Tanca
Urbanisme Societat 28 de gener de 2020

L’Ajuntament posa en marxa les primeres mesures de suport als afectats pel temporal

El consistori donarà suport a la població afectada en les seves reclamacions de consum i exigirà millores a la companyia Endesa tant pel que fa al manteniment del traçat elèctric del municipi com a la seva capacitat de resposta, informació i gestió davant episodis d’emergència. Els danys soferts en els serveis públics municipals s'estimen per valor de gairebé 70.000 euros

L’Ajuntament d’Esparreguera ha endegat les primeres mesures de suport a la ciutadania afectada pel temporal Gloria i ha començat a treballar en les accions a emprendre per reclamar millores que evitin situacions com les viscudes en els darrers dies. L’episodi meteorològic d’ara fa una setmana va ocasionar talls de llum durant més de quatre dies a diferents barris del municipi i nombrosos desperfectes a la xarxa elèctrica, la via pública i les infraestructures municipals. El consistori acompanyarà les més de 100 famílies afectades en el seu procés de reclamació i exigirà millores en el manteniment elèctric i la capacitat de resposta d’Endesa. En un informe enviat per l’Ajuntament al Consell Comarcal, la Generalitat i el Govern d’Espanya, l’estimació dels danys soferts en els serveis públics municipals és de gairebé 70.000 euros tot i que queden per quantificar els desperfectes a la via pública als barris de Can Rial i Mas d’en Gall i l’esllavissada sobre el talús reixat de la carretera de Can Sedó.

L’Ajuntament va rebre, durant la setmana passada, una setantena d’instàncies per part de la població afectada pels talls en el subministrament elèctric, principalment dels barris de Can Rial, Mas d’en Gall, La Plana, Can Comelles i Can vinyals. Recuperat el subministrament des de la nit de dissabte, una de les primeres accions engegades per l’Ajuntament serà l’enviament d’una carta a totes aquestes persones i les respectives associacions veïnals per informar dels passos a seguir a l’hora de reclamar per l’efecte de l’apagada elèctrica i possibles danys derivats. La carta, que signa l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, explica com fer les reclamacions pels talls en el subministrament elèctric i també en cas d’haver patit danys en béns o propietats. La mateixa comunicació, que es distribuirà aquesta mateixa setmana, posa al servei de la ciutadania el Servei Municipal de Consum per atendre personalment els diferents casos particulars.

La mateixa carta assegura que “el govern municipal està treballant amb altres institucions per reclamar conjuntament responsabilitats a la companyia Endesa i per a que efectuïn les inversions i els treballs de millora necessaris a la infraestructura elèctrica”. Per la seva banda, el mateix alcalde ha assegurat que “ara és el moment d’actuar a nivell polític i reclamar, conjuntament amb altres municipis de la demarcació, davant de la manca de manteniment estructural en aquesta instal·lació”. En aquest sentit, Eduard Rivas ha explicat que s’estudia “liderar una denúncia conjunta amb els veïns i les veïnes afectades pel deteriorament de la xarxa elèctrica". Rivas, finalment, també s’ha referit a “la necessitat de reclamar una millor informació per part de la companyia Endesa que faciliti la previsió de les afectacions i la cerca de solucions alternatives”.

Pel que fa als danys del temporal, l’Ajuntament ha fet arribar un informe al Consell Comarcal del Baix Llobregat, la Generalitat de Catalunya i la Delegació del Govern de l’Estat a Catalunya en el que es valoren els danys ocasionats per l’episodi meteorològic Gloria en els equipaments municipals i en els serveis públics essencials. A les infraestructures municipals, el valor dels desperfectes s’ha estimat en 55.000 euros, gairebé tots ells corresponents a l’efecte de filtracions d’aigua en edificis municipals. Alguns dels equipaments afectats han estat la Biblioteca Municipal, l’Escola Municipal de Música i Dansa, Can Pasqual, l’Antic Escorxador, el local de l’Associació de Veïns de La Plana, l’escola Pau Vila, l’escola bressol Cucuruga, la Casa dels Mestres, el pavelló El Castell, la piscina coberta, el camp de futbol municipal o el mateix edifici consistorial.

D’altra banda, s’ha estimat en prop de 5.000 euros els treballs de retirada de roques i pedres com a conseqüència d’esllavissades a vies com la carretera de Can Sedó; i en gairebé 7.000 euros els desperfectes causats per la caiguda d’arbrat i el trencament d’enllumenat públic i cablejat elèctric a diversos punts del municipi. Queden per quantificar els desperfectes a la via pública als barris de Can Rial i Mas d’en Gall, i l’esllavissada sobre el talús reixat de la carretera de Can Sedó, al kilòmetre 1,5, que podria superar els 200.000 euros. En el mateix informe es trasllada a les diferents institucions destinatàries que “es fa absolutament necessària l’elaboració d’una auditoria per part d’Endesa que posi de manifest l’estat actual de conservació de la seva xarxa elèctrica a Esparreguera”.

Comparteix aquest contingut