Tanca
Política Hisenda 21 d’octubre de 2021

El Ple Municipal aprova la modificació de les ordenances fiscals per al 2022

La sessió també va acordar, per unanimitat de tots els grups municipals, la pròrroga durant mig any més dels plans locals d’ocupació vigents a través d’una modificació de crèdit d’ 1,32 milions d’euros i dues mocions polítiques, una contra els projectes de les línies MAT i una altra per a suspendre les llicències d’estacionaments reservats de caràcter privatiu

El Ple Municipal va aprovar ahir tot el paquet de modificacions d’ordenances fiscals i preus públics que començaran a aplicar-se el proper exercici amb el vot a favor del PSC, Esparreguera en Comú (EC), Esparreguera 2031 (E2031) i Junts per Esparreguera (JxE) i les abstencions d’ERC, la CUP, Ciutadans (C's) i el regidor no adscrit. Les noves ordenances suprimeixen la taxa pel transport adaptat, mantenen congelats els preus de taxes i impostos, conserven les bonificacions pel foment de l’ocupació incorporades l’any passat i actualitzen els preus de les places privades de la residència Can Comelles. La sessió, que ahir va tornar a la presencialitat després d’un any i mig fent-se per via telemàtica, va acordar per unanimitat una modificació de crèdit d’1,32 milions d’euros per a prorrogar durant 6 mesos el pla local d’ocupació vigent i renovar, per tant, 79 perfils professionals, majoritàriament dedicats a la neteja viària i el manteniment de la via pública. També per unanimitat es van aprovar dues mocions, una presentada per ERC, relativa a la suspensió de l’atorgament de llicències d’estacionaments reservats de caràcter privatiu, i una segona de rebuig als projectes de línies elèctriques aèries de molt alta tensió projectades per l’empresa Forestalia.

En relació a les noves ordenances fiscals, el regidor de Serveis Econòmics, Daniel Farriols, va explicar, durant la seva intervenció, que “proposem la supressió del transport adaptat perquè sigui gratuït per a les persones usuàries” i “pretenem mantenir l’esforç que es va fer l’any passat amb la pandèmia, congelant pràcticament tots els impostos i taxes i donant continuïtat a aquelles mesures fiscals extraordinàries que vam aprovar en matèria de promoció econòmica per donar facilitats a les empreses”. A més, com a novetat, es redueix en un 80% la taxa per a la tramitació del canvi de titularitat de negocis i empreses, que passa dels 309 euros actuals a 63. Les ordenances també actualitzen els preus de les places privades de la residència municipal Can Comelles, amb increments que van del 4 al 24% segons el grau de dependència, per a equiparar-los als que fixa la Generalitat de Catalunya. Així mateix, s’incorpora la possibilitat de fer classes virtuals a l’Escola Municipal de Música i Dansa, que suposaran un reducció del 50% de les quotes.

Els grups polítics de l’oposició van aplaudir la derogació de l’ordenança del transport adaptat i la continuïtat de les ajudes per a empreses, però van mostrar discrepàncies en l’aplicació de la taxa de taules i cadires i van demanar un debat serè sobre la pressió fiscal municipal. El regidor no adscrit, Francisco Aguilar, va demanar no cobrar la taxa per l’ocupació de la via pública amb taules i cadires durant els sis primers mesos de l’any com a mesura per a seguir ajudant a la restauració. Per la seva banda, el regidor de Junts per Esparreguera, Jordi Mestres, qui va abandonar el ple per motius personals després de la votació d’aquest punt, va demanar “poder realitzar un ple d’ordenances i pressupostos conjuntament per a tenir una visió completa de cap a on anem, econòmica i políticament”. El regidor va celebrar la congelació d’impostos i el manteniment de les bonificacions al teixit productiu local, que deriven d’un acord del govern amb la seva formació, però va apuntar que caldria haver aplicat percentualment la taxa de taules i cadires.

El portaveu d’E2031, Manel Roca, va mostrar “la màxima alegria per la supressió de la taxa pel transport adaptat, que és una de les nostres demandes des del principi d’estar en el consistori” i va considerar “una mica agosarada” la modificació de preus de places privades de la residència Can Comelles, perquè “creiem que ja estava bé que cobressin una mica menys” del preu fixat. En referència a la taxa de taules i cadires dels bars, va demanar que, en cas de rebrot o necessitat, “es consideri tornar a fer alguna excepció”. Durant la seva intervenció, el regidor de Ciutadans, Josep Maria González, va subratllar que “estaria bé crear comissions específiques per a ordenances i pressupostos per parlar de quina és la pressió fiscal que volem traslladar als ciutadans”, perquè “no hem parlat, per exemple, de l’IBI, que el tenim congelat des del 2009 quan es va apujar la pressió fiscal i, per tant, anem cronificant un continuisme d’augment, no de rebaixa”. També va lamentar el retorn de l’ordenança de taules i cadires, que “caldria haver fet progressivament tenint en compte la situació econòmica i social”.

