Tanca
Política 23 de setembre de 2021

El ple municipal aprova el compte general de l’exercici 2020

El consistori va executar l’any passat un 72% de la despesa pressupostada, en un exercici que va estar fortament marcat per l’emergència sanitària i la caiguda dels ingressos municipals. Durant la sessió plenària també es van aprovar dues modificacions de crèdit i una moció per a reclamar la defensa dels drets de les dones i les nenes a l’Afganistan

El ple municipal va aprovar ahir el compte general de l’exercici 2020 amb el vot favorable del PSC, Esparreguera en Comú, ERC i Junts x Esparreguera, el vot contrari de la CUP i les abstencions d’Esparreguera 2031 i el regidor no adscrit. Es tracta d’un conjunt de documents que mostren la situació econòmica, financera i patrimonial, els resultats econòmics i patrimonials de l’exercici, i l’execució i liquidació del pressupost. D’ells es desprèn que durant l'exercici pressupostari 2020, marcat per l'esclat de la pandèmia, l’Ajuntament va registrar una davallada dels ingressos d’1.550.000 euros i va executar la despesa en gairebé un 72%. La sessió plenària també va validar, per unanimitat, la pròrroga del conveni de col·laboració entre el Departament de Drets Socials de la Generalitat i l’Ajuntament per a la prestació del servei al Taller Ocupacional Can Comelles (TOCC) i a la Residència Municipal Can Comelles. Així mateix es van aprovar dues modificacions de crèdit, una per a instal·lar jocs infantils interactius a la plaça del Centre i una altra per a donar suport a l’edició i la traducció d'un llibre sobre la Colònia Sedó. La sessió, a més, va aprovar per unanimitat una moció presentada pels grups municipals del PSC i ERC sobre la situació de les dones i per a la defensa dels drets humans a l’Afganistan.

En relació a l'aprovació del compte general, durant la seva intervenció, el regidor de Serveis Econòmics, Daniel Farriols, va recordar que “el pressupost municipal de l’exercici 2020 es va aprovar al desembre de 2019, va entrar en vigor a mitjans-finals de gener i, al cap de dos mesos, el 14 de març, vam tenir la sotragada de la pandèmia que ha fet que l’execució hagi estat molt atípica”. Entre les dades a destacar dels comptes generals, el regidor va subratllar que “els ingressos propis de l’Ajuntament van tenir una caiguda de 1.550.000 euros, dels quals 1.350.000 provenen de les taxes de serveis que es van deixar de prestar o no es van cobrar a causa de l’emergència sanitària”. “Això ha fet que les despeses quedessin en una execució inferior als anys anteriors i ens hem situat en una execució d’una mica menys del 72%”, va explicar Daniel Farriols, qui també va apuntar que l’exercici ha acabat amb un romanent de 18 milions d’euros i un resultat pressupostari de 2,7 milions d’euros.

Durant el torn d’intervencions dels grups municipals, el regidor de la CUP Miguel Àngel Guiral, va afirmar que “s’haurien de destinar més esforços a arribar al 100% de la despesa pressupostada, especialment en el que creiem que seria el més bàsic dins de la funció pública, que seria complir amb allò que es pressuposta a Serveis Socials Bàsics”. En aquest sentit, va lamentar que “el Programa d’Aliments ha deixat un 20% de romanent, les ajudes socials un 50% i el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) un 50% més, mentre que el contracte de gestió de residus arriba al 100%”. En el mateix sentit es va pronunciar el portaveu d’E2031, Manel Roca, qui va assegurar que “seguim insistint en que l’important és l’execució, hi ha un romanent important que ha sobrat i això s’hauria d’evitar, per això, demanem que per a properes ocasions es miri d’afinar més per aconseguir executar el màxim de pressupost possible”. Per la seva banda, el portaveu de JxE, Jordi Mestres, va destacar “la complexitat” dels comptes generals del 2020, perquè “mai abans havíem tingut un sotrac emocional, social i econòmic com el generat per la pandèmia” i va assegurar que votava a favor dels comptes generals “per responsabilitat i pels acords als que hem arribat amb el govern”.

