Tanca
Urbanisme Política 17 de març de 2021

L’Ajuntament estudiarà el projecte de millora de la connexió entre l’A-2 i la B-40

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha aprovat inicialment el projecte i en els propers dies aquest se sotmetrà a exposició pública. L’Ajuntament d’Esparreguera l’estudiarà al detall per tal d’assegurar que la reivindicada passarel·la sobre l’A-2 i les demandes sobre els accessos i el límit de carrils es porten a terme tenint en compte els interessos del municipi

L’Ajuntament d’Esparreguera està pendent de l’exposició pública del projecte de millora de la connexió entre les autovies A-2 i B-40 després que el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana hagi anunciat aquesta setmana la seva aprovació inicial. La publicació d’aquest projecte ha de tenir lloc en els propers dies i donarà detalls sobre les millores previstes en els accessos i la connexió de l’A-2 amb el quart cinturó al seu pas per Esparreguera. Segons ha informat el ministeri, les obres preveuen, entre d’altres, la construcció de la passarel·la sobre l’autovia per a connectar el marge de Mas d’en Gall i Can Rial amb el nucli urbà, una demanda històrica de la població. Des del consistori s’assegura que s’estudiarà a fons el projecte per tal d’assegurar que el reivindicat pas per a vianants sobre l’A-2 així com la resta de demandes sobre els accessos i el límit de carrils es porten a terme tenint en compte els interessos del municipi.

Els detalls del projecte de traçat per a la millora de la connexió entre les autovies A-2 i B-40 es donaran a conèixer durant les properes dues setmanes, quan és previst que es faci la seva publicació al Boletín Oficial del Estado. En aquell moment s’obrirà el termini per a presentar al·legacions per part de les administracions i les persones interessades i serà quan l’Ajuntament podrà estudiar a fons el detall de les actuacions anunciades, que afecten als accessos de l’A-2, el pont sobre l’autovia que enllaça amb el Polígon de l’Olana i el pas per vianants que ha de connectar els nuclis de Mas d’en Gall i Can Rial amb el barri de La Plana. Les demandes del consistori al respecte venen de lluny i es van fer notòries l’estiu del 2018 quan van plantejar oposició al projecte d’ampliació de l’Autovia A-2 del Ministeri de Foment, que va se àmpliament rebutjat per part de la ciutadania i els grups polítics municipals.

El mateix estiu del 2018 el Ple de l’Ajuntament va aprovar per unanimitat una moció de rebuig al pla de treball per ampliar l’A-2, que preveia l’ampliació, en alguns trams al seu pas per Esparreguera, de fins a cinc carrils per sentit de circulació i, a partir d’aquí, el govern municipal va portar les seves reivindicacions a diferents reunions i taules de treball, amb la Generalitat de Catalunya i amb el Ministeri de Foment, l’actual Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. Els diferents moviments de l'Ajuntament en aquell moment van consistir en oposar-se a l’ampliació indiscriminada de l’autovia i reclamar la millora dels accessos, la insonorització amb pantalles acústiques i la passarel·la sobre l’A-2 entre La Plana i els nuclis de Mas d’en Gall i Can Rial.

Per l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, l’anunci fet aquesta setmana pel Ministeri de Transports i Mobilitat “és positiu perquè recull la reivindicació històrica del pas per a vianants sobre l’autovia i a més a més també fa referència a altres demandes com la millora de l’accés al Polígon de l’Olana o la millora dels accessos al vial de l’A-2”. Segons l’alcalde, a més, “que la comunicació del ministeri no faci referència al pàrquing per a camions a l’accés Sud ni a l’ampliació de carrils que es preveia fa tenir bons presagis, tot i que, un cop publicat, estudiarem el detall del projecte per defensar els interessos d’Esparreguera”. Entre les demandes que el consistori vol assegurar que es porten a terme hi figura el pas per a vianants sobre l’A-2 sense interferències en els carrils d’accés a l’autovia, la insonorització de la via en els trams més propers als nuclis habitats i l’ampliació a dos carrils en el vial i el pont d’accés al Polígon de l’Olana.