Tanca
Polítiques d'Igualtat 29 de desembre de 2021

En marxa la redacció del Pla Local d’Igualtat de Gènere d’Esparreguera 2022-2025

El document té per objectiu implementar la visió de gènere en tots els serveis que presta l’Ajuntament i definir els objectius i línies estratègiques sobre les quals incidir en relació a les diferents desigualtats encara existents entre homes i dones. En el marc d’aquest pla s’obrirà un procés participatiu per implicar la ciutadania en la seva elaboració

L’Ajuntament d’Esparreguera ha posat en marxa la redacció del Pla Local d’Igualtat de Gènere 2022-2025, una eina de treball transversal que incorpora diverses àrees del consistori amb l’objectiu d’introduir el principi d’igualtat en totes les actuacions municipals per tal de millorar la situació de les dones i aconseguir una societat més justa i igualitària. El document abordarà diferents línies estratègiques, com són el compromís amb la igualtat, les accions contra les violències envers les dones, els drets i qualitat de vida de les dones, la coeducació i la participació. La redacció del pla, que té un cost de 8.000 euros, ha estat adjudicada a la consultoria MiT, que aquest mes de desembre ha començat a treballar en la diagnosi de l’estat de les polítiques d’igualtat al municipi. Així mateix, també prepara un procés participatiu, que es farà durant el primer trimestre de l’any que ve, i que comptarà amb la creació de grups de discussió i una enquesta adreçada a la ciutadania. El document és previst que estigui enllestit al maig de 2022.

La regidora d’Igualtat i Diversitat de l’Ajuntament d’Esparreguera, Sara Gómez, ha explicat que “el pla pretén fer visibles i actuar sobre les causes i les conseqüències de la desigualtat de gènere, abordar les problemàtiques i injustícies existents i, alhora, treballar per la construcció d’una nova cultura que posi fi al sistema patriarcal i a la masculinitat hegemònica”. En aquest sentit, el pla vol posar l’accent en la prevenció de les violències masclistes posant el focus en les masculinitats i els valors culturals i socials sexistes que fomenten i legitimen aquestes violències. Actualment el document es troba en la primera fase, la de diagnosi, i l’empresa adjudicatària ja ha analitzat els resultats finals del grau d’implementació de l’anterior Pla d’Igualtat i les accions posades en marxa i ha identificat coma punts fonamentals de millora “la participació i la transversalitat”.

Per aquest motiu s’ha creat una comissió d’igualtat de gènere que compta amb representació de totes les àrees de l’Ajuntament i que té per finalitat crear un àmbit d’intercanvi d’informació i reflexió a l’entorn de la igualtat, així com recollir propostes i idees de diferents departaments i fomentar-ne la participació. Així mateix, per seguir amb la diagnosi de gènere a nivell municipal, es farà una recollida de dades i indicadors i es dissenyarà una enquesta adreçada a la ciutadania per esbrinar les seves percepcions en relació a la igualtat efectiva entre homes i dones amb perspectiva de gènere, mirada LGTBI i interseccional. L’enquesta es podrà respondre a través de la plataforma web decideix.esparreguera.cat i s’activarà durant el primer trimestre de l’any. Aquest procés participatiu es complementarà amb entrevistes amb agents claus per a conèixer les necessitats, tant municipals com ciutadanes, sobre la igualtat de gènere. En base a tota aquesta informació, es construirà i planificarà, de manera estratègica, la proposta d’actuació municipal, que estarà enllestida a la primavera i marcarà les línies a seguir en matèria d’igualtat en els propers quatre anys.