Tanca

El blog de Juan Jurado

3 de maig de 2022

Continuem desenvolupant l'oferta de Formació Professional a Esparreguera

Més enllà de ser una etapa de desenvolupament social, cognitiu, cultural i de valors, l'educació ha de ser també, i en última instància, un període que ha de desembocar en la incorporació al mercat laboral dels nostres joves. Per aquest motiu és tan important parlar d'aquells programes que acompanyen aquesta transició.

Històricament, hem pensat en el batxillerat com el model d'estudis "principal" com a continuació de l'ESO i, de fet, el seu desplegament pel territori ha seguit la mateixa lectura. Evidentment, celebro que tinguem l'oferta de batxillerats a Esparreguera que tenim, però crec que no podem assolir una oferta educativa equilibrada sense parlar de Formació Professional.

Sembla que finalment estem fent un pas com a país per a parlar d'FP: en parla el Departament d'Ensenyament i en parla el Ministerio de Educación (és una de les línies estratègiques principals dels fons europeus destinats a educació). Mentrestant, hi ha dues dades imprescindibles:

  • Al Baix Llobregat hi ha més alumnat d'FP que de Batxillerat (segons dades del Consell Comarcal del Baix Llobregat). Al mateix temps, el nombre d'alumnes de Batxillerat ha crescut un 22,9% en els darrers deu anys, mentre que el d'alumnat d'FP ha crescut un 54,9%; el que fa pensar que aquesta diferència podria anar-se intensificant amb els anys.
  • L'atur entre els titulats FP (CFGM i CFGS) és gairebé tres cops inferior a la mitjana d'atur jove de Catalunya, tot i la pandèmia (consultar la font).

Per tot això, es fa imprescindible una alineació de totes les administracions públiques per enfortir l'oferta de formació professional, estendre-la pel territori de manera homogènia i sense buscar la seva centralització en focus de població concrets i garantir-ne l'accés transversal a tothom qui ho vulgui com una oferta educativa més, més enllà d'estigmatitzacions.

A Esparreguera, podem dir amb orgull que durant aquest mandat hem pogut anar sumant diferents Formacions professionals a la nostra oferta educativa municipal: primer va ser el Programa de Formació i Inserció (PFI) de Muntatge i desmuntatge d'equips informàtics, adscrit a l'INS El Cairat i que s'imparteix a les instal·lacions de Cal Trempat; després, el CFGS de Tècniques d'interpretació teatral, adscrit a l'INS El Castell i que s'imparteix a les instal·lacions de l'Escola Municipal de Música i Dansa, i que dona continuïtat al Batxillerat d'Arts escèniques que s'imparteix al mateix centre. Aquest setembre, sumarem a l'oferta local el Pla de transició al treball (PTT) d'Auxiliar d'activitats d'oficina i en serveis administratius generals, adscrit a l'INS El Castell i que s'impartirà a les instal·lacions del Centre Dual.

Amb tot plegat, a partir del setembre assolirem les 64 places de formació professional a Esparreguera, una fita que ha sigut possible gràcies a la cooperació entre el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i la Regidoria d'Educació de l'Ajuntament d'Esparreguera i que té un gran valor estratègic i de poble. Per aquest motiu, continuarem treballant perquè el setembre del 2023 puguin iniciar-se més programes de formació professional a Esparreguera i continuar nodrint aquest segment de la vida educativa tan necessari i tan reivindicat a Esparreguera durant tants anys.