Tanca
Urbanisme Via pública 2 d’agost de 2023

La Regidoria d’Urbanisme treballa perquè aquest sigui el mandat de l’aprovació del POUM

La nova regidora socialista, Nativitat Sanchez, que liderarà la regidoria en el mandat 2023-2027, es marca també com a objectius culminar la reorganització interna de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat i la millora del servei de neteja viària municipal. D’altra banda, en els propers mesos posarà en marxa una nova fase del POMU, millores en l’enllumenat i l’inici de les obres a la residència de Can Comelles

L’aprovació definitiva del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) i la reorganització de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat per a consolidar la coordinació interna i millorar l’agilitat en la resposta a la ciutadania són les prioritats de la nova regidora d’Urbanisme i Via Pública, Nativitat Sanchez. La regidoria liderada per la socialista, que també és coordinadora de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, engloba les àrees de Planejament, Gestió i informació urbanística, Patrimoni arquitectònic i Habitatge, carteres que en l’anterior mandat gestionava el regidor Rogeli de la Cruz. A curt termini, Sanchez també encara l’execució d’una nova fase del Pla d’Obres de Millora Urbana (POMU) que afectarà diferents carrers del centre del municipi, el Barri Font i Mas d’en Gall; treballs de millora de l’enllumenat públic als polígons industrials i a diferents punts de la vila; i l’execució de la primera fase de les obres de rehabilitació de la Residència Municipal de Can Comelles. Un altre dels reptes de la regidora per a aquests propers anys és la millora del servei de neteja municipal i l’impuls a la regidoria d’Habitatge.

Nativitat Sanchez, qui anava de número dos en la candidatura del PSC a les eleccions municipals, ha treballat més de 20 anys en diferents departaments de l’Ajuntament d’Esparreguera, els últims com a Cap d’Equipaments Municipals, i també ha estat vinculada al món sindical. L’esparreguerina, que és tercera tinent d’alcaldia, s’estrena aquest mandat com a electe del consistori i, des de fa unes setmanes, ja ha iniciat la seva tasca al capdavant de la Regidoria d’Urbanisme i Via Pública. La regidora ha posat en relleu el fet de “conèixer bé l’administració per dins” i el seu “bagatge en l’Àrea de Territori i Sostenibilitat”. Una àrea que es va traslladar fa un any i mig a l’edifici de Can Pasqual i, darrerament, s’ha reorganitzat amb la creació de tres branques especialitzades: Sostenibilitat i Medi Ambient, Urbanisme i Serveis Jurídics. “Un dels primers reptes és culminar aquesta reorganització per tal de generar cohesió interna, aconseguir consolidar la plantilla municipal i poder donar a la ciutadania la rapidesa que ens demana en la seva atenció”, ha apuntat la regidora, qui també ha explicat que “els nous regidors vinculats a l’àrea ja hem iniciat les reunions de coordinació i estem molt cohesionats, i això també es notarà en l’equip”.

El gran repte d’aquest mandat però, és l’aprovació definitiva del POUM, que es va aprovar inicialment per segona vegada al Ple municipal del gener de 2022. “Estem treballant per poder aprovar el pla el més aviat possible”, ha explicat Sanchez, qui ha afegit que “al setembre farem una primera reunió amb el nou equip redactor i també hem demanat reunió amb la Generalitat per poder avançar-li el nostre planejament i evitar que després ens tirin enrere propostes”. En l’àmbit urbanístic, la regidora també encara reptes més immediats, com l’execució d’una partida de 740.000 euros per a fer obres de millora urbana, que “es destinarà a carrers dels Barri Font, la Via del Mil·lenari, el passeig dels Jocs Olímpics i Mas d’en Gall i que està previst finalitzar al desembre”. Paral·lelament, hi ha aprovada una partida de 350.000 euros per a fer millores en l’enllumenat públic. “Estem treballant en aquest contracte i ja tenim tancats els punts que volem il·luminar, que seran els polígons industrials, el camí del cementiri, el parc de la Vila, on posarem llums fotovoltaiques, i les avingudes de Francesc Macià i Francesc Marimon, on afegirem uns braços als fanals existents per a il·luminar les voreres”, ha explicat la regidora.

Un altre dels projectes que començarà el darrer trimestre de l’any serà el de la reforma de la Residència Municipal Can Comelles, que es va aprovar al Ple municipal del passat mes d’abril, té un pressupost de 2,4 milions d’euros i està dividit en cinc fases. La fase que s’executarà primer serà la vinculada a la instal·lació de protecció contra incendis, que, segons Sanchez, “és la més urgent i compta ja amb una partida de 210.000 euros”. Un altre obra a curt termini afecta a l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, on es faran uns treballs urgents per valor de 60.000 euros per arranjar una paret en mal estat que toca a l’escola Estel. Respecte el projecte de reforma d’aquest equipament per a destinar-lo a usos per a la gent gran, Sanchez ha afirmat que “primer hem d’analitzar quines inversions volem i quines podem fer en aquests propers 4 anys. No volem crear falses expectatives a la ciutadania, perquè no sabem quines seran les regles de la despesa que marcarà la Unió Europea i hem de prioritzar inversions en funció del pressupost disponible”.

En l’àrea de Via Pública, en la qual també té competències el regidor Joan Nuñez, Nati Sanchez ha explicat que “treballem de manera coordinada i estem acabant de remodelar Obres i Serveis per canviar maneres de treballar, organitzar i coordinar el servei”. En aquest àmbit la prioritat passa per la millora de la neteja del municipi, un àmbit en el qual la regidora explica que “malgrat s’hi han abocat esforços, encara es reben moltes queixes per part de la ciutadania i hem de trobar-hi solucions”. Finalment, Sanchez ha subratllat que “en aquest mandat ens agradaria posar una mica més d’èmfasi en la regidoria d’Habitatge, ja tenim el llistat amb tots els habitatges buits de la vila i ara hem de mirar com apliquem el recàrrec de l’IBI als pisos buits”. En aquest àmbit, i en coordinació amb la Regidoria de Serveis Socials, també ha destacat que les gestions amb l’Agència d’Habitatge de Catalunya per incloure el pis de propietat municipal situat al carrer d’Orenci Valls a la Mesa d’Emergència Social “estan ja molt avançades”.