Tanca
Participació Ciutadana 18 de juliol de 2022

Ja es coneixen els 8 projectes escollits en els pressupostos participatius 2022-2023

Les propostes més votades han estat Rampa d’accés per a cadira de rodes a les pistes municipals de tennis, Pistes de tennis municipals, Camins escolars accessibles i segurs, Instal·lació d’un cobert de fusta al bosc de Can Roca, Millorar el pont nou de la Plana, Recuperació d'estructures de pedra seca, Instal·lació de nous repetidors wifi a Mas d’en Gall i Posem àudios amb codi QR en punts claus de l’entorn natural i urbà

L’Ajuntament d’Esparreguera ja ha donat a conèixer quins són els projectes més votats dels pressupostos participatius 2022-2023, després que ahir es tanquessin les votacions de les propostes ciutadanes admeses en aquesta edició. Es tracta dels projectes Rampa d’accés per a cadira de rodes a les pistes municipals de tennis, Pistes de tennis municipals, Camins escolars accessibles i segurs,  Instal·lació d’un cobert de fusta al bosc de Can Roca, Millorar el pont nou de la Plana, Recuperació d'estructures de pedra seca a l'entorn del bosc de Can Roca, Espai Natural Els Blaus, Instal·lació de nous repetidors wifi a locals municipals de Mas d’en Gall i Posem àudios amb codi QR en punts claus de l’entorn natural i urbà. Aquests són els vuit projectes que han obtingut més vots i podran ser executats pel consistori, perquè la seva valoració econòmica suma un pressupost total de 199.301 euros. El procés ha comptat amb la participació de 541 votants i s’han emès un total de 2.990 vots, que s’han repartit entre els 43 projectes que van ser admesos a l’edició d’enguany.

La regidora de Bon Govern, Maria Mas, ha agraït la participació a tots aquells esparreguerins i esparreguerines que han votat i han fet propostes en aquesta edició i ha assegurat que “sempre que hi ha un procés participatius estem contents perquè vol dir que la ciutadania s’implica i vol millorar la vila i això sempre és bona notícia”. En aquesta edició s’han presentat 88 propostes, de les quals s’han admès 43 projectes, que són els van passar a la fase de votació. El procés ha comptat amb 597 participants, dels quals 541 han participat en les votacions i han emès un total de 2.990 vots. Això representa un lleu descens d’un 13% de votants respecte la passada edició, però un increment del 12% en relació a la primera. En aquest sentit, la regidora ha apuntat que “el calendari aquest any ha anat més tard i les votacions han passat de juny a juliol, coincidint a més amb la Festa Major, cosa que pot tenir a veure amb aquesta petita baixada en la mobilització de vots”.  

En referència a les propostes guanyadores, Maria Mas ha explicat que “s’ha donat un fet que no havia passat mai en les dues edicions anteriors i és que han entrat les 6 propostes més votades, però la setena i vuitena amb més vots no han entrat perquè el pressupost era massa gran i excedia els 200.000 euros totals, amb la qual cosa s’han acceptat les dues següents, que tenien un import més petit”. A partir del setembre s’iniciaran contactes amb la ciutadania per tal de definir conjuntament l’abast de les diferents actuacions, que s’acordarà juntament amb el departament de Planificació de l’Ajuntament i els serveis i regidories directament afectats per cada projecte. En aquest sentit, la regidora de Bon Govern ha apuntat que “l’inici de cadascuna de les actuacions quedarà supeditat a la tramitació prèvia necessària, tan a nivell tècnic com a nivell jurídic o de contractació”.

En aquesta tercera edició dels pressupostos participatius, el projecte que ha aconseguit més suports ha estat Rampa d’accés per a cadira de rodes a les pistes municipals de tennis, una proposta presentada pel Club Tennis Esparreguera que vol eliminar barreres arquitectòniques, ha aconseguit 308 vots i està valorada en 20.000 euros. En segon lloc, hi ha una altre proposta presentada per la mateixa entitat, Pistes Tennis Municipals, que ha aconseguit 282 vots. El projecte està valorat en 50.820 euros i preveu diferents actuacions per a millorar l’estat de la instal·lació esportiva. La tercera proposta més votada és la de Camins escolars accessibles i segurs, presentada pel Projecte Educatiu de Ciutat (PEC), que té per objectiu proporcionar a l’alumnat i a les famílies dels diferents barris del municipi uns itineraris accessibles, segurs i còmodes en el trajecte de casa al centre escolar. Aquest projecte té un pressupost de 50.000 euros i ha obtingut 114 vots.

En quarta posició i amb 103 vots, ha quedat la proposta presentada per l’escola cooperativa El Puig Instal·lació d’un cobert de fusta al bosc de Can Roca, que està valorada en 20.481 euros. L’objectiu d’aquesta instal·lació és donar aixopluc, en cas de mal temps sobtat, així com disposar d’un espai de treball cobert però, alhora, obert a l’entorn natural, per a totes aquelles persones que gaudeixin del bosc de Can Roca. La cinquena proposta més votada és Millorar el pont nou de la Plana, presentada a nivell particular per Sergi Asensio, que ha obtingut 86 vots. Aquest projecte, valorat en 25.000 euros, té com a propòsit principal millorar la il·luminació del pont. En sisè lloc i empatada a 86 vots, hi ha la proposta Recuperació d'estructures de pedra seca a l'entorn del bosc de Can Roca, Espai Natural Els Blaus, presentada per Miguel Àngel, que amb un pressupost de 25.000 euros vol recuperar les terrasses de conreu d'olivera mitjançant la recuperació de les estructures de pedra seca rehabilitant els murs i conduccions hídriques existents.

La setena i vuitena propostes més votades, Conèixer l’entorn natural de la vila i Horta comunitària, no han estat escollides perquè amb el seu pressupost s’excedia del total de 200.000 euros consignats. Així, han entrat en setè lloc la Instal·lació de  nous repetidors wifi a locals municipals de Mas d'en Gall, que ha obtingut 78 vots i té un pressupost de 3.000 euros. La proposta, presentada per l’Associació de Veïns de Mas d’en Gall, vol aprofitar la xarxa WiMAX que dona l'actual cobertura a les pistes del barri per a instal·lar un repetidor al local del Brullot i un altre al local situat al numero 9 del Carrer Pau Duran. L’últim projecte que ha aconseguit entrar dins la partida de 200.000 euros dels pressupostos participatius és Posem àudios amb codi QR en punts clau de l’entorn natural i urbà, que ha obtingut 71 vots. La proposta, presentada per Petjades de Colors i valorada amb 5.000 euros, vol col·locar codis QR en indrets d’interès paisatgístic, arquitectònic i històric per a que totes les persones i, en especial les que tenen ceguesa o baixa visió, puguin també gaudir del paisatge.

A partir de demà es publicarà un enquesta ciutadana a la plataforma web Participa 311 (decideix.esparreguera.cat), que estarà activa fins al 31 de juliol, i a través de la qual la ciutadania podrà valorar el funcionament del procés dels pressupostos participatius i fer aportacions d’aquells aspectes que considera que es poden millorar.