Tanca
Urbanisme 31 de maig de 2024

L’Ajuntament demanarà reduir l’impacte paisatgístic de l’aparcament previst a l’autovia A-2

Després de reunir-se ahir amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, l’alcalde ha anunciat que el consistori tornarà a presentar al·legacions al projecte per a demanar la reducció de l’impacte paisatgístic de l’aparcament de camions que és previst instal·lar a la zona nord del municipi i també sol·licitarà poder utilitzar aquest espai a nivell municipal

L’Ajuntament d’Esparreguera tornarà a presentar al·legacions a l’avantprojecte d’adequació i reforma de l’autovia A-2 en el tram entre Igualada i Martorell, quan el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana el torni a sotmetre a informació pública. Així ho ha anunciat l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, després de reunir-se ahir a Madrid amb representants del ministeri per a tractar sobre la reforma de l’autovia i la nova connexió de la B-40 amb l’A2. Les demandes que farà arribar el consistori se centren principalment en l’aparcament de camions dissuasiu que es preveu instal·lar a la zona nord del municipi, al costat del polígon industrial de Can Roca, a tocar del terme municipal de Collbató. En aquest sentit, l’Ajuntament demanarà reduir l’impacte paisatgístic d’aquest equipament i que aquest espai pugui ser utilitzat pel consistori per a usos puntuals, com la celebració de fires o la Festa Major. El ministeri també va avançar que les obres de la connexió entre la B-40 i l’A-2 és previst que puguin començar properament, mentre que la reforma del tram d’autovia entre Igualada i Martorell encara es troba en fase de tramitació.

El 16 de febrer, en l’acte d’inauguració del túnel de la B-40 entre Olesa de Montserrat i Viladecavalls, el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, va anunciar que el govern central disposava d’una inversió de 352 milions per realitzar la nova connexió de la B-40 amb l’A2, una obra que està previst que comenci properament. Davant d’aquest anunci, l’alcalde d’Esparreguera i la regidora d’Urbanisme i Via Pública, Nati Sanchez, juntament amb l’alcaldessa de Collbató, Gemma Rodríguez, es van reunir ahir a Madrid amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per a tractar sobre el futur de la reforma de de l’autovia A-2 en el tram entre Igualada i Martorell. L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha explicat que “vam demanar si, al mateix temps que es feien les obres del nus entre la B-40 i l’A-2, podien iniciar també la reforma de l’autovia en el tram que afecta a Esparreguera, però ens van explicar que es tracta de dos projectes diferents, el de l’enllaç entre la B-40 i l’A-2 ja està licitat, mentre que el del corredor de l’autovia està encara en avant-projecte i manquen tràmits i validacions fins a la seva aprovació”. Tot i això, Rivas ha apuntat que durant la reunió es van “tancar alguns serrells del projecte de reforma de l’autovia”.

En aquest sentit, malgrat que l’aparcament de gran capacitat per a camions que és previst situar al nord del terme municipal davant de possibles problemàtiques de trànsit que afectin al túnel del Bruc, s’ha de fer per normativa, els representants municipals i del ministeri van acordar reduir-ne l’impacte paisatgístic i que l’espai, que estarà tancat i controlat, pugui ser utilitzar per l’Ajuntament d’Esparreguera en casos puntuals com la celebració de fires comercials, Festes Majors o altres esdeveniments.

Actualment l’avant-projecte de reforma de l’A-2 està pendent dels requeriments realitzats pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, i un cop resolts, s’obrirà un nou període d’exposició pública, en el qual el consistori presentarà les dues al·legacions sobre l’aparcament. “En el moment que el projecte estigui aprovat, la licitació es podrà fer per lots per tal d’executar l’obra en diferents trams i el que hem de fer llavors és demanar que els treballs comencin pel tram que afecta a Esparreguera per evitar així que un canvi de govern a Espanya pugui modificar el projecte, fent-ne un que no s’adapti, com si que ho fa aquest, a al realitat municipal i territorial”, ha apuntat l’alcalde.