Tanca
Política 6 de maig de 2021

L’equip de govern i Ciutadans signen un pacte per a les inversions amb romanents

L’acord inclou el finançament de projectes de memòria històrica, l’adequació de l’accés a l’ermita del Puig, l’adequació dels bucs d’assaig de Cal Trempat, el projecte d’adequació de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, l’elaboració d’un Pla Local d’Habitatge i l’adhesió a l’acord per a millorar la mobilitat i el trànsit al centre de la vila

L’equip de govern, format pel PSC i Esparreguera en Comú, ha firmat avui amb el grup municipal de Ciutadans l’acord per a l’aprovació del segon paquet d’inversions i despeses finançades amb romanents de tresoreria. L’import d’aquestes inversions, que van ser aprovat al passat ple municipal, ascendeix a 5,2 milions d’euros que es destinaran a accions que no comportin despeses estructurals i que responguin a les necessitats del municipi i de l’Ajuntament. Aquestes inversions incorporen sis punts que el grup de Ciutadans demanava en els àmbits de la mobilitat, l’habitatge, l’urbanisme i la memòria històrica, com són la difusió del 200è aniversari d’Esparreguera com a capital administrativa de Catalunya, l’adequació de l’accés a l’ermita del Puig, l’adequació dels bucs d’assaig de Cal Trempat, el projecte d’adequació de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, la redacció del Pla Local d’Habitatge i la instal·lació d’un sistema de control de trànsit amb càmeres i lectors de matrícula.

El primer punt que recull l’acord signat avui és la recuperació i divulgació de la memòria històrica del municipi en motiu de la commemoració, aquest any, del 200è aniversari d’Esparreguera com a capital administrativa de Catalunya, durant 92 dies, a causa d’una epidèmia de febre groga que va fer que les autoritats catalanes es traslladessin a la vila, fugint de la mortalitat de la ciutat. En segon lloc, hi ha el projecte d’adequació de l’accés a l’esplanada i l’ermita del Puig per a millorar l’accessibilitat i la seguretat d’aquest espai que té gran potencial cultural, arqueològic, turístic i de lleure. El tercer aspecte recollit en el pacte és la realització del projecte d’instal·lació de bucs d’assaig insonoritzats a l’equipament municipal de Cal Trempat per a donar compliment a una reivindicació històrica per part de la gent jove del municipi.

La quarta proposta presentada pel grup municipal de Ciutadans és la redacció del projecte de reforma de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil i la definició dels seus usos. En cinquè lloc, per donar un impuls a les polítiques d’habitatge, tot i no ser una competència municipal, es considera necessari disposar d’un Pla Local d’Habitatge que marqui quines són les necessitats i prioritats a realitzar en aquesta matèria durant els propers anys. I, per finalitzar, s’inclou l’adhesió a l’acord per a millorar el control de trànsit mitjançant la instal·lació de càmeres i lectors de matrícula que facilitin la identificació davant de qualsevol comportament incívic.

L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha afirmat que “l’acord mostra la voluntat del govern d’intentar arribar a acords amb diferents grups municipals per representar al màxim la voluntat de la ciutadania d’Esparreguera”. En referència a les inversions amb romanents, l’alcalde ha subratllat que “hem intentat fer un proposta que no fos de capritx polític de cap partit, si no que, davant les necessitats endèmiques que tenim al municipi, poder fer inversions i projectes que siguin d’ampli consens polític”. Per la seva banda, el portaveu de Ciutadans, Josep Maria González, ha recordat que, “des del 2017, que vam assolir el primer gran pacte amb l’encomana de gestió de Can Comelles, tenim bona sintonia amb l’equip de govern”. El regidor ha subratllat que “ja vam votar favorablement el primer paquet de romanents, per responsabilitat amb la situació de pandèmia que vivim, i vam demanar poder seure per aportar el nostre granet de sorra en les següents inversions i així ha estat. Hem presentat una sèrie de propostes que milloren i enriqueixen el paquet inicial presentat pel govern municipal i han estat totes acceptades i recollides en aquest pacte”.

L’acord ha estat signat aquest matí al despatx de l’alcaldia per representants dels tres grups municipals, el portaveu del PSC, Daniel Farriols, el portaveu substitut d’Esparreguera en Comú, Emmanuel Ortí, i el portaveu de Ciutadans, Josep Maria González. El portaveu socialista, Daniel Farriols, ha apuntat que “és un acord positiu, un recolzament més a una modificació de crèdit importantíssima com són els romanents, i que compleix la voluntat que tenim des del govern de poder fer pactes, dialogar i aconseguir el màxim consens possible en les nostres accions”. El regidor d’Esparreguera en Comú, Emmanuel Ortí, ha assegurat que “allà on tinguem punts de coincidència en mesures que suposin un benefici per a Esparreguera i per a tota la seva població ens hi trobarem, amb Ciutadans i amb tots els partits” i ha destacat el fet que en aquest segon paquet d’inversions amb romanents “hem pogut negociar amb tota la resta de forces polítiques de l’arc municipal”.