Tanca
Cultura i Festes 14 d’agost de 2023

La Regidoria de Cultura treballa per consolidar la programació municipal d’arts escèniques

El regidor i primer tinent d’alcalde, Juan Jurado, que seguirà liderant la regidoria en el mandat 2023-2027, aposta per continuar amb la recuperació de la programació cultural municipal de la mà de les entitats locals i del Comissionat de Cultura. En l’àmbit dels recursos humans, la prioritat d’aquesta legislatura és culminar el procés d’estabilització del personal municipal

Consolidar la programació d’arts escèniques impulsada per l’Ajuntament d’Esparreguera de la mà de les entitats locals i seguir promovent la tasca del Comissionat de Cultura com a espai de participació i impuls de la cultura de la vila són les prioritats del primer tinent d’alcalde i regidor de Cultura i Recursos, Juan Jurado. Les regidories liderades pel socialista inclouen, d’una banda, les àrees de promoció dels sectors culturals, entitats culturals, festes i esdeveniments festius, política lingüística, patrimoni cultural i memòria democràtica i l’Escola Municipal de Les Arts; i, de l’altra, en l’àmbit dels recursos s’hi engloben patrimoni municipal i organització i persones. Així mateix, Jurado és també el coordinador de l’àrea de Drets Socials i Ciutadania, totes elles competències que ja exercia en l’anterior mandat, quan gestionava també la Regidoria d’Educació, que ara ha passat a mans de la regidora Desirée Gómez. Pel que fa a la gestió dels recursos humans, la prioritat dels propers quatre anys és culminar el procés d’estabilització del personal de l’Ajuntament i, com a coordinador, té l’objectiu de seguir consolidant, a nivell pressupostari i de recursos humans, una àrea que ha tingut una rellevància destacada en els dos darrers mandats.  

Juan Jurado, qui anava de número tres a la candidatura del PSC a les eleccions municipals, és regidor a l’Ajuntament d’Esparreguera i membre del govern municipal des del maig de 2019, primer com a regidor d’Educació i Cultura i, des del juliol de 2019, com a primer tinent d’alcalde, coordinador de l'àrea de Drets Socials i Ciutadania i regidor de Recursos Humans. L’esparreguerí ha dedicat la seva carrera professional a la composició, la direcció musical i la docència, especialment a l'Escola Superior del Taller de Músics, i col·labora amb diverses entitats culturals de la vila. Amb l’acord de govern municipal entre PSC i ERC per al mandat 2023-2027, Jurado manté la seva tasca al capdavant de les regidories que encapçalava en la passada legislatura amb la vista posada, en l’àmbit cultural, en la consolidació de la programació municipal d’arts escèniques. “En el meu primer mandat hem volgut obrir la cultura i recuperar el paper de l’Ajuntament com a programador cultural, i ara treballarem per consolidar aquesta programació i per fer-ho sempre de la mà d’associacions, col·lectius, institucions i del Comissionat de Cultura”, ha afirmat Jurado.

En referència al Comissionat de Cultura, que es va crear el 2020, el regidor ha assegurat que “és un òrgan de participació que ha funcionat bé i ha donat els seus fruits” i ha avançat que “estem treballant en una nova memòria política que reculli les línies de treball del futur, centrant-nos principalment en dues idees, per una banda, que poc a poc hi hagi més participació de les entitats i ciutadania en l’organització del comissionat i, per l’altra, que puguem garantir l’accés de la ciutadania a tota la informació del comissionat”.  D’altra banda, en els propers mesos, el regidor espera culminar la museïtzació del nou Espai de la Terrissa d’Esparreguera, “un projecte que ha de servir per posar al dia l’espai i dignificar les peces que s’hi exposen, amb l’objectiu de començar el 2024 amb les obres acabades”, ha apuntat Jurado. En l’àmbit cultural, un altre repte que el regidor té sobre la taula és el “d’establir una relació nominativa i més extensa amb La Passió, per unificar tots els acords i relacions vigents -lloguer de sales, acord per l’ús públic de l’aparcament i subvencions-  en un únic conveni que vagi vinculat a un pla d’inversions a La Passió”.

Més a curt termini la Regidoria de Cultura encara la tercera edició de La Palanca, el Festival de Circ Contemporani d’Esparreguera, que enguany, ha explicat Jurado, “vol consolidar una relació forta entre el festival i les entitats d’Esparreguera i, amb aquest objectiu, hi haurà una entitat històrica de la vila que participarà en l’espectacle de cloenda”. El festival seguirà el format de la segona edició, comptarà amb una artista esparreguerina com a convidada en l’espectacle inaugural i reforçarà els tallers de circ amb sessions a totes les escoles d’Esparreguera. Paral·lelament, Jurado també estarà al capdavant, aquest mandat, de l’Escola Municipal de Les Arts, un centre que en l’anterior legislatura s’englobava en la Regidoria d’Educació, però que en aquest ha passat a formar part de Cultura. “En el passat mandat vam iniciar un dels grans projectes de remodelació, reobertura i transformació que s’han fet al centre i em semblava interessant poder mantenir aquesta competència, l’escola ha fet una feina extraordinària i espero que segueixi creixent en els propers anys”, ha apuntat el regidor.

A més de la Regidoria de Cultura, Juan Jurado també encapçala la Regidoria de Recursos. En aquest sentit, el regidor ha destacat que a “en l’àmbit dels recursos humans, aquest mandat tenim una gran prioritat, que ens és imposada però en la que hi creiem, que és culminar el procés d’estabilització del personal de l’Ajuntament”. Jurado ha explicat que “per casuístiques diverses hi ha molts treballadors de l’administració pública que han traspassat la barrera dels 3 anys com a treballadors temporals sense consolidar la seva plaça i des d’Europa se’ns imposa estabilitzar-les totes per poder accedir als fons europeus”. Paral·lelament, en l’àmbit de patrimoni, en el passat mandat es va aprovar el primer inventari de patrimoni municipal i ara, segons explica Jurado, “adquirim el compromís d’anar-lo revisant periòdicament”. En aquest àmbit, el regidor té sobre la taula dos projectes destacats: la gestió de l’església de Santa Maria del Puig, “que es treballarà de la mà de les entitats de patrimoni locals” i el projecte de l’antic Mercat Municipal.

En aquest darrer cas, el regidor ha apuntat que “l’objectiu segueix sent fer un equipament polivalent i diàfan, amb múltiples usos, com podria ser firal, de ball o d’exposicions, i que incorpori una grada retràctil que permeti convertir-lo també en un auditori o sala de concerts”. Tot i això, ha apuntat que “a dia d’avui no disposem d’un projecte executiu i caldrà veure quin encaix té en el Pla d’Inversions Municipal que estem treballant, un document on prioritzarem les inversions a realitzar durant el mandat”. Finalment, com a coordinador de l’àrea de Drets Socials i Ciutadania, Jurado ha afirmat que el seu objectiu és “seguir consolidant amb força, tant a nivell pressupostari com de recursos humans, una àrea que ha sigut la bandera de l’alcalde Eduard Rivas i que volem que ho segueixi sent”.