Tanca
Política 9 de maig de 2023

Ràdio Esparreguera prepara una programació especial de cara a les eleccions municipals del 28M

L’emissora municipal ha preparat una programació especial per a fer el seguiment de les diferents candidatures que concorren a les eleccions municipals d’Esparreguera. A partir d’aquest divendres 12 de maig, amb l’inici de la campanya electoral, s’emetran els anuncis gratuïts de propaganda electoral, entrevistes amb els alcaldables i vídeos temàtics per a conèixer les propostes dels diferents partits. A banda, donarà cobertura a l’actualitat de campanya en els seus espais informatius habituals

Aquest divendres 12 de maig es donarà el tret de sortida a la campanya electoral de les eleccions municipals 2023, que tindran lloc el diumenge 28 de maig. Durant aquests quinze dies que dura la campanya Ràdio Esparreguera emetrà una programació especial amb l’objectiu d’informar de forma plural i neutral de les diferents formacions que concorren als comicis a Esparreguera i donar compliment a la llei electoral. Així, l’emissora municipal cedirà espais gratuïts de propaganda electoral a totes les formacions que concorren a les eleccions municipals seguint els criteris de distribució marcats per la Junta Electoral Provincial. Paral·lelament, es faran entrevistes als caps de llista dels diferents partits, que s’emetran diàriament, a partir del 17 de maig, de 10 a 11 del matí, i es donarà cobertura informativa dels actes de campanya. D’altra banda, s’emetran, a través de les xarxes socials de l’emissora, sis vídeos en els quals les candidatures explicaran les seves propostes al voltant de sis eixos temàtics: promoció econòmica, urbanisme, esports, política fiscal, cultura i serveis socials. A més, durant el 28 de maig, es farà una programació especial per a fer seguiment del desenvolupament de la jornada i dels resultats dels comicis. El pla de cobertura electoral de l’emissora municipal està pendent la resolució que adopti el Tribunal Constitucional sobre la candidatura de Junts per Esparreguera, impugnada per Esparreguera 2031-Junts, de cara a establir la programació definitiva d’espais i continguts de campanya.

Des del mes d’abril, Ràdio Esparreguera ha donat cobertura a les presentacions de les diverses candidatures que concorren a les eleccions municipals a Esparreguera i també ha informat sobre diferents actes que han anat realitzant els partits aquests dies previs a l’inici de la campanya. Tot i això, serà del 12 al 26 de maig quan la programació política a l’emissora s’intensificarà. A partir de divendres començarà l’emissió dels espais gratuïts de propaganda electoral que distribueix la Junta Electoral Provincial, d’acord amb el temps que es regula en els mitjans de comunicació audiovisuals públics. Així, els partits que no van concórrer o no van tenir representació en les anteriors eleccions municipals del 2019, és a dir, Tercera Edad En Acción, VOX i PP tindran 10 minuts d’anuncis publicitaris gratuïts durant els quinze dies que dura la campanya. Els partits que en les anteriors eleccions municipals van obtenir entre el 5% i el 20% del total dels vots vàlids emesos, és a dir, ERC, CUP, Esparreguera En Comú-Podem, Esparreguera 2031-Junts i Junts per Esparreguera disposaran de 30 minuts; i el partit que va obtenir almenys el 20% del total dels vots vàlids emesos ens els darrers comicis municipals, el PSC, tindrà un total de 45 minuts. Els espais gratuïts de propaganda electoral s’emetran en tres franges horàries durant tots els dies de campanya electoral, a les 9.50h, a les 14h i a les 18.50h, i es podran recuperar i escoltar en qualsevol moment des de radioesparreguera.cat.

