Tanca
Política 19 de juny de 2023

L’aprovació del POUM i la consolidació de l’Agenda Urbana, reptes estratègics del nou mandat

Entre els reptes apuntats per Eduard Rivas en el discurs d’investidura com a reelegit alcalde d’Esparreguera també hi ha la consolidació de la cultura i de les polítiques a les persones, així com posar a disposició de la ciutadania el patrimoni local. Com a reptes més immediats, Eduard Rivas assenyala la signatura del conveni amb l’ACA per les obres del clavegueram de Mas d’en Gall i Can Rial, millores en la mobilitat i les obres del camp de futbol

L’aprovació definitiva del POUM, la consolidació de l’Agenda Urbana en la governança local, posar a disposició de la ciutadania patrimoni local, com l’antiga escola de les Monges, l’antic Mercat Municipal i la Caserna de la Guàrdia Civil, i consolidar la cultura com a motor de la política local i les polítiques a les persones són, segons l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, els reptes més estratègics del nou mandat. Així ho va anunciar durant la seva intervenció en la sessió de constitució del nou Ajuntament, que es va celebrar dissabte al migdia, i en la qual el candidat socialista va ser reelegit, per tercer mandat consecutiu, com a batlle del municipi, com a cap de la llista més votada en les passades eleccions municipals del 28 de maig. L’alcalde també va parlar d’objectius més immediats, com la signatura del conveni amb l’ACA per les obres del clavegueram de Mas d’en Gall i Can Rial, les millores de mobilitat en el transport públic interurbà, les obres del camp de futbol i l’acompanyament a les inversions privades amb interès públic per assolir un nou pavelló per al Club Bàsquet Esparreguera.

L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, va subratllar durant la sessió plenària que “la honestedat i responsabilitat a l’hora de plantejar i aplicar polítiques públiques i la generositat i l’assertivitat per a assolir acords amplis seguiran sent els valors rectors que guiaran la política local dels propers 4 anys”. L’alcalde va desgranar en el seu discurs d’investidura quins seran els reptes, tan imminents com a llarg termini, que el futur govern municipal té sobre la taula per aquest proper mandat. En aquest sentit, va parlar, en primer lloc, de l’execució de romanents municipals i la contractació, aspectes en els quals l’equip de govern ha seguit treballant de forma ordinària per donar resposta a les darreres inversions aprovades. La última d’elles, en el Ple municipal del mes de maig, en el qual es va acordar destinar 3 milions d’euros a diverses actuacions, entre les quals, millores a la Residència Municipal Can Comelles, la compra de la Casa de l’Amo de la Colònia Sedó, millores en l’enllumenat públic i el Pla d’Obres de Millora Urbana.

En l’àmbit dels reptes que el nou govern municipal haurà d’afrontar de manera més immediata hi figuren, segons l’alcalde, la signatura del conveni amb l’Agència Catalana de l’Aigua per a la realització de la segona fase de les obres del clavegueram de Mas d’en Gall i Can Rial. La primera fase d’aquest projecte ja s’ha dut a terme, però per a iniciar la segona, que contempla la connexió en alta dels dos barris i finalitzar la recirculació de l’aigua per a eliminar els abocaments a medi, cal firmar el conveni amb aquest organisme per al finançament de les actuacions. Un altre dels reptes imminents està vinculat “a les millores de mobilitat que el Departament de Territori ja ha anunciat en el corredor Igualada-Barcelona i les que ens calen per a millorar la connexió amb transport públic a Martorell, així com la imminent, ara sí, obertura de la B-40, que ens connectarà amb el Vallès”, va apuntar Rivas. Aquí també hi figuren les obres de reforma del Camp de Futbol Municipal, el projecte de les quals s'està redactant, així com l’acompanyament a inversions privades amb interès públic, com la que es planteja per assolir un nou pavelló per al Club Bàsquet Esparreguera.

L’alcalde també va fer referència als reptes estratègics dels propers 4 anys que la planificació haurà de recollir: “Aquest mandat ha ser el mandat de l’aprovació definitiva del POUM”, del qual el mes de gener de l’any passat es va acordar la segona aprovació inicial. Així mateix, va fer referència a “la consolidació de l’Agenda Urbana en la governança local”, el Pla d’Acció de la qual es va aprovar en la sessió plenària de maig i recull 61 accions associades a quatre reptes estratègics: la connexió del municipi amb el seu entorn natural i els seus barris potenciant la integració i la qualitat de vida; la regeneració del teixit urbà per adaptar-se al canvi climàtic; l’impuls d’un model socioeconòmic sostenible, circular i vinculat amb el territori; i l’orientació cap a un futur intel·ligent i la promoció d’una ciutadania informada, activa i participativa.

Un altre dels reptes estratègics és, segons Rivas, “posar a disposició de la ciutadania patrimoni local i nous eixos de la vila”, com l’antiga escola de les Monges, que ha de ser la seu del personal municipal de l’Àrea de Persones, l’antic Mercat Municipal, que està pendent d’un projecte que en defineixi els usos, i la Caserna de la Guàrdia Civil, que es vol destinar a la gent gran. Finalment, també hi figura la “consolidació de la cultura com a motor de la política local”, amb projectes com la consolidació de la programació del Festival de Circ Contemporani La Palanca, la incorporar del teatre com a nova disciplina a l’Escola Municipal de Les Arts per completar l’oferta educativa d’arts escèniques a la vila, i la “consolidació d’Esparreguera, com fins ara, en matèria de polítiques a les persones a nivell català i espanyol”.

Paral·lelament, l’alcalde també va fer referència a temes més estructurals, com “tota la planificació del mandat, amb el Pla d’Actuació Municipal i el Pla d’Inversió Municipal, que hem d’escriure en els propers 6 mesos”. “Hi ha molt més, però ho explicarem quan toqui amb l’adopció de tots els instruments de planificació del mandat i amb un equip de govern ja format”, va apuntar Rivas. En aquest sentit, el batlle va aprofitar per “esperonar als partits a assolir ben aviat un acord de govern que doni solidesa i cohesió a totes les polítiques que volem impulsar i que poden generar unitat d’acció en els propers 4 anys” i va fer “una crida a tothom qui participa en les converses per a formar el futur govern municipal a poder assolir acord amb amplitud de mires i generositat”. Durant la sessió de constitució, l’alcalde també va anunciar que “fins que no es produeixi l’acord, no decretaré cap delegació de funcions en favor de cap regidor i regidora per tal de fer-ho quan ja estiguem en condicions d’iniciar la feina conjunta dels propers 4 anys amb la fortalesa que Esparreguera necessita per avançar”.