Tanca
Educació 5 de setembre de 2022

Un total de 2.064 alumnes han començat avui el nou curs escolar a Esparreguera

Aquest matí han tornat a les aules els infants que cursen educació infantil i primària i dimecres ho faran els estudiants d’educació secundària i post-obligatòria. El curs ha arrencat una setmana abans del que era habitual, sense mesures anticovid i amb algunes novetats com la reducció de ràtios a Infantil 3 i la gratuïtat d’Infantil 2

El curs escolar 2022-2023 ha començat avui a Esparreguera per a 1.909 nens i nenes que cursen educació infantil i primària a les cinc escoles públiques i als dos centres concertats que hi ha al municipi i també per als 155 infants matriculats a les dues escoles bressol municipals. Respecte el curs passat, això representa una lleugera disminució d’un 1,5% d’alumnat a infantil i primària, mentre que a les escoles bressol hi ha un augment del 12% d’infants. Enguany el curs escolar ha avançat una setmana l’inici de classes i ve carregat de novetats, com la jornada reduïda durant tot el mes de setembre,  la reducció de ràtios a I3 que baixa de 25 a 20 alumnes per aula, la gratuïtat en l’últim curs de les escoles bressol i el desplegament de nous currículums educatius més enfocats a treballar per competències i per projectes. Aquesta setmana també començarà el curs per a 2.213 estudiants d’ESO i Batxillerat, que dimecres tornaran a les aules dels centres d’educació secundària del municipi.

El regidor d’Educació, Juan Jurado, ha desitjat a tota la comunitat educativa i a les famílies un bon inici de curs i ha destacat que “l’avançament de la tornada a les aules és una mesura que, ideològicament molts podríem compartir, però que, per desgràcia, no s’ha fet amb la suficient implicació i diàleg amb la comunitat educativa per a que la mesura no hagués d’implicar distorsions en l’inici de curs”. Tot i això, ha assegurat que “hem d’iniciar el curs amb molta alegria i esperança, ja que serà el primer, després de quatre cursos, en el qual no haurem de patir per restriccions a nivell pandèmic i que ens permetrà desenvolupar tots els serveis que com a centres i ajuntament oferim, així com garantir que l’educació es pugui desenvolupar de la millora manera possible, és a dir, amb presencialitat i podent compartir coneixements, aprenentatges i projectes entre tota la comunitat educativa”.

Aquest curs 2022-2023 ha arrencat amb 9 grups a Infantil 3 (I3), distribuïts en dues línies a les escoles Pau Vila i Taquígraf Garriga i una a la resta de centres, que enguany comptaran amb menys alumnes a l’aula, després que el govern català aprovés la disminució de ràtios al primer curs de l’educació infantil de segon cicle, que ara se situa en 20 alumnes. Una altra novetat d’aquest començament de curs és que, durant el mes de setembre, l’alumnat farà jornada reduïda, amb classes entre les nou del matí i la una del migdia. El servei de menjador està garantit des del primer dia i a la tarda s’ofereriran activitats extraescolars, sense cap cost addicional per a les famílies, per tal que l’alumnat que ho vulgui pugui quedar-se a l’escola fins a 2/4 de 5 de la tarda. En el cas dels centres educatius públics d’Esparreguera aquestes activitats estaran prestades per les mateixes empreses que gestionen el monitoratge dels menjador escolars.

Aquest curs també es comencen a desplegar els nous currículums educatius d'infantil, primària i ESO i batxillerat que suposaran un canvi en la metodologia d’aprenentatge, que serà menys memorística per passar a treballar per competències i per projectes. En totes les etapes hi ha un any de marge per aplicar els nous currículums, excepte en el batxillerat, on cal fer-ho a partir d’aquest setembre perquè l’any 2024 hi ha una nova selectivitat, que serà més competencial. En referència a l’educació secundària, dimecres tornaran a les aules 1.808 alumnes d’ESO, distribuïts en les 4 línies que tenen cadascun dels dos instituts públics, El Cairat i El Castell, als que se suma una línia més a l’escola cooperativa El Puig. I també començaran el curs 405 estudiants de les diferents modalitats de Batxillerat.

Pel que fa a les escoles bressol municipals, la gratuïtat del curs d’I2 i la represa de la normalitat després de les mesures sanitàries imposades per la pandèmia han augmentat la demanda de places, que han escalat fins als 155 infants matriculats. Concretament 69 infants s'ha inscrit a l’escola bressol Cucuruga i 86 a la Coloraines, que també han iniciat avui el nou curs escolar amb el període d’adaptació que comprendrà tot el mes de setembre. Aquest curs 2022-2023 serà el quart que, de manera consecutiva, les famílies dels infants matriculats a les escoles bressol municipals podran acollir-se a la tarifació social per tal d'adaptar les quotes a la seva situació particular.