Tanca
Urbanisme Educació 7 de setembre de 2022

Les escoles bressol municipals i les escoles públiques d’Esparreguera estrenen estructures de joc aquest inici de curs

L’actuació, que ha tingut una inversió de 148.899 euros amb càrrec als romanents de tresoreria, ha suposat la renovació d’una estructura de joc de cadascun dels cinc centres públics de la vila i la instal·lació de nous jocs a les dues escoles bressol. Aquests treballs se sumen a les obres de millora que s’han fet a diferents àrees de joc del municipi

Les escoles Montserrat, Taquígraf Garriga, Roques Blaves, Pau Vila i Mare de Déu de la Muntanya i les escoles bressol municipals Coloraines i Cucuruga, estrenen aquest inici de curs escolar diferents estructures a les àrees de joc dels patis. És el resultat d’una inversió de 148.899 euros amb càrrec als romanents de tresoreria que va culminar durant els mesos de juny i juliol, i que ha suposat la renovació d’una de les estructures de joc a cada centre públic d’educació infantil i primària de la vila i la incorporació de nous elements de jocs en el cas de les escoles bressol. Per a fer-ne el lliurament, l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, i el regidor d’Educació, Juan Jurado, van mantenir trobades amb totes les direccions dels centres, que també van servir per compartir projectes i fer arribar al consistori les reivindicacions de la comunitat educativa local. Les actuacions realitzades als centres escolars han anat acompanyades també de la millora de diferents àrees de jocs infantils de la vila i la reparació d’elements lúdics que es trobaven en un estat deficient i de la renovació integral de les estructures de jocs infantils de la plaça de Catalunya del barri de la Plana.

Les actuacions als centres escolars, adjudicada a Crous Expert SL, es van pactar prèviament amb les direccions dels centres per acordar quina de les estructures existents s’havia de substituir i les característiques que hauria de tenir la nova, per tal d’adaptar-les als usos pedagògics i a l’entorn del pati de cada centre. En les cinc escoles públiques d’educació infantil i primària s’han col·locat nous tobogans, gronxadors, jocs de molla o estructures multijoc. Els elements instal·lats busquen potenciar una concepció de joc col·lectiva i formativa i s’ha tingut en compte la seva accessibilitat i el foment de la inclusió. Les actuacions també han inclòs la nova fonamentació de les estructures i l’arranjament del paviment i/o del terra comprès en el perímetre de seguretat de les mateixes. D’altra banda, a les escoles bressol municipals Cucuruga i Coloraines s’han instal·lat un total de sis estructures de joc, quatre al primer centre i dos al segon, pensades especialment per a la primer infància i que estimulen l’enllaç entre diferents activitats de psicomotricitat i jocs d’interacció amb altres infants.

Durant els mesos de juny i juliol l’alcalde, el regidor d’Educació i tècnics municipals de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat van visitar les diferents escoles per fer el lliurament dels nous jocs i mantenir trobades amb els equips directius, que van mostrar el seu agraïment per aquest espai d’intercanvi i proximitat i per l’apropament del consistori a la realitat de la comunitat educativa. Durant aquestes trobades, es va fer repàs de les necessitats concretes d’inversió i manteniment en els diferents centres i també es va valorar el desenvolupament de diferents projectes municipals, com el projecte Anxaneta, el Projecte Educatiu de Ciutat (PEC), el Consell d’Infants o el projecte comunitari de música i danses a les escoles, que ha de començar aquest curs a les escoles públiques de primària d’Esparreguera. Així mateix, les escoles van reivindicar millores en el transport escolar i es va acordar elevar diferents demandes sobre l’estat dels patis a la Generalitat, que és qui té la competència per a invertir en millores en aquests espais.

Arran d’aquestes trobades i per donar resposta a algunes de les peticions que els equips directius van fer arribar al consistori, aquest proper 20 de setembre a la tarda es farà un acte de benvinguda al nou curs escolar i la Regidoria d’Educació també ha publicat una guia d’activitats i programes per als centres educatius, que recull al voltant d’una seixantena de propostes que el consistori ofereix als centres educatius i famílies. D’altra banda, l’Ajuntament admet que el manteniment a alguns centres no s’ha dut a terme amb la profunditat desitjada, a vegades per manca de pressupost i altres per manca de recursos de personal. Tot i això, es va anunciar a les direccions que s’està licitant l’auditoria per a la diagnosi i el disseny d’un pla de manteniment per a les escoles d’Esparreguera i que s’invertiran 250.000 euros en diferents actuacions de pintura en diversos centres.

Les actuacions realitzades a les escoles formen part d’un contracte que incloïa dues actuacions més que ja s’han dut a terme. D’una banda, la reparació de diverses estructures de joc i el subministrament i col·locació de paviments de sauló i granet a diferents espais públics tant del nucli com dels barris, que va ser adjudicat adjudicada a l’empresa Urbe SBD SL per un import de 45.086 euros iva inclòs. I de l’altra, la renovació integral de les estructures de jocs infantils de la plaça de Catalunya del barri de la Plana, que ha realitzat la companyia Happy Ludic SL per un import de 35.896 euros.