Tanca
Societat 30 de maig de 2023

Mor Lluís Llongueras, artista polifacètic i carismàtic perruquer esparreguerí

Nascut el 1936 a Esparreguera, Llongueras va revolucionar el món de la perruqueria amb la seva visió artística de la professió i també va cultivar altres arts, com la pintura o l’escultura. Malgrat no viure-hi, sempre va mantenir relació amb la seva vila natal, que el va reconèixer amb el Campanar d’Or i va batejar un carrer amb el seu nom. Ara el consistori prepara un acte d’homenatge en reconeixement a la seva figura

El cèlebre perruquer esparreguerí Lluís Llongueras Batlle va morir ahir a l’edat de 87 anys com a conseqüència d’un càncer. Nascut a Esparreguera el 24 de maig de 1936 va dedicar la seva vida a la perruqueria, amb la qual va aconseguir fama internacional per la seva aposta pels aspectes creatius i artístics de la professió. Artista polifacètic també va practicar la pintura, la fotografia, el dibuix, la poesia i l’escultura. El seu talent, carisma i trajectòria van ser reconeguts amb la Creu de Sant Jordi l’any 2000 i la Medalla al Treball President Macià el 2008. Malgrat no viure al municipi, sempre va mantenir una estreta relació amb la seva vila natal, que li va concedir el 2005 el Campanar d’Or en reconeixement a la seva tasca cultural i artística i on hi té un carrer que porta el seu nom, al barri d’El Castell. Així mateix, Esparreguera també té tres escultures del seu llegat artístic, dedicades al mil·lenari de la vila i a la Ciutat Pubilla de la Sardana 2006. L’Ajuntament d’Esparreguera està preparant un homenatge, que tindrà lloc en els propers dies, en reconeixement a la seva figura i com a agraïment pòstum.

En l’àmbit professional, Llongueras va iniciar-se com a aprenent quan tenia 14 anys a la prestigiosa perruqueria Can Dalmau. El 1958 va establir la seva primera perruqueria a Barcelona i el 1972 va obrir la primera perruqueria unisex de l’Estat espanyol. A partir d’aquí, va impulsar i crear diversos establiments amb la marca Llongueras, que compta actualment amb més de 50 franquícies i 120 salons a tot el món. Entre les clientes més cèlebres a qui va pentinar hi figuren Bianca Jagger, Angelina Houston, Isabel Preysler, Lola Flores, la duquessa d’Alba o Carmen Sevilla. La sensibilitat artística de Llongueras el va portar a cultivar disciplines com l’escultura, la fotografia o la pintura i a publicar nombrosos llibres amb consells professionals, la biografia Tot Dalí o l’autobiografia Llongueras tal cual.

Entre les seves col·laboracions més reconegudes destaca la que va fer amb el pintor empordanès, amb qui va realitzar una perruca gegantina que està exposada al Museu Dalí de Figueras. La seva personalitat extravertida i carismàtica el va convertir en un habitual dels mitjans de comunicació, on va col·laborar en molts espais televisius i també radiofònics, on se'l reconeixia fàcilment per la seva veu característica. L’esparreguerí també va ser mecenes d’art i creador de diversos premis, el més rellevant el premi Llongueras de periodisme de moda creat el 1987. Entre els nombrosos premis i reconeixements que va rebre al llarg de la seva carrera hi destaquen la Creu de Sant Jordi, la medalla President Macià i el premi International Hair Legend, que va rebre el 2019 de mans d'aquesta prestigiosa associació.

Llongueras sempre va tenir presents les seves arrels i va contribuir a donar a conèixer el nom d’Esparreguera i la seva tradició cultural arreu, col·laborant, entre d’altres, amb la celebració de la Ciutat Pubilla de la Sardana, la Capital de la Cultura Catalana i La Passió. El 1990 el consistori va dedicar-li un carrer, ubicat al barri d’El Castell, que va ser batejat amb el seu nom i el 2005, en reconeixement a la seva tasca, li va lliurar el Campanar d’Or, que aquell any també va rebre l’actriu Anna Lizaran. El llegat del polifacètic i carismàtic artista esparreguerí es pot veure a diversos espais del municipi, com als jardins de la Residència Municipal Can Comelles, on hi ha el monument dedicat a la commemoració del mil·lenari de la vila, una escultura d’estil contemporani en marbre, inaugurada el 1999, que representa un nu femení batejat com a Sparagaria. A la plaça de la Sardana, davant del Teatre de La Passió, s’exhibeix el monument Passió per la Sardana, que integra la silueta de Montserrat, el campanar d’Esparreguera i una parella ballant i va ser emblema de la proclamació d’Esparreguera com a Ciutat Pubilla de la Sardana. La tercera escultura porta per nom Pubilla, representa una dona nua feta en bronze i està instal·lada al pati interior de la Biblioteca Municipal L’Ateneu.