Tanca
Polítiques d'Igualtat 28 de juny de 2021

Esparreguera celebra aquesta setmana el Dia de l’Orgull LGTBIQ+

El consistori se suma un any més a la commemoració del 28 de juny amb la programació de dues activitats a la Biblioteca Municipal L’Ateneu: l’exposició “Construccions Identitàries. Famílies Trans”, que es podrà veure fins al 2 de juliol, i la xerrada “La visibilització del col·lectiu trans” que es farà dijous a les 6.30 de la tarda

L’Ajuntament d’Esparreguera s’adhereix a la commemoració del Dia Internacional de l’Orgull LGTBIQ+, que se celebra avui 28 de juny. Per aquest motiu, la Regidoria d’Igualtat i Diversitat ha programat, aquesta setmana, dues activitats a la Biblioteca Municipal L’Ateneu: l’exposició “Construccions Identitàries. Famílies Trans”, una mostra fotogràfica comissionada per la fotògrafa i activista de l’Associació Generem, Mar C Llop, que es podrà visitar a l’Espai Jove fins al 2 de juliol, i la xerrada “La visibilització del col·lectiu trans”, que tindrà lloc el dijous a les 6.30 de la tarda a càrrec de la mateixa autora. Amb aquestes dues propostes el consistori vol visibilitzar la presència de lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals, intersexuals i queers a la societat i contribuir també a recolzar les seves reclamacions. Aquesta voluntat es manifesta també amb d’altres accions, com mantenir durant tot l’any onejant la bandera amb els colors de l’arc iris a l’entrada de la casa consistorial o la recent adhesió al Pla per la diversitat sexual i de gènere del Baix Llobregat 2020- 2024.

L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, s’ha referit al Dia Internacional de l’Orgull LGTBIQ+ afirmant que “mantenir aquesta commemoració és necessari per recordar tot el que encara queda per fer en l’àmbit de les llibertats individuals”. Per Rivas “totes les persones han de poder viure en llibertat i en igualtat de condicions la seva condició sexual i fer-ho cada dia de l’any, no només avui dia de l’orgull LGTBIQ+, per això a l’Ajuntament d’Esparreguera donem visibilitat a aquesta causa de manera permanent mantenint la bandera irisada durant tot l’any a l’entrada del consistori”. Per la seva banda, la regidora d’Igualtat i Diversitat, Sara Gómez, ha fet la lectura de la declaració institucional de l’Ajuntament d’Esparreguera en motiu del 28 de juny i ha subratllat que “volem reivindicar i defensar els drets del col·lectiu LGTBI, i atès que encara hi ha focus d’LGTBI-fòbia a casa nostra, fem una crida a les persones afectades a no callar i utilitzar els canals que tenen al seu abast en el nostre municipi i comarca, i demanem a tota la ciutadania que s’impliqui en la defensa dels drets i llibertats de les persones LGTBI”.

En el marc de la commemoració del Dia Internacional de l’Orgull LGTBIQ+, la setmana passada ja es va inaugurar a la Biblioteca Municipal L’Ateneu l’exposició “Construccions Identitàries. Famílies Trans”, comissionada per Mar C Llop amb la col·laboració de l’associació de Famílies de Menors Transsexuals Chrysallis. La fotògrafa freelance i activista de l’Associació Generem, Mar C Llop, ha explicat, en declaracions a l’emissora municipal, que l’objectiu “és crear continguts i referents positius i apropar la realitat de les persones i, concretament dels infants, trans a la gent que no ha acaba d’entendre”. La mostra, que es podrà veure fins aquest divendres, consta de més d’un centenar de fotografies que retraten, un a un, els membres de 29 famílies amb fills, tant infants com adolescents, que ja han fet el trànsit i s’acompanyen de frases dels mateixos nens i nenes, així com dels seus pares, mares i altres familiars. “Els nens i nenes que transiten tenen molta personalitat, se n’ha de tenir per ser tan petit i afrontar el trànsit, per això els processos més forts segurament són els dels pares, perquè els infants estan encantats de poder ser qui volen ser i qui senten que són”, ha subratllat la fotògrafa.

A banda de la mostra, Mar C Llop també oferirà la xerrada “La visibilització del col·lectiu trans”, el dijous 1 de juliol a les 6.30 de la tarda a la sala d’actes de la Biblioteca Municipal. “Més enllà de parlar de l’exposició, parlaré també sobre altres projectes que he anat fent, com el llibre “Construcciones identitàries. Work in progress”, sobre les diversitats de gènere”, ha afirmat l’activista, que ha subratllat que “la voluntat és visibilitzar amb una mirada renovada la diversitat del col·lectiu LGTBIQ+”. Més enllà d’aquestes dues activitats, el gener l’Ajuntament es va adherir al Pla per la diversitat sexual i de gènere del Baix Llobregat 2020-2024, un pla impulsat pel Consell Comarcal que ha comptat amb la participació de tots els ajuntaments de la comarca i que contempla un conjunt integrat i sistemàtic de polítiques públiques i mesures per possibilitar la promoció de la igualtat i la no discriminació de les persones LGTBI.