Tanca
Memòria Històrica 26 de febrer de 2024

L’Arxiu Municipal rep una important donació de la historiadora Assumpta Muset

La collbatonina ha donat més d’un centenar de documents, entre els quals hi ha llibres, lligalls, publicacions oficials i documents originals antics sobre el municipi, majoritàriament centrats en la família Montfort-Milans del Bosch i les seves possessions, així com la seva tesi  “Indústria i protoindústria a la Catalunya del segle XVIII. El cas d’Esparreguera i Olesa de Montserrat”

La doctora en Història Assumpta Muset i Pons ha fet una important donació de documentació a l’Arxiu Municipal d’Esparreguera, al qual ha entregat més d’un centenar de documents sobre la història de la vila. Aquesta s’ha fet efectiva a través d’un conveni de donació que la historiadora va signar divendres amb el consistori amb el qual ha lliurat llibres, lligalls, publicacions oficials i documents originals antics sobre el municipi, la majoria dels quals centrats en la família Montfort-Milans del Bosch i les seves possessions a Esparreguera, com la masia de Can Rubió. Així mateix, Muset també ha lliurat un exemplar de la seva tesi de llicenciatura “Indústria i protoindústria a la Catalunya del segle XVIII. El cas d’Esparreguera i Olesa de Montserrat”.  La donació que ha efectuat la historiadora collbatonina té un alt valor per a l’Arxiu Municipal, ja que complementa la documentació sobre la industrialització i aporta informació de la qual no es disposava al voltant de les possessions al terme municipal de la família burgesa procedent de Calaf.

La tècnica en Gestió documental i responsable de l’Arxiu Municipal d’Esparreguera, Rosa Maria Codina, ha apuntat que “la importància d'aquesta documentació radica en el fet que a l’Arxiu no es conserva documentació que parli de la relació de la família Montfort-Milans del Bosch amb Esparreguera” i ha afegit que “a més, aporta dades sobre la història de la masia de Can Rubió i les seves terres, amb la qual cosa cobreix una part de la història d'Esparreguera de la qual fins ara no teníem molta informació”. Així mateix, Codina també ha destacat la documentació aportada per Muset sobre la protoindustria a Esparreguera al segle XVIII, que tracta sobre “la importància de les petites unitats de producció manufactureres dedicades a l’elaboració de teixits de llana”.

Entre la documentació aportada relativa a la família Montfort-Milans del Bosch hi ha cartes datades el 1900, un testament signat el 1816 o testaments i inventaris dels segles XVIII–XIX. Així mateix, la historiadora també ha aportat la seva tesi de llicenciatura i diversos documents de treball de les seves recerques vinculades al municipi. Assumpta Muset i Pons és nascuda a Collbató l’any 1957, on encara resideix, i és doctora en Història per la Universitat de Barcelona i màster en Gestió d’Institucions Culturals per la Universitat Internacional de Catalunya. Va ser professora d’Història Econòmica i Mundial i ha publicat diversos estudis i investigacions sobre història i cultura dels segles XVI al XVII a Catalunya. Entre les seves obres destaca Una empresa sedera catalana del segle XVIII, Oficis tradicionals de Montserrat i el seu entorn o Economia, societat i Cultura al Bruc i al seu entorn.