Tanca
Medi Ambient Societat 7 de novembre de 2019

La Comissió de Seguiment de Can Mata exigeix més rigor en el control de l’abocador

Després que la setmana passada se celebrés la Comissió Tècnica de Seguiment del dipòsit controlat dels Hostalets de Pierola, una comissió local ha analitzat les dades i conclou que l’Agència de Residus de Catalunya no està actuant amb tot el rigor que caldria

Les dades que l’Agència de Residus va lliurar als tècnics dels ajuntaments afectats per l’abocador, el passat dijous 31 d’octubre, han generat una protesta unànime entre els membres de la Comissió Local de Seguiment de l’Abocador. En la reunió celebrada aquest dimarts 5 de novembre, varen participar PSC, ERC i Esparreguera 2031, a més del regidor d’Espai Natural, Emmanuel Ortí (Esparreguera en Comú), un representant de la Plataforma Tanquem Can Mata, Carles Batlles, i la tècnica de Medi Ambient, Lídia Quevedo.

Emmanuel Ortí, regidor d'Espai Natural, ha dit en declaracions a Ràdio Esparreguera que “hi ha un gran marge de millora en quant al control i el seguiment. Falta rigor i detall, perquè les dades que ens han lliurat estan mancades de paràmetres de referència, en aspectes com les olors o els lixiviats”. En el mateix sentit s’ha manifestat el representant de la Plataforma Tanquem Can Mata, Carles Batlles, que ha assistit a les dues comissions, tant la tècnica, convocada per l’Ajuntament dels Hostalets de Pierola, com la local. Batlles afirma que “ens vàrem quedar esglaiats davant les dades que va proporcionar l’Agència de Residus de Catalunya. No hi ha barems de referència, ni tan sols històrics”.

Els grups polítics municipals assistents a la Comissió de Seguiment coincideixen a demanar a l’Agència de Residus més control i transparència. Per part del PSC, va assistir la regidora Maria Vallejo, qui ha insistit “en la necessitat de continuar amb la tasca de pressió per, al menys, disminuir els efectes que la instal·lació té sobre els municipis. Ara per ara, tenim una certa sensació de desprotecció per part de l’Agència de Residus de Catalunya”. Per la seva banda, Alfons Puche, portaveu d’Esquerra Republicana, es mostra realista: “El control que s’efectua és fluix, per dir-ho suaument. Cespa fa les seves pròpies normatives i valoracions i l’Agència de Residus de Catalunya té tendència a validar-les”. Una autoregulació que Esquerra Republicana posa en dubte, tot afirmant que “més enllà de minimitzar l’impacte, poca cosa més podrem fer”.

Finalment, Manel Roca, portaveu d’Esparreguera 2031, ha lloat la creació de la Comissió Local de Seguiment de Can Mata. “És una lluita de David contra Goliat, però no hem de defallir. Per exemple, s’ha avançat en matèria de control de les olors, ja que l’Àrea Metropolitana de Barcelona ha encarregat a la Universitat Politècnica de Catalunya un estudi que té garanties científiques i que sembla més fiable que el que s’ha fet fins ara”.

El proper 15 de novembre, representants polítics d'Esparreguera, Masquefa i Piera han estat convocats per l'Ajuntament dels Hostalets de Pierola a la Comissió Política sobre l'abocador, de la qual formen part també la Plataforma Tanquem Can Mata, l'Agència de Residus de Catalunya, l'empresa explotadora del dipósit (Cespa) i el Consell Comarcal de l'Anoia.