A partir del 17 de maig començaran les entrevistes als candidats a l’alcaldia d’Esparreguera, un espai d’una hora de durada que s’emetrà en directe de 10 a 11h, en el qual el periodista Edgar Mont-Roig conversarà amb els caps de llista de vuit de les formacions que concorren a les eleccions municipals. El 17 de maig el protagonista de l’espai serà Marc González, candidat de Tercera Edad en Acción; el 18 de maig, serà el torn d’Adolfo Sancha, cap de llista del PP; el 19 de maig l’entrevistat serà Jordi Mestres, que encapçala la llista de Junts per Esparreguera; el dilluns 22 de maig el protagonista serà Andrés Labella, alcaldable d’Esparreguera 2031; el 23 de maig serà el torn d’Emmanuel Ortí, candidat d’Esparreguera en Comú - Podem Confluència; el 24 de maig, l’entrevistat serà Miguel Guiral, cap de llista de la CUP; el 25 de maig, serà el torn d’Alfons Puche, candidat d’ERC; i el divendres 26 de maig Eduard Rivas, alcaldable del PSC, tancarà aquest espai d’entrevistes electorals. Totes les entrevistes s’emetran en directe a través de Ràdio Esparreguera, al 89.4 de l’FM, i el canal de youtube de l’Ajuntament, i es podran escoltar des de radioesparreguera.cat.

Aquest any no hi haurà debat electoral, perquè així ho van decidir majoritàriament els partits amb representació actualment al consistori, els quals formen part de l’àmbit polític del Comissionat de Comunicació. Tot i això, com a fórmula adaptada del debat entre candidats, amb la idea d’ordenar les intervencions, fer-les concretes i contrastables, i facilitar-ne el seu visionat en qualsevol moment s’emetran “Les candidatures parlen”, sis vídeos en els quals els partits que concorren a les eleccions municipals d’Esparreguera expliquen les seves propostes electorals entorn de diferents temàtiques. Aquests vídeos es publicaran al canal de YouTube de l’Ajuntament i se’n farà ressò des dels canals de Twitter i WhatsApp de Ràdio Esparreguera. Els dies previstos per a la difusió d’aquestes càpsules seran: el 15 de maig la d’Urbanisme, el 17 de maig, la de Cultura; el 19 de maig la de Promoció Econòmica, el 22 de maig la de Política Fiscal, el 24 de maig, Esports i el 26 de maig, Serveis Socials. Per a garantir el principi de proporcionalitat establert per llei, la primera força en aparèixer serà la força amb més representació a l’actual consistori i, a partir d’aquí, la resta de formacions de major a menor representació. Seguidament es col·locaran les candidatures de les formacions sense representació.

Des de l’emissora municipal també es donarà cobertura de la campanya electoral de les diverses candidatures, aplicant el criteri d’un acte electoral per partit escollit per la pròpia formació política. Pel que fa a l’actualitat de campanya, la informació serà tractada garantint el respecte als principis de pluralisme, igualtat, proporcionalitat i neutralitat informativa pels mitjans de comunicació en període electoral que marca la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG). Finalment, el diumenge 28 de maig, dia en què se celebraran les eleccions municipals, Ràdio Esparreguera emetrà una programació especial durant la jornada electoral amb un informatiu al migdia amb les dades de participació i la cobertura de la votació per part dels diversos  candidats de les formacions polítiques que es presentin a Esparreguera, i un programa especial a partir de les 8 del vespre amb totes les dades, connexions amb els col·legis electorals i les seus de les formacions polítiques.

Aquest pla de cobertura electoral ha estat traslladat a les 9 formacions que concorren a les eleccions municipals, una de les quals, VOX, ja ha informat que declina participar en tots els espais que se li han ofert des de l’emissora municipal, tant els espais de propaganda gratuïta electoral, com les entrevistes als candidats i les càpsules de vídeo temàtiques. D’altra banda, el pla de cobertura electoral de Ràdio Esparreguera està pendent de la resolució que adopti el Tribunal Constitucional sobre la candidatura de Junts per Esparreguera. El passat 3 de maig Esparreguera 2031-Junts va presentar denúncia al Jutjat Contenciós-Administratiu número 11 de Barcelona per a impugnar la candidatura de Junts per Esparreguera per una possible confusió en la nomenclatura d’ambdues candidatures. A dia d’avui, Junts per Esparreguera no es pot presentar a les eleccions municipals del 28 de maig, perquè la sentència és ferma i inapel·lable, però encara pot presentar recurs d’empara davant del Tribunal Constitucional. La decisió final de la justícia pot ocasionar alteracions en les dates i la programació definitiva d’espais i continguts de campanya de l’emissora municipal.