Tanca
Educació 14 de juliol de 2022

L’Ajuntament elabora una guia d’activitats i programes per als centres educatius

El document té com a objectiu informar els professionals de l’educació de totes les activitats que el consistori ofereix adreçades a les llars d’infants, escoles i instituts del municipi i recull al voltant d’una seixantena de propostes de diferents àmbits com l’educació, la comunicació, la memòria històrica, la convivència o la igualtat de gènere

L’Ajuntament d’Esparreguera està enllestint la Guia d’activitats i programes per als centres educatius, un recull de propostes educatives per a grups, adaptades als diferents cicles educatius -infantil, primària, secundària, batxillerat-, i col·lectius implicats en l’educació, tant alumnat com docents, famílies i entitats. El document engloba un seixantena d’activitats que ofereixen diferents serveis municipals, des de la Regidoria d’Educació a la d’Esports, Convivència, Consum, Igualtat, Joventut, Policia Local o Comunicació passant per equipaments com la Biblioteca Municipal L’Ateneu o l’Arxiu Municipal. La guia es presentarà al setembre, en l’acte de benvinguda del nou curs escolar, i també es podrà consultar des de la web municipal. A més, també s’incorporen canvis per a millorar la planificació i la gestió d’aquests serveis, que els centres hauran de demanar, preferentment a principis de curs, amb una sol·licitud que caldrà fer arribar a la persona de contacte que figura en cadascuna de les fitxes de les activitats.

La guia té com a objectiu informar els professionals de l’educació de totes les activitats que l’Ajuntament ofereix adreçades als centres, i ho fa de manera ordenada per tal de facilitar la cerca de les propostes que puguin resultar més interessants per a cada centre en funció de la seva programació. El regidor d’Educació, Juan Jurado, ha subratllat que “la Guia d’activitats i programes és una reivindicació històrica dels centres educatius” i ha apuntat que “ja intuíem que són moltes les activitats, programes i projectes que, com a Ajuntament, oferim a les escoles, però només des que hem fet aquesta guia hem estat conscients de tots els serveis que estem prestant i també de quin equilibri hi ha entre etapes educatives i camps de coneixement, cosa que ens dona una eina d’anàlisi per veure si hi ha algun camp que les escoles demandin i que actualment no estiguem oferint”. El document és també una eina de planificació que suposarà una millora organitzava, tant per a l’Ajuntament com per a les escoles. Tot i que a finals de maig ja es va fer una reunió amb els equips directius dels centres educatius de la vila per a informar-los sobre la redacció d’aquest document, la guia definitiva es presentarà al setembre, en l’acte que preparà el consistori per a donar la benvinguda al nou curs escolar.

Entre les propostes recollides en aquesta guia s’hi troben totes les visites escolars que realitza la Biblioteca Municipal l’Ateneu, que també ofereix el projecte de les maletes viatgeres, el Club de mestres i suports en la realització de laboratoris de lectura. També hi ha les visites a l’Arxiu Municipal i visites guiades pel centre històric de la vila; els cursets de natació a les escoles i els Jocs Esportius Escolars; propostes dels Tallers d’Activitats Artístiques i Culturals, com els tallers a mida o el projecte Go-Global; les sessions de sensibilització lingüística i els cursos de català per a adults; i els tallers de mediació a les escoles i els cercles de diàleg. Així mateix, s’hi recullen serveis com el Casal Intercultural i els projectes d’acompanyament a l’estudi i Tu Hi Ets; les xerrades sobre civisme que realitza la Policia Local d’Esparreguera, el Punt d’Informació i Dinamització en els Centres d’Educació Secundària, les visites a l’Ajuntament i trobades amb l’alcalde, l’enregistrament i difusió de programes de ràdio a l’emissora municipal, els tallers per a la prevenció de les violències de gènere, l’assessorament en temes relacionats amb drogues i/o pantalles i tallers sobre tabac i alcohol, entre d’altres.