Tanca
Salut Pública Gent Gran 30 de desembre de 2021

Suspeses les visites i tancat el centre de dia per sis casos de Covid-19 a Can Comelles

Suspeses les visites i tancat el centre de dia per sis casos de Covid-19 a Can Comelles

La Residència Can Comelles manté les visites, entrades i sortides suspeses des d’aquest dilluns en aplicació dels protocols definits pel Departament de Salut després que el Servei de Vigilància Epidemiològica de Catalunya hagi catalogat el centre geriàtric municipal com a residència vermella arran de la confirmació de 6 casos positius de Covid-19. Aquests positius corresponen a una persona resident i a 5 professionals del centre, que a hores d’ara presenten símptomes lleus o es troben asimptomàtics. La consideració de residència vermella també ha comportat el tancament del centre de dia, mentre que les persones residents a Can Comelles es troben fent vida normal, dins dels seus grups de convivència, sortint als jardins i realitzant les activitats habituals. Demà es tornaran a fer proves PCR a tot el personal laboral i les persones usuàries, tant de la residència vella com de la nova, per a fer seguiment de la situació a l’espera que els nous resultats puguin permetre reobrir les visites. Tot això es produeix coincidint amb la setmana de màxima incidència epidemiològica a Esparreguera des de l’esclat de la pandèmia, on s’ha enregistrat un índex de casos confirmats de l’1,5% de la població durant les darreres dos setmanes.

A la residència municipal els sis casos confirmats corresponen a una persona resident i 5 professionals, tres dels quals d’atenció directa i dos d’atenció indirecta. Dilluns d’aquesta setmana, tant el personal laboral com les persones usuàries de Can Comelles es van sotmetre a tests PCR i, a l’espera de rebre els tres darrers resultats corresponents a persones treballadores, els resultats no han confirmat nous casos, si bé han ratificat un dels positius detectats a través d’un test d’antígens ràpid (TAR). Demà es tornarà fer noves proves diagnòstiques a persones residents i professionals i, novament, el dia 7 de gener, de cara a fer seguiment de l’evolució del brot. Entretant, només les persones infectades es troben en aïllament i la resta de persones usuàries es troben fent vida normal al centre dins dels respectius grups de convivència, fent sortides al jardí i realitzant les activitats habituals. La direcció de la residència manté una comunicació permanent amb les famílies de totes persones residents, informant de la situació, facilitant trucades i trobades per videoconferència, i acompanyant les persones usuàries a visites des de l’exterior del recinte quan els familiars ho demanen.

Dilluns d’aquesta setmana la residència esperava passar, al menys parcialment, de ser residència vermella, on no es permeten entrades, sortides ni visites, a ser residència taronja, on sí es permeten les visites, després d’un cas positiu a començaments del mes de desembre. Els nous casos detectats durant els dies 24, 25 i 26 de desembre, però, han provocat que el Servei de Vigilància Epidemiològica de Catalunya mantingués Can Comelles com a residència vermella, fet que ha obligat a cancel·lar les visites a l’interior del centre així com les entrades i sortides de les persones residents, i a tancar el centre de dia. La situació, segons ha explicat la regidora de Serveis Socials Especialitzats, Maria Vallejo, “no depèn de la direcció del centre, ni tan sols de l’Ajuntament d’Esparreguera, sinó que ve imposada pels protocols del Departament de Salut que cal aplicar normativament, sense cap excepció, per garantir la salut de les persones residents i evitar l’eventualitat de nous contagis”. Vallejo ha lamentat que “en aquestes dates tan assenyalades les persones usuàries no puguin sortir a casa de les famílies a celebrar els Nadals, però lamentablement és el que toca fer en aplicació de la normativa i la situació epidemiològica vigent”. “Per sort -ha afegit la regidora- amb totes les persones residents vacunades ja amb la tercera dosi, un cas positiu d’avui no implica el confinament de tota la residència com sí havíem patit durant l’any passat i part d’aquest”.

Situació epidemiològica a Esparreguera

La situació de 6 casos positius per Covid-19 a la residència municipal Can Comelles coincideix amb el pic de contagis més alt del que es té constància des de l’esclat de la pandèmia. Segons dades de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), del Departament de Salut de la Generalitat, a Esparreguera s’han confirmat 243 nous casos de Covid-19 entre el 20 i el 26 de desembre i persisteix el risc de rebrot més alt enregistrat fins el moment, de 3.236 punts. La velocitat de propagació del virus és també molt elevada, superior als dos punts, i la incidència de contagis ha superat els 1.109 casos per cada 100.000 habitants en la darrera setmana (1.556 en els darrers 14 dies), el que vol dir que més d’un 1% de la població d’Esparreguera s’ha confirmat com a positiu mitjançant un TAR o una prova PCR durant els darrers dies. Aquest alt índex de transmissió del virus, però, arriba en un moment en què el 77% de la població té la pauta de vacunació completa i fins a un 25% ja s’ha posat la tercera dosi de la vacuna. L’evolució diària dels casos de coronavirus a Esparreguera es pot fer des del portal Dades Covid del Departament Salut.