Tanca
Convivència Joventut 16 de novembre de 2021

L’Ajuntament activa un servei d’acompanyament en la inclusió de joves nouvinguts

Les regidories de Convivència i Joventut posen en marxa aquest servei adreçat a joves d’entre 14 i 29 anys de qualsevol nacionalitat que acabin d’arribar al municipi amb el propòsit de donar-los a conèixer la vila, els recursos municipals i les entitats locals. La primera sessió informativa del servei es farà la setmana que ve a l’edifici de Cal Trempat

L’Ajuntament d’Esparreguera ha posat en marxa un nou servei d’acompanyament en la inclusió social de joves, a partir de 14 anys, que siguin nouvinguts al municipi, especialment aquells arribats al territori a través de la reagrupació familiar i/o joves immigrants sense referents familiars. Amb aquest objectiu, la Regidoria de Convivència, juntament amb la de Joventut, organitzaran sessions d’acollida grupals, a l’edifici de Cal Trempat, seu del Punt d’Informació i Atenció Juvenil d’Esparreguera, per donar a conèixer la vila, els equipaments i recursos municipals existents, les entitats locals i l’oferta formativa disponible, entre d’altres qüestions. Així mateix, el servei també inclourà sortides per a conèixer espais o associacions del municipi que puguin interessar als joves i reunions més personalitzades per ajudar-los en el seu procés d’inclusió. La primera sessió informativa es farà dijous 24 de novembre a la tarda i comptarà amb la participació d’una quinzena de persones.

La regidora d’Igualtat i Diversitat, Sara Gómez, ha explicat que “a Esparreguera, des de fa temps, es detecta un augment del nombre de reagrupacions de joves en edats compreses entre els 16 i 18 anys”. La principal eina d’acollida per als i les menors que arriben al municipi ha estat l’escolar, que els inclou ràpidament al sistema i entorns educatius i en la societat catalana, “però els i les joves majors de 16 anys, queden, de forma majoritària, fora dels circuits normalitzats, tant educatiu, laboral com d’oci” ha apuntat Sara Gómez. En aquest sentit, el regidor de Joventut, Emmanuel Ortí, ha afegit que “en la majoria dels casos, aquests joves arriben amb un desconeixement del territori i de les llengües cooficials i això genera un xoc cultural i social, que se suma les pròpies casuístiques del procés de canvis vitals que viuen pel fet d’estar en l’etapa de joventut”.

Per tots aquests motius, el consistori ha considerat important impulsar aquest programa d’acompanyament específic per a joves d’entre 14 i 29 anys que acabin d’arribar a Esparreguera, sigui quina sigui la seva nacionalitat. En el marc d’aquesta iniciativa, es realitzarà una sessió d’acollida a Cal Trempat on se’ls presentarà el Punt Jove i se’ls informarà dels espais i serveis d’interès a Esparreguera, com poden ser la piscina municipal, el pavelló, les pistes esportives, la biblioteca o l’Escola Municipal de Música i Dansa. Així mateix també se’ls donarà a conèixer diverses entitats culturals i esportives de la vila. “L’objectiu és generar un punt d’unió amb altres joves, perquè tinguin Cal Trempat com a centre de trobada i també que puguin establir connexions entre iguals”, ha subratllat la regidora d’Igualtat i Diversitat.

Els joves que participaran en aquestes trobades se seleccionen prèviament a través del padró municipal, les entrevistes que realitza la regidoria d’Educació per a famílies nouvingudes que han d’escolaritzar els seus fills i filles i l’aula d’acollida de l’institut El Cairat. Les sessions s’aniran desenvolupant periòdicament a mesura que hi hagi un volum important de joves destinataris. A part de la primera trobada de presentació, també es preveu fer sortides per conèixer el municipi o alguna entitat que pugui ser motivadora per a ells i, en els casos de joves amb vulnerabilitat, es faran més trobades per abordar més específicament les seves necessitats.