Tanca
Educació Política 17 de juny de 2021

El ple estudiarà les propostes del Consell d’Infants sobre camins escolars segurs i neteja

Tots els grups municipals van reconèixer ahir la tasca realitzada pels consellers i consellers i van assumir el compromís d’estudiar i materialitzar les propostes que han presentat en diferents àmbits. El ple també va donar compte de l’informe del Síndic de Greuges del 2020 i va aprovar una moció, presentada per la CUP, de solidaritat amb Palestina

El ple municipal d’Esparreguera va reconèixer ahir de forma unànime la tasca realitzada durant aquest curs pel Consell d’Infants i va assumir el compromís d’estudiar i materialitzar les propostes presentades per aquest òrgan de participació de la infància al voltant dels camins escolars segurs i la neteja viària, així com d’altres iniciatives en l’àmbit de la mobilitat i la convivència dins l’espai urbà. Durant la sessió celebrada ahir de manera telemàtica també es va donar compte de l’informe del Síndic de Greuges de Catalunya sobre les queixes i consultes de persones i entitats residents a Esparreguera durant l’any 2020. A més, es va aprovar una moció presentada per la CUP de solidaritat amb Palestina i de condemna als atacs a Sheikh Jarrah, Al-Aqsa i Gaza.

Durant la sessió plenària d’ahir es va presentar als grups de l’oposició el document de propostes de millora elaborat pels 17 nens i nenes de 5è i 6è de primària que, aquest any, han format part del Consell d’Infants Municipal. El regidor d’Educació, Juan Jurado, va agrair la tasca realitzada pels consellers i conselleres que, “malgrat la pandèmia i les reunions telemàtiques, han pogut fer molt bona feina i ens han presentat propostes molt interessants”. El document que han elaborat recull una diagnosi i diferents propostes d’actuació al voltant del tema que tenien encomanat enguany, els camins escolars segurs, però també sobre d’altres que han sorgit a proposta seva, com la neteja viària a Esparreguera, la creació d’un carril bici, un skate parc, la cura de les zones verdes o la tinença d’animals, entre d’altres. El regidor va subratllar que “l’equip de govern adquirim el compromís d’escoltar la seva feina” i va explicar que es traspassaran als serveis municipals competents les diferents propostes presentades per a estudiar-ne la viabilitat.

Tots els grups de l’oposició van posar en valor la tasca realitzada per aquest òrgan de participació ciutadana. El portaveu d’ERC, Alfons Puche, va apuntar que “els consellers i conselleres han demostrat molta responsabilitat” i va assegurar que “el Consell d’Infants és una molt bona eina per a treballar la participació ciutadana i la implicació en la gestió de la vila des de la infància”. La portaveu de la CUP, Raquel Montoya, va mostrar el seu suport a les propostes, va afirmar que “a mesura que avanci aquest projecte podrem veure les inquietuds que poden tenir els infants en altres temes” i va afegir que “caldria ampliar el projecte a adolescents i joves, que tenen una visió diferent”.

Per la seva banda, el portaveu d’Esparreguera 2031, Manel Roca, va alertar que “a banda d’escoltar-los, cal donar una resposta seriosa a les seves propostes per no frustar la il·lusió d’aquests infants”. El regidor de Junts per Esparreguera, Jordi Mestres, va destacar que “els nens i nenes també veuen les mancances a les que s’ha de fer front i fan propostes amb una visió àmplia, com la creació de zones d’esbarjo pensant també en la gent gran”. Finalment, el regidor d’Esparreguera en Comú, Emmanuel Ortí, va apuntar que “caldria també un consell de l’adolescència que doni continuïtat al consell d’Infants, perquè els i les joves puguin seguir participant a la vida pública”.

En el ple d’ahir l'adjunt al Síndic de Greuges, Jaume Saura, va donar compte de l’informe del Síndic de Greuges de Catalunya sobre les queixes i consultes de persones i entitats residents a Esparreguera durant l’any 2020. Jaume Saura va explicar que “l’any passat es van presentar 19 queixes adreçades a l’Ajuntament, la majoria de les quals, un total d’11, són reclamacions sobre temes urbanístics”. En relació a les queixes i consultes provinents d’Esparreguera han estat en total 73, 48 queixes i 25 consultes, i la majoria estan relacionades amb temes de consum, un àmbit que ha protagonitzat 19 queixes i 10 consultes. “Hem tancat el 74% de les queixes obertes al llarg de l’any i el 100% de les recomanacions han estat acceptades per part de l’Ajuntament”, ha subratllat l’adjunt al Síndic de Greuges.

En aquest sentit, la regidora de Bon Govern, Maria Mas, va explicar les grans conclusions de l’Informe de queixes i suggeriments (QiS) de l’Ajuntament d'Esparreguera 2018-2020: “En els últims dos anys s’ha reduït el volum total de queixes i suggeriments, en part gràcies a l’obertura d’un portal de gestió d’incidències a la via pública, que ha fet disminuir les queixes en aquest àmbit i ha fet que aquestes es passin a centrar més en els serveis municipals”. També ha disminuït el percentatge de resolució de les queixes i suggeriments fora de termini, passant del 70% el 2018 al 25% el 2020.

Finalment, el ple també va aprovar una moció presentada pel grup municipal de la CUP en solidaritat amb Palestina i en defensa de la pau i el diàleg per a una resolució definitiva del conflicte entre els pobles d’Israel i Palestina. Hi van votar a favor tots els grups municipals i el regidor no adscrit, i es va abstenir el regidor de Ciutadans. D'altra banda, el grups del govern municipal van votar en contra l'admissió d'urgència al ple de la moció presentada per la CUP i ERC a instàncies del Círculo Podemos Esparreguera sobre els processos selectius del personal temporal de l’Ajuntament.