Per la seva banda, la portaveu de la CUP, Raquel Montoya, es va afegir a la reclamació d’“un debat seriós i en profunditat i una comissió específica de treball de totes les ordenances fiscals”. La cupaire va apuntar que caldria haver derogat abans la taxa del transport adaptat i va defensar el retorn de la taxa de taules i cadires perquè “ara l’hostaleria està treballant al 100% de la seva activitat”. Montoya va assegurar que l’any que ve estan disposades a aprovar les ordenances si es compleixen dos requisits: “un debat profund sobre la pressió fiscal que l’ajuntament necessita per no tensionar els serveis públics i ser justes per totes les persones i que es comenci a cobrar el 50% del recàrrec de l’IBI dels pisos buits”. Finalment, el portaveu d’ERC, Alfons Puche, va afirmar que “estem d’acord en no incrementar càrregues impositives en aquests moments de dificultats per a moltes economies familiars i productives”, però va subratllar que “no ens hem d’acomodar en la justificació pandèmica, perquè podríem arribar a tenir minvats els recursos de manera que, de prudents, arribéssim a trobar-nos que no tenim prou recursos per afrontar una nova crisi”.

En un altre ordre de coses, però també dins l’Àrea de Serveis Econòmics, el ple municipal va acordar per unanimitat una modificació de crèdit per valor de 1.320.000 euros per a prorrogar durant 6 mesos el pla local d’ocupació vigent. En total es renovaran 79 perfils professionals, la majoria vinculats a la neteja viària i el manteniment de la via pública, i es prorrogaran tres increments de jornada del personal municipal. Per a fer-ho possible, es diferiran de la partida prevista per a les obres al camp de futbol municipal, per a les quals encara no es disposa del projecte constructiu, i de la fase 1 de les obres de l’Escorxador, per a no interferir en la preparació de la Festa Major de la Federació d'Entitats de Cultura Popular i Tradicional Catalana d’Esparreguera. Així mateix també es va aprovar una modificació de crèdit per valor de 40.000 euros per a finançar els serveis de recaptació tributària. El punt es va acordar amb els vots a favor de PSC, EC, E2031 i JxE, el vot en contra del regidor no adscrit i les abstencions d’ERC, la CUP i C's.

En l’Àrea de Drets Socials i Ciutadania, el ple va ratificar, amb el vot favorable de tots els grups i l’abstenció d’ERC, el decret d’alcaldia que amplia fins al 30 de novembre el termini de justificació de subvencions per a activitats de foment de l’esport durant l’exercici 2021. Altrament, es va aprovar la modificació del Pla Estratègic de Subvencions 2020-2023 per adequar el període d’execució de la línia de foment d’accions en l’àmbit de l’acollida al calendari escolar. El punt va obtenir el vot a favorable de PSC, ERC, E2031 i el regidor no adscrit i les abstencions d’ERC, la CUP i C's. D’altra banda, el ple també va acordar una modificació de crèdit per unificar en una única partida de 204.000 euros la dotació per al contracte del marc estratègic del model territorial i urbà. Aquesta modificació, en modalitat de crèdit extraordinari, es finançarà amb el pressupost fins ara consignat al Pla Integral de la Colònia Sedó, que ascendeix a 130.000 euros, l’Agenda Urbana d’Esparreguera, que suma 65.000 euros, i treballs de consultoria per valor de 9.000 euros. El punt va tenir el vot favorable de PSC, ERC i E2031 i les abstencions d’ERC, CUP, C's i el regidor no adscrit.

Aprovades per unanimitat dues mocions, de mobilitat i contra la MAT

El ple municipal també va aprovar, per unanimitat de tots els grups, les dues mocions polítiques presentades en la sessió d’ahir. La primera moció, presentada per ERC, relativa a la suspensió de l’atorgament de llicències d’estacionaments reservats de caràcter privatiu i de revocació de les ja concedides, insta al govern municipal a iniciar l’expedient per refondre l’ordenança no fiscal núm. 23, reguladora dels guals i estacionaments reservats, amb l’ordenança no fiscal número 14, reguladora de la Mobilitat, eliminant les referències als estacionaments reservats de caràcter privatiu, siguin per càrrega i descàrrega i/o per obres, amb l’horitzó per la seva redacció durant l’any 2022. Així mateix demana que es remetin totes les sol·licituds que es puguin rebre en aquest sentit a la regulació de Mobilitat, per tal de fer prevaler l’ús comú en la gestió de l’espai públic en matèria de reserves d’estacionament.

També va obtenir la unanimitat del ple la moció de rebuig als projectes de línies elèctriques aèries de molt alta tensió projectades per l’empresa Forestalia, entre elles les que poden afectar al Baix Llobregat i, alhora, expressar suport a la resta de comarques i municipis afectats per aquests projectes. El document, presentat per tots els grups de l’arc municipal excepte la CUP, també acorda continuar participant de l’estratègia conjunta i coordinada d’oposició a la construcció de les línies aèries elèctriques projectades de 400KV MAT, impulsada des del món local i demanar al govern espanyol i català l’elaboració d’una estratègia coordinada amb el territori que permeti fer-ne partícips als diferents agents afectats.