Tanca
Política 16 de març de 2023

El Ple municipal condemna qualsevol tipus d'agressió sexual i reclama la protecció dels menors

A través d’un manifest signat per tots els grups municipals el consistori va condemnar qualsevol agressió sexual que es produeixi, i més si és entre menors, i va demanar que es deixi treballar a la justícia i es respecti la investigació policial en relació al cas recentment denunciat a Esparreguera. La sessió també va aprovar la marca de ciutat Esparreguera i l’adhesió a l’Agenda Digital dels municipis de Catalunya de Localret

El Ple de l’Ajuntament d’Esparreguera va condemnar ahir, a través d’un manifest signat per tots els grups municipals, qualsevol tipus d'agressió sexual i va reclamar la protecció de les persones menors d'edat en relació al cas recentment denunciat al municipi. El manifest condemna qualsevol agressió sexual, i més si és entre menors, demana que es deixi treballar a la justícia i assegura que se seguirà posant a disposició de les famílies els recursos municipals de protecció als menors per acompanyar-los davant d'una denúncia que els grups municipals rebutgen i consideren d’extrema gravetat. La sessió es va suspendre durant més d’una hora per a celebrar una junta de portaveus extraordinària amb els familiars de la menor que ha denunciat l'agressió, que van assistir a la sala de Plens per demanar ser escoltats. Paral·lelament, el Ple va aprovar la creació de la marca de ciutat Esparreguera, amb els vots a favor de tots els grups municipals i l’abstenció de la CUP, i va acordar per unanimitat l’adhesió a l’Agenda Digital dels municipis de Catalunya de Localret i el Programa de Reutilització de Material Informàtic de l'Ajuntament d’Esparreguera per al 2023. Així mateix, es va aprovar una declaració institucional en manifestació del condol per les víctimes del terratrèmol de Turquia i Síria i una moció per a demanar la conversió de la SAREB en un instrument per a germanitzar el dret d’accés a l’habitatge.

La sessió plenària del mes de març va començar amb la lectura d’un manifest signat per tots els grups municipals en el qual es “condemna qualsevol agressió sexual que es produeixi al municipi o fora d’ell, i encara més si és entre menors”. Així mateix, el document fa una “crida a la calma i la tranquil·litat” i demana que es deixi treballar a la justícia i es respecti la investigació que està duent a terme el cos dels Mossos d’Esquadra. Els grups municipals també reclamen als mitjans de comunicació que “preservin la integritat dels menors i la intimitat de les famílies” i subratllen que l’Ajuntament “ha posat i seguirà posant a disposició de les famílies els recursos municipals de protecció als menors per acompanyar-los davant d'una denúncia d’extrema gravetat, que rebutgem”. Tot i això, al cap de pocs minuts de començar, l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, va suspendre temporalment la sessió per atendre, en junta de portaveus, la família de la menor d’Esparreguera presumptament agredida sexualment, que omplia la sala de Plens, juntament amb diverses amistats, per a demanar ser escoltats davant dels fets que denuncien.

La sessió plenària es va reprendre al cap d’una hora i mitja, després de la junta de portaveus extraordinària per atendre la família de la menor, per a debatre i votar els diferents punts de l’ordre del dia. En aquest sentit, es va ratificar la creació de la marca de ciutat Esparreguera, amb els vots a favor de tots els grups municipals presents i l’abstenció de la CUP. L’alcalde, Eduard Rivas, va explicar que “l’equip de govern municipal va impulsar, el mes d’abril de 2022, un procés per crear la marca de ciutat Esparreguera amb l’objectiu de simbolitzar la personalitat del municipi i reforçar la identitat col·lectiva de tots els esparreguerins i esparreguerines”. Amb aquest propòsit, a l’octubre de 2022 es va posar en marxa un procés participatiu per copsar quins elements del municipi eren els més representatius per la ciutadania de cara a la creació de la marca de ciutat. Hi van participar 302 persones, que en essència van expressar que la marca de ciutat havia de reflectir la riquesa de l’entorn natural, la tradició cultural i el patrimoni arquitectònic singular d’Esparreguera.

