Tanca
Salut Pública Gent Gran 4 de gener de 2022

L’Ajuntament reclama a Salut la revisió dels protocols que s’apliquen a les residències

El consistori ha enviat una carta al conseller Argimon per a sol·licitar que les mesures sanitàries que s’apliquen als centres per a gent gran s’ajustin més a la realitat dels serveis i no es facin confinaments generalitzats, sinó únicament a contactes estrets, perquè l’aïllament té efectes perjudicials en el benestar emocional dels avis i àvies

L’Ajuntament d’Esparreguera ha sol·licitat al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya la revisió del pla sectorial de gestió de la infecció pel coronavirus en l’àmbit residencial per tal que s’apliquin mesures més ajustades a les realitats particulars dels serveis. Ho ha fet a través d’una carta adreçada al conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en la qual reclama que es tingui en compte la sectorització en grups de convivència que s’aplica a la residència municipal Can Comelles i que s’evitin els confinaments generalitzats, que tenen efectes molt negatius en el benestar emocional, psicològic i social dels avis i àvies. El centre municipal ha encadenat diversos casos positius durant el mes de desembre que van fer que el Servei de Vigilància Epidemiològica de Catalunya qualifiqués com a vermella la residència vella el dia 24, i la nova el dia 27, suspenent així tant les visites de familiars com les sortides de les persones usuàries. A dia d’avui tots els resultats de les darreres proves PCR realitzades als residents són negatius i s’està a l’espera que la residència vella passi a ser considerada taronja, mentre que la nova haurà d’esperar encara als resultats de les properes proves, programades pel dia 7 de gener.

En la missiva, signada per l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, i la regidora de Gent Gran, María Vallejo, s’afirma que des de l’inici de la pandèmia el consistori ha anat aplicant amb rigorositat els protocols i mesures aprovats pel govern català i que, des de l’establiment del pla de gestió sectorial per a l’àmbit residencial, els serveis de la residència i el centre de dia municipals Can Comelles s’han organitzat en unitats de convivència sectoritzades per tal de mitigar els possibles contagis en el cas que algun resident o professional fos positiu de covid. Així mateix, s’apunta que “la situació actual, amb un elevat nombre de contagis en tota la població propiciats per la variant òmicron, està provocant que, davant d’un cas positiu dins de la residència, s’hagi d’aplicar el confinament a totes les persones usuàries tant de la residència com del centre de dia, independentment de si són considerats contactes estrets o no”.

Aquesta mesura, que s’aplica en compliment del pla sectorial, “està propiciant una situació d’aïllament contínua dels residents, els quals es veuen afectats emocionalment, juntament amb les seves famílies”. Per aquest motiu, i per l’esforç que suposa la sectorització en unitats de convivència que després no es tenen en consideració a l’hora d’aplicar els confinaments, l’Ajuntament sol·licita al Departament de Salut que “es revisi el protocol i les mesures que se’n deriven, per tal d’arribar a una aplicació molt més ajustada a les realitats particulars dels serveis”. En aquest sentit, es reclama que en cas de confinament es tingui en compte la sectorització aplicada i aquest afecti únicament a les persones considerades contactes estrets, evitant així els confinaments generalitzats a tot el centre.

Els cinc casos positius de coronavirus detectats entre els dies 24 i 27 de desembre van provocar que el Servei de Vigilància Epidemiològica de Catalunya mantingués Can Comelles com a residència vermella, fet que va obligar a cancel·lar les visites a l’interior del centre així com les entrades i sortides de les persones residents, i a tancar també el centre de dia. A hores d’ara totes les persones residents a Can Comelles a les quals se’ls va realitzar una PCR el passat 31 de desembre han donat negatiu i es resta a l’espera que la residència vella passi a considerar-se ja residència taronja, amb la qual cosa es podrien permetre les visites de familiars a l’interior del centre. La residència nova, en canvi, manté suspeses tant les visites com les sortides a l’exterior, perquè el darrer cas positiu es va detectar el 3 de gener i es troba encara en període de confinament.

El divendres 7 de gener es realitzaran noves proves seqüenciades, tant a les persones residents com treballadores de tot el centre, i si es confirma que no hi ha nous casos positius, la setmana que ve la residència vella podria passar ja a tenir la qualificació de verda, amb la qual cosa també estarien permeses les sortides dels residents a l’exterior; i la nova la de taronja. En aquest sentit, el 18 de gener s’han programat noves proves PCR per a les persones residents a la part nova que, en cas de resultar negatives, permetrien que tot el centre tornés a tenir la qualificació de residència verda. L’Ajuntament i la direcció del centre ja han comunicat a les famílies l’actual situació i els han ofert la possibilitat de mantenir contacte amb els residents des de l’exterior del recinte i per un període de temps més limitat mentre no es puguin realitzar visites a l’interior.