Tanca
Polítiques d'Igualtat 8 de març de 2021

Esparreguera reitera el seu compromís ferm amb la igualtat de gènere

Ràdio Esparreguera ha emès avui una programació especial per a commemorar el Dia Internacional de les Dones, que ha comptat amb la lectura del manifest oficial del 8 de març. L’Ajuntament també ha impulsat la campanya de sensibilització “Diposita aquí el teu masclisme” i aquest vespre s’il·luminarà el campanar de color lila

L’Ajuntament d’Esparreguera ha mostrat el seu compromís per seguir treballant per posar fi a qualsevol forma de discriminació contra les dones, continuar impulsant mesures que incorporin la perspectiva de gènere, feminista, interseccional i de drets humans en l’acció de govern i implementar mesures destinades a mitigar l’impacte de gènere derivat de la crisi provocada per la covid-19. Així ho ha anunciat la regidora d’Igualtat i Diversitat, Sara Gómez, en la lectura del manifest del Dia Internacional de les Dones, que ha fet a través de Ràdio Esparreguera. L’emissora municipal ha fet durant tot el matí una programació especial amb entrevistes a dones de diferents àmbits i una tertúlia femenina sobre el món del treball. Per a commemorar el 8 de març avui s’il·luminarà el campanar d’Esparreguera de color lila, es farà una acció visual amb cadires liles a totes les seus municipals i s’ha impulsat la campanya de sensibilització “Diposita aquí el teu masclisme, que des de la setmana passada és visible a totes les papereres del municipi. A més, diferents col·lectius de la vila han organitzat accions per reclamar la igualtat de gènere.

En el manifest, impulsat per la Diputació de Barcelona i subscrit per l’Ajuntament, denuncia que “la covid-19, més enllà de l’impacte sobre la salut, ha tingut un impacte sistèmic que ha posat de manifest la importància de totes aquelles activitats essencials de cura i per a la sostenibilitat de la vida, i ha evidenciat que les desigualtats de gènere, en un context de crisi, situen a les dones en una posició de més vulnerabilitat”. En aquest sentit, la regidora d’Igualtat i Diversitat, Sara Gómez, ha apuntat que “a tot el món, les dones s'enfronten a un augment de les violències masclistes, de les tasques de cures no remunerades, de la bretxa salarial i digital, de la desocupació, de la pobresa, entre tantes altres discriminacions, i a un retrocés en drets socials, econòmics i polítics, com ja ha alertat les Nacions Unides”. El text també ha posat de manifest l’augment de la precarietat de les dones al mercat de treball, la feminització de la pobresa i la intensificació de les feines de cura, a causa del tancament de les escoles i el confinament, a les que s’ha afegit el teletreball, comportant més sobrecàrrega de feina i més estrès, amb un impacte en el benestar emocional de les dones.

A més, “el context de confinament i pandèmia ha augmentat el risc de les dones a patir violència masclista, exposant-les a conviure 24 hores amb el seu agressor, tal i com indiquen l’augment de denúncies i atencions realitzades pels serveis i entitats especialitzades”, ha subratllat la regidora. El manifest denuncia que "malgrat aquest major impacte i presència femenina al capdavant de la pandèmia, falten veus femenines des de l’epidemiologia, la medicina i altres àmbits de coneixement, així com en la presa de decisions a l’hora de dissenyar i implementar mesures per donar resposta a la crisi sanitària”. Per aquests motius, l’Ajuntament d’Esparreguera reitera el seu compromís per a garantir la igualtat real i efectiva entre homes i dones, incorporar la perspectiva de gènere a totes polítiques públiques i promoure la participació plena i efectiva de les dones en tots els nivells de decisió en la vida política, econòmica, social i cultural. Així mateix es compromet a desplegar, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, la reforma de la Llei catalana de violència masclista recentment aprovada i instar el Govern de l’Estat a aprovar com més aviat possible el Pla Estratègic d’Igualtat d’Oportunitats.

Per commemorar el 8 de març Ràdio Esparreguera ha emès avui una programació especial que ha inclòs l’entrevista a l’advocada laboralista especialitzada en temes de gènere, Ainhoa Díaz Tarragó, i a la tècnica en Gestió Documental de l’Ajuntament d’Esparreguera, Rosa Maria Codina Companys, una tertúlia femenina sobre el món del treball amb Maria Teresa Roca, presidenta de l’Associació de Jubilats i Pensionistes d’Esparreguera; Faisa Ouboot, marroquina i resident des de fa 15 anys; Silsi Terrazas, hondurenya i vilatana des de fa 13 anys; María Eugenia Martínez, colombiana i veïna des de fa 11 anys; i Neus Xuexin, xinesa i a Esparreguera des de fa 15 anys. A més, aquest vespre s’il·luminarà el campanar d’Esparreguera de lila i es col·locarà una cadira pintada d’aquest mateix color a l’entrada de totes les seus i edificis municipals per commemorar per a visibilitzar el compromís amb la igualtat de gènere. En el marc dels actes del 8 de març, l’Ajuntament s’ha sumat també a la campanya “Diposita aquí el teu masclisme”, promoguda per l’Institut Català de les Dones, i s’han enganxat un miler d’adhesius amb aquest lema a les papereres públiques de tot el municipi.

A banda de les accions promogudes per l’Ajuntament, el col·lectiu Creatives Esparreguera ha fet una acció al carrer dels Arbres, on han penjat 14 cartells amb fotografies de dones esparreguerines que expliquen que és per a elles el 8 de març. I des del col·lectiu feminista La Turbina, s’ha impulsat una concentració a les 12 del migdia a la plaça de l’Ajuntament sota el lema “Les dones som i serem a primera línia”, que ha comptat amb una cinquantena de persones. Una concentració que, segons la regidora Sara Gómez, “com a Administració, l’Ajuntament en aquests moments no pot portar a terme, ni és recomanable que ho faci, per la situació actual de crisi sanitària”, tal i com ha explicat a l’emissora municipal.