibeixen els serveis de tractament de bellesa, excepte els serveis de perruqueria, perquè no es poden prestar serveis que impliquin contacte físic amb els clients, excepte que siguin essencials, sanitaris o sociosanitaris. També queden suspeses les fires comercials, motiu pel qual s’ha postposat l’Esparreguera Stock Market, que s’havia de celebrar el 24 d’octubre i s’ha ajornat al 7 de novembre. El consistori també està estudiant fórmules per a garantir la celebració del mercat no sedentari del dijous amb la reducció de l’aforament al 30%.

En l’àmbit esportiu, es prohibeix l’ús d’aquells equipaments que no estiguin supervisats i s’ajornen totes les competicions esportives, excepte les oficials i les professionals. A Esparreguera s’han tancat les pistes poliesportives a l’aire lliure del Barri Font, la Zona Esportiva, Can Comelles, La Plana i Mas d’En Gall, excepte per a l’ús de les entitats esportives, que s’encarregaran de controlar-ne l’aforament durant els entrenaments. També s’ha restringit l’ús dels parcs i jardins públics i de les àrees de joc infantils que poden estar obertes només fins a les a les 8 del vespre. En el cas del parc de la Vila, el de Cal Vives i la plaça del Centre, a partir d’aquesta hora es procedirà al tancament dels seus accessos i, en la resta de parcs s’han instal·lat cartells informatius per a recordar a la ciutadania les normes d'ús segons la nova normativa.

Les directrius aprovades dimecres pel comitè del Pla d’Emergències de Protecció Civil (Procicat) també inclouen la reducció al màxim de l’activitat social i els desplaçaments fora del domicili. El contacte social s’ha de limitar als grups bombolla, i es prohibeixen les trobades i reunions de més de 6 persones, llevat que siguin convivents, tant en l’àmbit privat com en l’àmbit públic. Queden excloses però d’aquesta prohibició, sempre que compleixin les indicacions de seguretat del Procicat les activitats laborals, docents i els mitjans de transport públic, entre d’altres. En l’àmbit laboral i professional cal prioritzar el teletreball i les reunions telemàtiques i, en cas que no sigui possible, cal aplicar mesures per garantir la distància de seguretat interpersonal. Pel que fa a l’educció, les mesures afecten només a les universitats, on la docència teòrica passa a ser virtual. En canvi, es mantenen les activitats docents, activitats de lleure infantil i juvenil (incloses les extraescolars) i activitats d’intervenció socioeducativa, incloent el transport escolar, amb l’aplicació rigorosa de les mesures definides als plans sectorials aprovats pel Procicat.

Els actes religiosos i les cerimònies civils, inclosos casaments, serveis religiosos i cerimònies fúnebres, han de limitar l’assistència al 50% de l’aforament. I als espectacles d’arts escèniques i musicals, cinema o exposicions l’aforament també es redueix al 50%, tant en recintes tancats com a l’aire lliure, i l’horari de tancament s’estableix a les 11 de la nit. Les biblioteques, arxius i museus romanen oberts subjectes a les mesures dels plans sectorials. Davant de la situació epidemiològica i les noves mesures, l’entrega de premis dels XXII Jocs Florals i el lliurament del V Premi de Recerca Vila d’Esparreguera prevista pel divendres 23 d’octubre ha quedat posposada fins a nova data.

Actualment el risc de rebrot de Covid-19 a Catalunya és alt, se situa en 367,28 punts i hi ha 11.908 positius, segons les darreres dades de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS). Esparreguera també se situa en risc de rebrot alt, amb 288,14 punts i 16 casos confirmats en la darrera setmana de la qual es tenen dades, del 6 al 12 d’octubre. Podeu consultar tota la informació sobre l’evolució de casos diària, el risc de rebrot i la velocitat de propagació a la web dadescovid.cat

Comparteix aquest contingut