Tanca
Urbanisme Societat 28 d’octubre de 2019

El clavegueram de Mas d’en Gall i Can Rial, pendent d’una connexió elèctrica

La companyia Endesa ha de realitzar la connexió a la xarxa de llum dels equips de bombament que separaran els residus i els canalitzaran adequadament cap als col·lectors. L’obra civil ja està acabada

La finalització de la primera fase de les obres del clavegueram de Mas d’en Gall i Can Rial està pendent d’una connexió que ha de fer la companyia Endesa, per tal que els equips de bombament funcionin. L’obra civil ja està acabada, però la canalització de les aigües brutes no podrà començar a funcionar fins que la companyia no doni corrent elèctric. De moment, l’empresa elèctrica no ha comunicat cap data prevista per l’inici de les actuacions i, per precaució, l’Ajuntament ha decidit no instal·lar les estacions de bombament, que podrien malmetre’s si no estan en funcionament durant un llarg període de temps.

Les obres del clavegueram de Can Rial i Mas d’en Gall varen començar a principis de febrer d'aquest any, amb un pressupost total de 332.000 euros, amb l'objectiu de millorar la xarxa de canalitzacions amb l’objectiu de suprimir els abocaments a medi en aquests dos barris. La conclusió efectiva de les obres resta ara pendent de la connexió elèctrica que ha de fer Endesa i de la instal·lació de les estacions de bombament, una "operació de poca dificultat tècnica, però imprescindible per fer efectiva la canalització de les aigües brutes cap al col·lector de l’ACA i la depuradora d’Abrera”, segons ha informat el regidor d’Urbanisme, Rogeli de la Cruz a l'emissora municipal.

Les obres han comportat la construcció de quatre nous col·lectors als carrers d’Enric Granados, Eduard Toldrà i Doctor Robert de Can Rial, la col·locació d’una estació de bombament i una canonada d’impulsió al carrer Doctor Trueta i la connexió del clavegueram al carrer Gerani de Mas d’en Gall. Finalment, el projecte ha seguit les previsions inicials, que es varen veure condicionades en topar amb dificultats per expropiar el terreny on havien d’instal·lar-se les estacions de bombament. Finalment, un cop feta efectiva l’expropiació, el projecte s’ha desenvolupat segons el dibuix original.

L’actuació permetrà canalitzar el 80% les aigües residuals de Mas d’en Gall i Can Rial fins a la depuradora d’Abrera, acabant d’aquesta manera amb l’abocament al medi natural que s’ha realitzat durant dècades i que fins i tot va portar el cas a la Fiscalia de Medi Ambient. Un cop finalitzada la fase 1 del Pla Director del Clavegueram de Can Rial i Mas d’en Gall quedaran per efectuar les fases 2 i 3, que s’enduen un pressupost aproximat de 3 milions i mig. Actualment, està en fase de redacció del projecte la fase dos, per a la qual es demana finançament de la Generalitat de Catalunya.