Tanca
Política 24 de juliol de 2023

El Partit dels Socialistes de Catalunya guanya les eleccions generals a Esparreguera

El PSC ha estat el clar vencedor dels comicis celebrats ahir amb 4.150 vots al municipi, més del doble que Sumar-En Comú Podem, que amb 1.697 vots ha passat de tercera a segona força en les eleccions al Congrés dels Diputats. ERC, que va guanyar les eleccions generals del novembre del 2019, ocupa ara la tercera posició amb 1.495 vots

El PSC ha estat la força guanyadora de les eleccions al Congrés dels Diputats a Esparreguera, amb 4.150 vots, un 38,12% de les votacions vàlides emeses. Els socialistes s’han imposat clarament, per 2.453 vots, a Sumar-En Comú Podem, que ha obtingut 1.697 vots, un 15,5% del total i ha escalat de tercera a segona força al municipi en les eleccions generals. Per contra, ERC, que el novembre del 2019 va ser la vencedora dels comicis a la vila, ha baixat ara fins a la tercera posició amb 1.495 vots, un 13,73% del total. El PP ha passat de sisena a quarta força amb 1.206 vots (11,07%), per davant de VOX, que obté 978 vots (8,98%), i Junts per Catalunya, que perd posicions i passa de quarta a sisena força amb 765 vots (7,02%). En setena posició ha quedat la CUP amb 287 vots (2,63%), seguida del PACMA amb 145 vots (1,33%) i el PDeCAT amb 72 vots (0,66%). També s'han registrat 55 vots en blanc (0,5%) i 122 vots nuls (1,10%). La jornada electoral a Esparreguera ha estat marcada per una baixada de la participació en 7,6 punts respecte de les anteriors eleccions generals del 10 de novembre de 2019. Als comicis celebrats ahir van votar 11.007 persones, d’un cens de 16.939 persones, un 64,98% del total.

El PSC ha recuperat la primera posició en les eleccions generals a Esparreguera sent la força més votada a les 22 meses electorals del municipi i incrementant, a més, el nombre de vots, amb 1.509 nous votants respecte el 2019, i el percentatge, que ha crescut en 15,92 punts. L’alcalde socialista d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha assegurat que “estem molt contents dels resultats a la vila, amb aquesta victòria claríssima del PSC i aquesta empenta que des d’Esparreguera fem perquè continuï el govern que hem tingut fins ara a Madrid, un govern que ha comprat l’agenda catalana del PSC i que ha contribuït a que Catalunya tingui el clima que avui té, més enllà de tots els avenços en drets i matèria social que s’han realitzat”. Rivas ha destacat que “tenim un municipi clarament progressista, perquè els tres partits més votats són d’esquerres” i ha agraït a totes aquelles persones “que han fet vot útil, donant la confiança al PSC per frenar un govern de dretes”. En referència a la participació, l’alcalde ha destacat que ha estat “més que correcta” i més alta que en les municipals: “La gent s’ha mobilitzat perquè eren uns comicis molt renyits i tothom veia que el seu vot era rellevant i podia decantar el nou govern”.

Tot i perdre 219 vots, Sumar-En Comú Podem ha estat la segona força més votada a Esparreguera, per davant d’ERC. La formació morada remunta així posicions respecte de les eleccions del novembre 2019, quan va obtenir un 15,97% dels vots que la van situar com a tercera força, després d’haver guanyat les eleccions generals al municipi els anys 2015 i el 2016. El regidor d’en Comú Podem, Emmanuel Ortí, ha afirmat estar “content pels resultats obtinguts a nivell municipal i a l’expectativa de veure què passa a nivell espanyol, però esperançats perquè el pacte PP i VOX s’ha complicat i el govern progressista sembla que està més a prop”. Ortí s’ha mostrat satisfet “que a nivell de territori la ciutadania sigui més d’esquerres”, però ha apuntat que “ens juguem unes eleccions generals i només som un granet de sorra, perquè els resultats de Catalunya no tenen res a veure amb la resta de l’estat”.

