Tanca
Política 2 de febrer de 2022

L’alcalde d’Esparreguera, nomenat vicepresident del Consell de Governs Locals

El Consell, que es va constituir ahir a la tarda a Barcelona, és un òrgan de representació dels municipis en les institucions de la Generalitat. En aquest mandat estarà presidit per l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, i format per un centenar de representants del món municipalista

Després de set anys d’inactivitat, el Consell de Governs Locals va celebrar ahir la seva sessió constitutiva al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, en un acte que va servir per nomenar els nous membres d’aquest òrgan estatutari format per cent batlles de Catalunya i que representa el món local davant el Govern i el Parlament. L’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, va ser escollida presidenta de l’ens i l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, va ser nomenat vicepresident, juntament amb l’alcalde de Gironella, David Font, l’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, i l’alcalde de Berga, Ivan Sànchez. El Consell de Governs Locals va funcionar del 2011 al 2015, però d’aleshores ençà no s’havia tornat a constituir ni, conseqüentment, s’havia tornat a reunir. Per Eduard Rivas “el primer repte que hem d’encarar és dotar-nos d’eines pel bon funcionament del Consell perquè pugui defensar els interessos de les entitats locals i de la ciutadania”.

L’alcalde d’Esparreguera ha reivindicat “el consens polític en l’elecció dels membres i la feina conjunta de tots els partits per tornar a impulsar aquest òrgan”, un fet que considera “exemple de bona política, de la que uneix, genera cohesió territorial i reptes conjunts de país i això fa preveure que puguem fer una bona feina”. Rivas també ha afirmat que “cal recuperar la dignitat d’aquest ens, que no ha reeixit des de la seva creació, ja que en el passat mandat no es va convocar i ara es constitueix en el tram final d’aquesta legislatura” i “per aconseguir-ho, la principal missió és dotar-nos el més ràpid possible de les eines internes per assegurar l’èxit d’aquesta institució i poder així representar els interessos dels municipis davant de la Generalitat i els interessos dels veïns i veïnes en les iniciatives que el govern català promogui”.

El Consell de Governs locals és un òrgan estatutari i l’òrgan de representació de municipis i vegueries en les institucions de la Generalitat. Actua com a interlocutor del món local amb el Govern i el Parlament. La seva composició depèn dels resultats de les eleccions municipals i el formen cent alcaldesses i alcaldes de Catalunya. Entre els integrants hi ha set membres nats: l'alcaldessa de Barcelona, les presidències de les quatre diputacions i les presidències de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM). La resta dels 93 integrants del Consell es distribueixen de forma proporcional entre els diferents partits polítics en funció dels seus resultats en les passades eleccions municipals.