Durant la Festa Major, l’Ajuntament d’Esparreguera habilitarà un Punt Lila-Irisat amb l’objectiu de prevenir i sensibilitzar sobre les violències masclistes i LGBTIfòbiques en els espais d’oci nocturn juvenil. El punt s’ubicarà al final del carrer de les Hortes i prestarà servei el divendres 11 de juliol de 22 a 4.40 h, el dissabte 12 de juliol de les 22.30 a 5.40 h i diumenge 13 de juliol de 22.30 a 4.10 h. Aquest dispositiu es concep com un espai segur i d’atenció destinat a la prevenció de l’assetjament, l’abús i les agressions sexuals, masclistes i LGBTIfòbiques en espais públics. També ofereix informació, assessorament i acompanyament en cas que es produeixi alguna situació d’agressió o vulneració de drets. Com a novetat d’enguany, s’incorpora el Punt Lila-Irisat itinerant, format per dues professionals especialitzades, que circularan pels voltants de la zona de l’aparcament de les Hortes el divendres i dissabte, en el mateix horari d’atenció del punt fix. Aquest equip té com a funció acostar el servei a les persones assistents, detectar possibles situacions de risc i intervenir de manera preventiva i immediata. El servei serà dinamitzat per l’empresa AvantEbre, que compta amb experiència en l’abordatge de les violències masclistes i LGBTIfòbiques en entorns festius.
El Punt Lila-Irisat fix comptarà amb la presència de dues professionals especialitzades, que atendran el servei des de la carpa principal situada al pàrquing de les Hortes. Aquestes professionals dinamitzaran l’espai mitjançant jocs, materials de marxandatge i accions de sensibilització, amb l’objectiu de generar un ambient segur i de confiança. A més, oferiran assessorament personalitzat i informació sobre els recursos existents per a la prevenció i l’atenció de les violències masclistes i LGBTIfòbiques, com ara la Xarxa d’Abordatge de les Violències Masclistes o la Xarxa dels Serveis d’Atenció Integral (SAI). En cas que es detecti o es produeixi una agressió, les professionals del punt fix també estaran preparades per a atendre i acompanyar les persones afectades, activant els protocols d’actuació corresponents si és necessari.
Paral·lelament, el dispositiu inclourà un equip itinerant format per dues professionals, que es mouran per les zones amb més afluència de públic per acostar el servei del Punt Lila-Irisat a la ciutadania i fer-lo més accessible, especialment per a les persones que no s’apropin al punt fix. Aquest equip podrà detectar situacions de risc, com ara el consum excessiu d’alcohol, i treballar coordinadament amb l’equip preventiu d’EdPAC, especialitzat en la reducció de riscos associats al consum de substàncies. A més, les professionals itinerants podran orientar les persones cap al Punt Lila-Irisat fix o derivar-les a altres serveis, com línies d’atenció telefònica, serveis sanitaris o cossos de seguretat, en funció de la necessitat detectada.
Totes les professionals del Punt Lila-Irisat estaran degudament identificades per tal de ser fàcilment reconegudes pel públic assistent als espais festius. Això permetrà que qualsevol persona que necessiti suport pugui adreçar-s’hi amb confiança i seguretat. En cas que es produeixi una agressió masclista o LGBTIfòbica, de qualsevol tipus, i la persona afectada requereixi una atenció més específica i en un entorn privat, es posarà a disposició un espai tranquil i segur, adequat per oferir una primera assistència i atenció psicològica immediata.
Aquest servei es complementarà amb altres accions de prevenció i reducció de riscos associats al consum d’alcohol i drogues, impulsades en el marc del pla supramunicipal sobre drogues i comportaments de risc. En aquest àmbit, el col·lectiu Cabalbaix durà a terme un dispositiu específic per promoure un consum responsable entre la població jove. A més, enguany s’ha implantat una nova mesura de dispensació responsable d’alcohol, que consisteix en oferir aigua gratuïta a la barra de l’escenari de Les Hortes. Aquesta acció té com a objectiu reduir el consum d’alcohol, especialment entre els i les joves que participen en la Festa Major.
Les barres de la Festa Major i les entitats que les gestionen també tindran un paper actiu en la detecció de possibles situacions de violència masclista o LGBTIfòbica. Per aquest motiu, les persones referents d’aquests punts han rebut formació específica per part de l’empresa AvantEbre, per tal de saber com actuar i activar el circuit municipal d’actuació en cas que es detecti un incident en contextos d’oci. A més, per primer any, també han rebut una formació en dispensació responsable d'alcohol gràcies al suport de l'Agència de Salut Pública de Catalunya de la Generalitat de Catalunya, que ha ofert la formació de manera gratuita en el marc del projecte Nits de Qualitat. Finalment, per a aquelles persones que necessitin suport o assessorament fora de l’horari d’atenció del Punt Lila-Irisat, poden contactar amb el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) d’Esparreguera, disponible de dilluns a divendres de 9 h a 14 h, trucant al 677 50 02 29 o escrivint a igualtat@esparreguera.cat.
Comparteix aquest contingut