Per la seva banda, ERC ha passat de guanyar les eleccions del novembre de 2019, amb un 23,62% de suports, a ser la tercera força en les eleccions generals, després de perdre 1.339 vots. Els republicans han aconseguit però, la segona posició en sis meses electorals, les dues del Centre Dual i de Can Rial, la mesa A de l’escola bressol Cucuruga i la mesa B de l’associació de veïns de La Plana. La candidata d’ERC per la demarcació de Barcelona, Montserrat Vilardosa, ha assegurat estar “una mica esperançada de la mobilització, que ha estat més gran que a les municipals”, però ha apuntat que “ les circumstàncies són totalment diferents i no es pot fer una comparativa, Catalunya està en hores difícils per la manca d’interès en el vot i Espanya per la possibilitat que la dreta del PP i VOX facin govern, són moments complexos i diferents a les darreres eleccions”. En aquest sentit, la republicana ha destacat també que hi ha hagut molt vot útil: “El pànic que provoca que a Espanya governin partits com VOX ha fet que la gent hagi abocat més cap al carretó del PSC i Sumar, però estem contents d’haver mantingut la bandera de l’esquerra independentista dins de la població”.

La quarta força ha estat el PP, que escala dues posicions i guanya més de 4 punts i 458 vots respecte els comicis del novembre de 2019. El regidor del PP, Adolfo Sancha, s’ha mostrat agraït “pel creixement del PP a Esparreguera”, però ha fet un valoració “agredolça”, perquè “tot i que el PP ha guanyat les eleccions a l’estat espanyol, necessitàvem una empenta més, perquè els resultats són d’un bloqueig terrible i veig molt a prop una repetició de les eleccions”. En referència a la participació, Sancha ha destacat que “els polítics hem de donar un impuls al poble per incrementar la participació democràtica”. Als populars els segueix VOX, que es manté com a cinquena força i creix en nombre de vots, sumant 133 nous votants. El regidor de VOX, Francisco Aguilar, ha fet una “valoració positiva” i ha destacat que “som un partit que a Esparreguera anem pujant en nombre de vots, som la cinquena força al poble i estic molt orgullós d’aquests resultats”.

El sisè lloc en les eleccions generals a Esparreguera ha estat per a la candidatura de Junts per Catalunya, que ha obtingut 765 vots. A les eleccions del novembre del 2019, la candidatura de Junts agrupava també el PDeCAT, i va quedar com a quarta força amb 1.060 vots. El regidor d’Esparreguera 2031-Junts, Andrés Labella, ha apuntat que les eleccions s’han desenvolupat “en un context molt convuls i difícil, amb una campanya d’abstenció massiva d’una part del votant independentista, perquè estava en desacord amb algunes decisions que s’han pres en els últims temps, i amb un vot útil cap al partit socialista per intentar frenar un creixement de les forces de dretes”. La CUP, que no ha obtingut representació al Congrés dels Diputats en no assolir el 3% dels vots totals, ha quedat com a setena força a Esparreguera, on ha perdut 365 vots i 2,8 punts. El regidor de la CUP, Miguel Guiral, ha apuntat que “les eleccions generals no són el nostre espai, el nostre espai és el municipalisme i, malgrat que en assemblea es va decidir anar a les eleccions generals, al final és la militància real, la que vota, qui decideix i aquesta vegada ha decidit que la CUP no sigui a Madrid”.

En la jornada electoral d’ahir van votar 11.007 esparreguerins i esparreguerines, un 64,98% d’un cens de 16.939 persones. El fet que els comicis se celebressin en un diumenge de juliol, en ple període de vacances estivals, va fer que les votacions es concentressin, sobretot, a primera i darrera hora del dia. La participació a les 2 del migdia era del 37,09%, 4,17 punts menys que en les darreres eleccions generals. A les 6 de la tarda la diferència va augmentar fins als 12 punts, amb una participació del 48,04%, davant del 60,09% del passat 10 de novembre del 2019 a la mateixa hora. Finalment, a les 8 del vespre, els col·legis van tancar, després d'acollir els darrers votants i de sumar el vot per correu, amb un 64,91% de participació, 7,6 punts menys que en les darreres eleccions al Congrés dels Diputats, però 15 punts per sobre de la participació de les eleccions municipals del passat 28 de maig, en les quals va votar el 49,89% del cens electoral.