Tanca
Urbanisme Joventut 26 de gener de 2023

En marxa un projecte pilot per a la gestió d’un equipament per als joves del municipi

Aquesta iniciativa forma part de l’Agenda Urbana d’Esparreguera, que ha obert un procés participatiu adreçat als adolescents i joves de la vila que s’allargarà fins al març. En aquest marc, aquest divendres 27 de gener a les 5.30 de la tarda, a Cal Trempat, es realitzarà el taller “Un nou espai per a la joventut” per a estudiar les necessitats i iniciatives d’aquest col·lectiu

En el marc de la redacció de l’Agenda Urbana d’Esparreguera, l’instrument que concretarà l’estratègia de transformació i desenvolupament sostenible del municipi durant la propera dècada, s’ha posat en marxa un projecte pilot per a la gestió d’un equipament per als joves del municipi. Amb aquest objectiu s’ha obert un procés participatiu específicament adreçat a la població d’entre 12 i 29 anys de la vila per a que puguin expressar les seves opinions, demandes i inquietuds i veure com això es pot plasmar en un projecte concret que cobreixi les necessitats d’aquest col·lectiu. Amb aquest propòsit demà, divendres 27 de gener, a les 5.30 de la tarda, Cal Trempat acollirà el taller “Un nou espai per a la joventut”, que està obert a la participació de tots aquells adolescents i joves de la vila interessats en disposar d’un equipament autogestionat. Durant la sessió es farà una dinàmica oberta de pluja d’idees i es començarà a treballar al voltant de la possibilitat d’executar alguna acció catalitzadora que impulsi la utilització i gestió d’un espai per part de la joventut.

L’Agenda Urbana d’Esparreguera, que està desenvolupant i redactant actualment l’empresa adjudicatària, Paisaje Transversal, ha de definir els objectius estratègics i les àrees de transformació clau a tot el municipi, però també fa especial atenció a alguns projectes concrets, com són la Colònia Sedó i l’antiga N-II, per als quals ha de definir una regeneració integral. Un altre dels projectes menors, però que també tindrà un pla d’actuació específic és el d’aconseguir un equipament per als joves, on el model de gestió es decideixi de forma participativa. En aquest sentit, el regidor de Joventut, Emmanuel Ortí, afirma que “les persones joves tenen un paper molt important dins de l’Agenda Urbana, per això hem engegat un procés participatiu específic per a recollir les seves inquietuds, necessitats i demandes i veure com aquestes es poden copsar i plasmar en un projecte concret de gestió d’un equipament dedicat als joves”.

Per la seva banda, l’arquitecte i coordinador de projectes de Paisaje Transversal, Pablo Muñoz, explica que “durant la fase de diagnòstic de l’Agenda Urbana es va identificar la dificultat dels joves per a organitzar-se, ja que no existeixen massa associacions que agrupin específicament aquest col·lectiu, i la manca d’espais específics per a aquests, a excepció del Punt Jove situat a l’edifici de Cal Trempat”. No obstant això, es va comprovar que el Punt Jove té un massa de persones usuàries que estan interessades en formar part del projecte i, sobre aquesta base, s’ha organitzat un procés participatiu, que durarà fins a finals de març, i del qual aquest divendres se’n realitzarà la primera sessió. El taller, que porta per títol “Un nou espai per a la joventut”, té per objectiu reconèixer les iniciatives i activitats que interessen a les persones joves i estudiar les necessitats, principalment espacials i humanes, aparellades a aquestes.

A més, amb aquest primer taller també es pretén identificar un grup motor, és a dir, persones interessades a liderar o dur a terme el projecte. En aquesta sessió participaran les persones usuàries del Punt Jove, però també està oberta a la resta d’adolescents i joves del municipi que vulguin unir-se al procés. En aquest primer taller s’aprofundirà sobre les necessitats i idees sobre el que volen fer les persones joves en l’espai, és a dir, si volen impulsar les seves pròpies iniciatives, rebre tallers, formació... D'aquí sortiran propostes per al següent taller, en el qual es definirà l’espai i la fórmula de gestió.