En l’Àrea de Drets Socials i Ciutadania, el ple municipal va aprovar per unanimitat la pròrroga del conveni de col·laboració entre el Departament de Drets Socials de la Generalitat i l’Ajuntament per a la prestació del servei al Taller Ocupacional Can Comelles (TOCC), corresponent a l’exercici 2022. En aquest sentit, la regidora de Serveis Socials Especialitzats, María Vallejo, va puntar que “aquest any s’ha sol·licitat l’actualització del cost de referència que representaria un 3% pel servei de teràpia ocupacional i un 5% pel servei d’ocupació i inserció, fet que suposa un increment total de 38.104,40 euros”. També per unanimitat es va aprovar la pròrroga del conveni de col·laboració entre el Departament de Drets Socials de la Generalitat i el consistori per a la prestació del servei a la Residència Can Comelles.

En l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, la sessió plenària va acordar per unanimitat l’aprovació inicial del projecte de la fase 3 de reforma i adequació de la segona planta i les golfes de l’edifici municipal de Can Pasqual, que contempla la transformació de la segona planta, que actualment té ús d’arxiu, en un espai per a la implantació de serveis administratius de l’Ajuntament. Dins d’aquesta mateixa àrea, el ple també va validar, amb el vot a favor de tots els grups municipals excepte la CUP, que es va abstenir, l’aprovació provisional de la modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) d’Esparreguera en relació a l’alçada reguladora màxima de la Clau I al Polígon Industrial Can Comelles Sud, que passa de 8 a 12 metres d’altura reglamentària màxima per resoldre situacions de volum disconforme i per permetre el creixement de les empreses ubicades en aquest polígon.

D’altra banda, el ple va acordar també una modificació de crèdit per valor de 103.777 euros per a instal·lar jocs infantils interactius a la plaça del Centre. Per a fer aquesta modificació s’ha donat de baixa una partida destinada a salut pública en concepte de despeses per l’emergència sanitària que no ha calgut executar. Aquest punt es va aprovar amb el vot a favor de PSC, EC, E2031, CUP i JxE, el vot en contra del regidor no adscrit i l’abstenció d’ERC. Així mateix, també es va acordar una segona modificació de crèdit, en aquest cas per valor de 8.000 euros, per a donar suport a l’edició i la traducció del llibre sobre la Colònia Sedó que properament publicarà el Centres d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat (CECBLL), escrit i documentat per la historiadora esparreguerina Gràcia Dorel-Farré. En aquest cas, es va aprovar amb el vot a favor de tots els grups municipals, excepte ERC i el regidor no adscrit que es van abstenir. En aquest sentit, cal explicar que el consistori ja va aprovar una partida de 10.000 euros, procedent de romanents de tresoreria, per a fer l’edició d’aquest llibre i que els 8.000 euros que es validen ara corresponen a una subvenció que l’Ajuntament rebrà de la Diputació de Barcelona per a aquest mateix concepte, però que per motius de producció editorial necessiten un avançament.

Finalment el ple municipal va aprovar per unanimitat una moció presentada pels grups municipals del PSC i ERC sobre la situació de les dones i per a la defensa dels drets humans a l’Afganistan. El document manifesta la preocupació per la situació i el suport com a administració pública a totes les accions que tinguin per objectiu evitar que es vulnerin els seus drets fonamentals. Així mateix, es reclama a la Comunitat Internacional, tant a les Nacions Unides com a la Unió Europea, que “iniciïn totes les actuacions necessàries dirigides a preservar la vida de les dones i nenes afganes i facilitin la gestió de corredors humanitaris des d’Afganistan a la UE per totes les dones i nenes en perill de persecució”. També fa una crida als estats membres de la UE a obrir les seves fronteres per donar una solució responsable i solidària a aquest drama humanitari.