La marca de ciutat consisteix en la representació d’una imatge que serveix per donar visibilitat a la identitat del municipi fent referència als trets o característiques positius que el fan singular i el diferencien de la resta. En aquest sentit, la proposta gràfica, que es va encarregar a l’estudi Gimeno Gràfic SL, es basava en les opinions de la ciutadania i demanava donar representació i visibilitat al massís de Montserrat, l’activitat col·lectiva vinculada al teatre, la representació de La Passió, la cultural popular i l’associacionisme en àmbits diversos i el campanar de l’església de Santa Eulàlia, com a element arquitectònic representatiu. “La proposta integra tots aquets elements i s’acompanya del claim Esparreguera és viva, que suma a aquesta idea que transmet la imatge gràfica d’un municipi molt dinàmic i actiu en diferents àmbits”, va subratllar l’alcalde, que va assegurar que “volem que aquesta imatge tingui un ús d’emblema i ens sigui pròpia per a totes i tots”.

D’altra banda, el Ple va aprovar per unanimitat l’adhesió a l’Agenda Digital dels municipis de Catalunya de Localret, un instrument promotor i facilitador per a la concreció d’estratègies, plans, i projectes de transformació digital de manera conjunta i compartida dels municipis, que ha de permetre unificar les plataformes de signatura digital dels diversos ens institucionals per a guanyar eficiència i agilitat administrativa. La sessió també va aprovar els comptes justificatius dels grups municipals per les aportacions durant l’any 2022, que establien 380 euros fixes per a cada grup municipal més 142,50 euros per mes i regidor. Així, el PSC  va percebre 19.950 euros, ERC 9.690 euros, la CUP 7.980 euros, Ciutadans 6.270 euros, Esparreguera en Comú 7.980 euros, Esparreguera 2031 7.980 euros i Junts per Esparreguera 6.270 euros. El punt va obtenir els vots a favor de tots els grups municipals i l’abstenció del regidor no adscrit.

Paral·lelament, també es va aprovar, per unanimitat, el Programa de Reutilització de Material Informàtic de l'Ajuntament d’Esparreguera per al 2023. El programa permetrà la cessió de 28 equips informàtics amb monitors i 17 monitors més per a l’ús de les entitats socials sense ànim de lucre de la vila a través d’unes bases reguladores de la cessió a precari d’aquests de manera gratuïta. També va prosperar l’aprovació de la modificació del catàleg de llocs de treball per establir tres direccions de servei a l’Àrea de Territori de l’Ajuntament vinculats a medi ambient, l’àmbit jurídic i l’especialitat d’arquitectura. El punt va rebre el suport del PSC, Esparreguera en Comú, ERC i Junts i l’abstenció de la CUP, Ciutadans i E2031.

Finalment, el Ple va aprovar per unanimitat una declaració institucional en manifestació del condol per les víctimes del terratrèmol i la tragèdia de la població kurda, turca i siriana, i de solidaritat amb totes les persones afectades. Així mateix, es va aprovar una moció, presentada per ERC, la CUP, Esparreguera en Comú i E2031, relativa a la conversió de la SAREB en un instrument per a germanitzar el dret d’accés a l’habitatge. La moció, que va rebre el suport dels grups que la van presentar i l’abstenció de la resta de formacions, insta al govern de l’Estat, entre d’altres, a promoure les modificacions legals necessàries per habilitar la cessió, gestió i ús dels habitatges de la SAREB al parc públic autonòmic o municipal, per destinar-les a lloguer social i assequible, amb prohibició de la seva venda a fons voltor, socimis o entitats que tinguin objectiu especulatiu; així com a modificar l’objectiu social de la SAREB per convertir-la en una eina pública per garantir el dret a l’habitatge digne i amb durada indefinida.