Tanca
Urbanisme Societat 23 de gener de 2020

L’Ajuntament reclama a Endesa que restableixi el subministrament elèctric

El consistori ha fet pressió per a que pugui restablir-se el servei elèctric a prop d'un centenar de famílies d'Esparreguera que a hores d'ara encara es troben sense llum com a conseqüència del temporal de vent i pluja dels darrers dies. La companyia Endesa reconeix les incidències i assegura que treballa per al seu subsanament

L'Ajuntament ha contactat amb Endesa per demanar el restabliment del subministrament elèctric a les famílies abonades de la població que es troben sense llum com a conseqüència del temporal “Glòria”. La situació afecta un centenar de llars a tot el terme municipal, principalment dels barris de Can Comelles, Can Rial, Mas d’en Gall, la Plana i Can Vinyals, la majoria d’elles sense llum des del passat dilluns. Davant la situació de col·lapse d’Endesa a causa de la situació catastròfica del país, la companyia elèctrica no ha donat una previsió de temps per a la resolució de les incidències, si bé ha confirmat que és coneixedora de la situació a Esparreguera i treballa per a la normalització del servei.

Els contactes de l’Ajuntament amb Endesa, que ha portat en primera persona l’alcalde, Eduard Rivas, amb alts directius de la companyia, han servit per constatar que l’empresa de subministrament és coneixedora de les incidències que afecten els diferents barris d’Esparreguera, i per confirmar que no existeix, dins el municipi, cap situació de risc amb línies d’alta i mitja tensió, que són les d’actuació prioritària. Els casos registrats a Esparreguera són tots en línies de baixa tensió, els quals, segons Endesa, “anirà aïllant cas per cas, treballant sobre el terreny”.

En la conversa amb Endesa, l’Ajuntament ha sol·licitat que la companyia cedeixi grups electrògens per poder garantir el subministrament a les famílies afectades mentre la situació no es restableixi. Segons l’alcalde, “aquesta petició ha estat recepcionada però no ha obtingut una resposta afirmativa, donat que Endesa està prioritzant en aquests moments les poblacions en situació catastròfica”. No obstant, les converses entre l’Ajuntament i la companyia elèctrica continuen per aconseguir el reforç de mitjans que permetin la resolució de les incidències a Esparreguera.

Entretant, l’Ajuntament s’ha posat en contacte amb els representants veïnals dels diferents barris afectats pels talls en el subministrament per mantenir-los informats de les accions realitzades, compartir amb ells l’ultima actualització per part d’Endesa i oferir-los suport específic a nivell d’equipaments i espais municipals. Una mesura adoptada en aquest sentit avui mateix pel consistori ha estat oferir l’accés als vestidors i les dutxes de la piscina de Can Pasqual perquè aquelles persones afectades per talls de llum puguin dutxar-se fins que es normalitzi la situació.

En relació a les afectacions elèctriques, des de l’Ajuntament es recorda que, en qualsevol cas, els veïns i veïnes poden contactar amb la seva empresa comercial o subministradora i obrir una reclamació. En cas que la resposta sigui negativa als interessos del titular, aquest pot presentar sol·licitud de mediació de consum a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC). Una altra opció és consultar si la pòlissa d’assegurança de la llar cobreix les despeses ocasionades. L'Agència Catalana de Consum fa aquestes recomanacions als afectats pel temporal Glòria.

D’altra banda, l’Ajuntament continua fent seguiment de possibles noves incidències i es manté el dispositiu de gestió coordinat entre alcaldia, la policia local, la brigada municipal, protecció civil i l'ADF d'Esparreguera. A hores d’ara l’atenció se centra en la resolució de possibles noves incidències en la via pública, tot i que el gruix del temporal ha amainat i les previsions meteorològiques milloren. Tanmateix, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha confirmat que el pla INUNCAT continuarà en fase d'emergència fins a les 8 d’aquest vespre. D’acord amb això i en previsió de noves crescudes del cabal dels rius, des del consistori es recomana no apropar-se a la llera del riu Llobregat, ni als seus accessos, així com mantenir-se allunyat de torrents i rieres.