Tanca
Hisenda 11 de febrer de 2022

L’Ajuntament modificarà l’ordenança de la plusvàlua per aplicar-hi la legislació vigent

En el ple d’aquest mes de febrer es votaran els canvis realitzats per adaptar a la nova normativa estatal l’ordenança que regula l’impost municipal per la venda, donació o herència d’un habitatge. Hi haurà dues formes de calcular-lo i el contribuent podrà escollir la que li sigui més adient, fet que previsiblement suposarà un disminució en la recaptació per aquest concepte

L’Ajuntament d’Esparreguera portarà al ple d'aquest mes de febrer la modificació de l’ordenança fiscal de l’impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana, conegut com a impost de la plusvàlua, per adaptar el text a la nova normativa vigent a nivell estatal. Els canvis que s’incorporaran, que es van presentar dimecres als grups de l’oposició en la comissió de Presidència i Bon Govern, seran més favorables pel contribuent, ja que s’inclouen dues opcions per calcular l’impost, la plusvàlua objectiva i la plusvàlua real, i aquest podrà triar la que li convingui més. Així mateix, si l’operació de venda, traspàs o herència d’un immoble no representa cap guany, el contribuent quedarà exempt de pagar. La modificació de l’ordenança obeeix al real decret aprovat pel govern espanyol el novembre passat, en el qual s’adaptava el text de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, a les sentències del Tribunal Constitucional que invalidaven la fórmula utilitzada fins al moment per a calcular l’impost de la plusvàlua.

L’impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana grava l’augment de valor que ha experimentat un terreny quan es ven, s’hereta o es dona i l’ha de pagar la persona que adquireix l’immoble en cas de donacions o herències, i la persona que ven en cas d’una compravenda. L’impost el regula una llei estatal, però el cobren directament els ajuntaments i és el segon impost que aporta més ingressos a les arques municipals. L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha destacat que “serem dels primers municipis que aprovarem les modificacions de l’ordenança de la plusvàlua, aportant certesa a nivell polític, però conscients que aquest serà un any de trànsit per veure com funcionen els canvis”. Les modificacions introduïdes arran de la sentència del constitucional, afecten principalment a la manera com es calcula la base imposable del tribut, ja que fins ara es feia seguint uns valors predeterminats que s’incrementaven cada any, mentre que ara es fixarà un coeficient diferent per cada anualitat, que tindrà en compte l’evolució real del mercat i dels preus.

A més, la nova normativa dona dues opcions a les persones contribuents per a que puguin escollir la que els hi sigui més beneficiosa. La primera opció és la plusvàlua objectiva, que consisteix a multiplicar el valor cadastral dels terrenys per uns coeficients determinats pel Ministeri d’Hisenda que s’aniran actualitzant anualment en funció del mercat immobiliari i que van des del 0,13, quan hagi transcorregut un any entre la compra i la venda, fins al 0,45 quan hagin passat 20 anys o més. A aquest coeficient se li seguirà aplicant el tipus impositiu que l’Ajuntament decideix, que en el cas d’Esparreguera continua situant-se en el màxim permès per la llei, és a dir, un 30%. En aquest sentit, el regidor de Serveis Econòmics, Daniel Farriols, ha explicat que “l’Estat suggereix uns coeficients màxims i un tipus de gravamen, nosaltres hem optat per aplicar els màxims tenint en compte que tindrem una recaptació menor i que el 90% dels contribuents pagarà menys”.

La segona opció de càlcul és la plusvàlua real, que s’obté calculant la diferència entre el valor que els terrenys tenien quan es van comprar i quan es van vendre i aplicant-li després el tipus impositiu fixat a nivell municipal. A l’hora de pagar, el contribuent podrà fer els dos càlculs possibles i optar pel que més li convingui. A més, una altra novetat és que també caldrà pagar la plusvàlua quan entre la data d’adquisició i de venda hagi passat menys d’un any, un fet que fins ara no passava perquè l’impost no s’havia de pagar durant el primer any. En aquest cas, es prorratejarà el coeficient anual tenint en compte els mesos complerts. L’alcalde ha apuntat que “a priori l’Ajuntament recaptarà menys amb aquesta sistema, tot i que això dependrà del volum de vendes a nivell immobiliari, i per això les previsions pressupostàries ja contemplen aquesta possible recessió en la recaptació amb la dotació de més pressupost al fons de contingència i a d’altres partides”. Paral·lelament, Eduard Rivas ha destacat que s’està treballant de les associacions municipalistes i el Consell de Governs Locals “per veure com ens recompensa l’Estat la disminució de la recaptació per l’impost de la plusvàlua i, sobretot, per començar abordar un tema prioritari com és el finançament local”.