Tanca
Medi Ambient 17 d’agost de 2022

L’aplicació NasApp recull les incidències per mala olor de les instal·lacions de Can Mata

S’han realitzat 52 avisos des d'Esparreguera i ja hi ha 12 informadors al municipi d’ençà de la posada en marxa de l’aplicació a mitjans de juliol. L’eina està disponible tant en Android com IOS i és de lliure descàrrega

La plataforma digital NasApp és una nova eina de comunicació per a la ciutadania que serveix per a informar de les incidències relacionades amb les males olors provinents de l’abocador de Can Mata i l’Ecoparc-4 que afecten cinc municipis: Els Hostalets de Pierola, Piera, Masquefa, Collbató i Esparreguera. L’objectiu d'aquesta eina és unificar les notificacions en un sol canal per tal de gestionar unitàriament les incidències i prendre mesures correctores. L’aplicació es va presentar el passat 14 de juliol i durant aquest primer mes de funcionament s’han registrat més de 300 avisos, 52 dels quals provenen d’Esparreguera.

Aquesta eina digital sorgeix en resposta al compromís adoptat a la Comissió de seguiment i control de les instal·lacions de Can Mata i el principal objectiu és crear un sol canal de comunicació per tal de generar respostes que minimitzin els episodis de males olors. Els avisos generaran una incidència, la qual s’haurà d’esmenar amb les mesures correctores pertinents o, en última instància, la possibilitat d’imposar sancions econòmiques d’acord amb els registres i validacions obtingudes. En aquest primer mes de funcionament de l’aplicació ja s’han registrat més de 300 queixes, 52 de les quals provenen d’Esparreguera de les 12 persones registrades com a informadores dins de l’aplicació. La majoria dels avisos d'Esparreguera s'ubiquen en els barris de Can Rial i Mas d’en Gall.

NasApp ha estat desenvolupada pel Centre Tecnològic de Catalunya, Eurecat, i preveu millorar i ampliar les dades, fent un seguiment més precís de les incidències de contaminació per olors. La participació ciutadana és un indicador que es va actualitzant en temps real, de manera que és possible detectar a temps l’inici d’una incidència rellevant d’olors. D’aquesta manera, els registres individuals conformen un mapa dinàmic d’afectació geogràfica que serà complementat i validat amb el treball científic i tècnic d’Eurecat. Juntament amb altres dades agregades i tractades per mitjà d’intel·ligència artificial i Machine Learning, s’infereixen els resultats definitius, actualitzats a temps real i accessible des de qualsevol smartphone o ordinador. L’aplicació està disponible tant en Android com IOS i és de lliure descàrrega.

Comparteix aquest contingut