Tanca
Memòria Històrica Urbanisme 7 d’agost de 2023

La Colònia Sedó rep un impuls amb l’entrada a la Ruta Europea del Patrimoni Industrial

La incorporació del Museu de la Colònia Sedó a aquesta ruta contribueix al reconeixement d’un patrimoni municipal que el consistori vol rehabilitar i posar en valor a través de l’Agenda Urbana. En aquets marc, aquesta tardor es constituirà l’ens de governança per a decidir el futur de l’espai. Paral·lelament el consistori adquirirà la Casa de l’Amo per a destinar-la, entre d’altres, a usos turístics i de difusió patrimonial

El Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera és un dels 19 museus i espais patrimonials del Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) que s’han incorporat, a proposta del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, com a nova ruta regional de la Ruta Europea del Patrimoni Industrial. Es tracta d’una iniciativa que sorgeix a finals del segle passat per a potenciar la cultura i el turisme industrial i, alhora, protegir i conservar aquest llegat. La inclusió en aquesta ruta constitueix un impuls en la tasca de reconeixement i posada en valor de la que va ser una de les colònies tèxtils més grans de Catalunya i per a la qual el consistori cerca recursos per a finançar-ne la rehabilitació. La reforma i posada en valor de la Colònia Sedó és un dels objectius de l’Agenda Urbana d’Esparreguera al qual se li vol donar prioritat en aquest mandat amb la constitució, aquesta tardor, d’un ens de governança que agruparà tots els actors implicats per a decidir, de forma consensuada, el projecte de futur d’aquest espai. Paral·lelament, el consistori ja ha aprovat una partida per a comprar l’edifici de la Casa de l’Amo amb l’objectiu de tenir presència institucional a la colònia i destinar-lo a diversos usos, entre ells turístics i de difusió patrimonial.

La Ruta Europea del Patrimoni Industrial compta actualment amb 300 emplaçaments en tots els països europeus i un total de 14 rutes temàtiques per donar testimoni de descobriments científics, innovacions tecnològiques i històries de vides de treballadors. L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha assegurat que la incorporació del Museu de la Colònia Sedó a aquesta ruta “posa Esparreguera en el mapa i ens posiciona com un referent del patrimoni industrial”. Així mateix, l’alcalde ha reivindicat que “des de l’Ajuntament portem anys fent molta pedagogia, tant a la Generalitat però també a nivell europeu, per donar a conèixer aquest patrimoni i buscar solucions i recursos per a recuperar-lo” i ha afegit que “aquests fruits que anem recollint ens donen molta alegria”. A banda del reconeixement de caire turístic i patrimonial, Rivas ha apuntat que formar part de la Ruta Europea del Patrimoni Industrial “també ens ajudarà, en els propers mesos i anys, a donar-nos reconeixement en aquesta recerca de recursos que estem fent per a donar una viabilitat futura, a mig-llarg termini, a la Colònia Sedó que permeti, per una banda, recuperar l’activitat i, per l’altra, donar una sortida urbanística per a dignificar tant el patrimoni, com l’entorn, la part industrial i el veïnat”.

L’impuls de la rehabilitació i la posada en valor de la Colònia Sedó és una de les 61 actuacions recollides en el Pla d'Acció de l’Agenda Urbana, que es va aprovar en el Ple municipal del mes de maig i és un dels reptes d’aquest nou mandat. El projecte de la Colònia Sedó és una de les prioritats d’aquest nou model de planificació urbanística i ja s’ha realitzat una prova pilot de participació en la qual es van incloure tots els actors implicats, des de la part industrial, al veïnat, l’Incasol, l’Associació per a la defensa del patrimoni de la Colònia Sedó i el seu entorn, PIMEC, el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat (CECBLL), el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) i l’Ajuntament d’Esparreguera per a abordar el futur d’aquest espai. “Al setembre o octubre farem la signatura de constitució d’aquest ens de governança, que ens permetrà fer una pressa de decisions col·legiada entre totes les parts implicades i, a partir d’aquí, caldrà fer un estudi de costos per buscar recursos i començar a planificar accions”, ha subratllat l’alcalde.

Una de les accions que ja s’han realitzat des del consistori és l’aprovació, en el Ple municipal del passat mes de maig, d’una partida pressupostària de 230.000 euros per a l’adquisició de la Casa de l’Amo, ubicada a la Colònia Sedó. Per a poder comprar aquest edifici patrimonial el consistori necessita el vistiplau de la Generalitat, a la qual properament s’enviaran els informes pertinents per a poder procedir amb l’adquisició. En referència als motius de la compra, Rivas ha explicat que “l’Ajuntament vol tenir un equipament a la colònia perquè, d’una banda, ens donarà presència a la zona industrial i legitimitat per poder plantejar qüestions, ja que la zona és de caire privat i, tot i que ara mantenim relacions amb la comunitat, no tenim veu ni vot”. I de l’altra, “adquirir una propietat tan simbòlica com és la Casa de l’Amo demostra l’interès estratègic que té la Colònia Sedó per a l’Ajuntament”, ha apuntat l’alcalde.

Els usos d’aquest nou equipament, que necessita rehabilitació, es definiran en el marc de l’Agenda Urbana. Tot i això, Rivas  ha avançat que “tenim clar que hi ha d’haver un punt institucional, destinat a promoure l’interès i el coneixement de la colònia a nivell turístic i de patrimoni industrial perquè això ens ajudarà a la recerca de recursos” i ha afegit que “és un espai molt gran i diàfan i hem d’analitzar com l’integrem en tot el projecte de rehabilitació de la colònia buscant que també hi tinguin un espai el veïnat i la part industrial”. Paral·lelament, l’Ajuntament d’Esparreguera està col·laborant actualment amb l’Associació per a la defensa del patrimoni de la Colònia Sedó i el seu entorn en algunes exposicions de caire fotogràfic i cultural sobre la colònia tèxtil que es faran de cara a la tardor. Així mateix, un grup d’una vintena de persones vinculades a l’entitat i al CECBLL viatjaran a Escòcia el proper mes d’octubre per a conèixer una colònia industrial similar a l’esparreguerina i analitzar quins dels projectes i accions que estan implementant podrien traslladar-se a la Colònia Sedó.