Tanca
Societat 6 de juliol de 2020

Ràdio Esparreguera celebra aquest juliol els seus 40 anys en antena

L’emissora municipal va emetre el seu primer programa un dissabte de Festa Major, el 12 de juliol de 1980. Malgrat que estava previst commemorar l’efemèride amb diverses activitats, la situació sanitària no permet realitzar-les, però sí que s’emet una programació especial per a recordar les quatre dècades d’història municipal a les ones

Ràdio Esparreguera celebra aquest dissabte el 40è aniversari de la seva primera emissió, que va començar el 12 de juliol de 1980, durant la Festa Major del municipi. Per commemorar l’efemèride, aquest dissabte l’emissora municipal emetrà una programació especial dedicada a recordar aquestes quatre dècades d’història amb la reemissió de diferents programes i peces radiofòniques, des de la retransmissió de la Festa Major del 1980 a capítols de radionovel·les locals o anuncis comercials de diferents èpoques. Malgrat que inicialment estava previst celebrar aquest aniversari amb diferents actes, com la Festa de la Ràdio, una jornada de portes obertes a l’emissora i una exposició d’aparells de ràdio a la Biblioteca Municipal l’Ateneu, les mesures de seguretat per la Covid-19 han impedit que, de moment, es puguin portar a terme.

L'alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha assegurat que “és una gran fita arribar als 40 anys com a emissora municipal” i ha recordat que Ràdio Esparreguera “va ser de les ràdio pioneres en el món local”. Concretament va ser la quarta emissora municipal creada a Catalunya; la primera va ser la d’Arenys de Mar, que es va fundar només un any abans. “Aquest aniversari coincideix també amb l’aposta del govern municipal per modernitzar els mitjans de comunicació públics que cristal·litzarà en el Pla de Comunicació que està a punt d’aprovar-se”, ha apuntat l’alcalde. L’emissora municipal va emetre el seu primer programa un dissabte de Festa Major i, malgrat que aquest any la festa gran serà una celebració adaptada a la nova normalitat, no s’ha volgut perdre l’oportunitat de recordar el seu 40è aniversari a les ones amb una programació especial.

“Volíem preparar diversos actes per celebrar-ho, però a causa de l’emergència sanitària ho hem hagut de centrar tot únicament en els continguts: hem dissenyat un grafisme commemoratiu i també estem fent píndoles radiofòniques diàries per a explicar petites històries de la ràdio, cada dia n’estrenem una i les anirem emetent fins a finals d’any”, ha explicat la directora de Ràdio Esparreguera, Imma Muñinos. A més, aquest dissabte 11 de juliol, durant tot el dia, s’emetrà una programació especial que inclourà la reemissió de diferents programes antics que s’han anat recopilant, com un tros de la retransmissió de la Festa Major de 1980, l’any en el qual es va crear l’emissora; els primers capítols de les radionovel·les de producció local “La darrera primavera” i “Un camí fràgil”, un bloc de publicitat antiga, el programa que es va emetre el 1981 per celebrar el primer aniversari de l’emissora o la presentació de l’entitat Fòrum XXI, l’any 2001, amb l’antropòleg esparreguerí Lluïs Mallart. “Molts d’aquests programes estaven en cassette i els hem anat escoltant i seleccionat, de moment tenim 17 hores de programació històrica per a poder reproduir”, ha explicat Imma Muñinos. També es podran escoltar durant aquests dies testimonis, records i anècdotes de moltes de les persones que han passat per l'emissora municipal.

El fundador i primera director de l’emissora, Xavier Sitjà, ha assegurat que “Ràdio Esparreguera era una necessitat, perquè del Franquisme en veníem sense mitjans de comunicació locals i calia crear un nexe entre els veïns, les entitats i l’Ajuntament. Hi havia una revista municipal, que es deia el Carrer Gran, però era més un butlletí oficial i buscàvem un mitjà més espontani i massiu i la ràdio era el més fàcil, el més directe i, fins i tot, jo diria que el més econòmic”. “L’any 1980 a Esparreguera no hi havia periodistes, però la creació de l’emissora va unir tot de radiofonistes aficionats que, amb gran esforç i il·lusió, la vam engegar; llavors ningú no cobrava i va esdevenir una entitat més de la vila”, recorda Xavier Sitjà. En aquells inicis Ràdio Esparreguera era un emissora de cap de setmana, emetia de divendres a dilluns, “però tot i així va assolir una bona audiència i va esdevenir un punt de referència de tota mena de gent que esperava el cap de setmana per sintonitzar l’emissora municipal”, apunta el periodista esparreguerí.

Ràdio Esparreguera va estar els primers any emetent des de l’edifici de l’Ajuntament, a la planta de la sala de plens amb un espai de 26 m2, i no va ser fins al 1986 que es va traslladar a l’actual edifici, després d’estar aturada uns mesos. Durant aquests 40 anys ha canviat quatre vegades de dial -106 va ser el primer, després el 102.5, el 87.8 i, des de maig de 2000, el 89.4- i ha tingut 13 directors i directores, entre els quals dos alcaldes de la vila, Xavier Sitjà i Joan-Paül Udina. A més, va ser pionera a tot l’estat espanyol en retransmetre els plens municipals i va participar en la creació del moviment EMUC (Emissores Municipals de Catalunya).