Tanca
Política 23 de juny de 2022

El Ple aprova una moció contra l’ocupació il·legal i conflictiva d’habitatges

La sessió es va haver de suspendre quan diferents membres de la PAH del Baix Llobregat Nord van increpar als membres del govern fins a provocar-ne la interrupció. El Ple ha continuat aquest matí i s’ha centrat en condemnar les actituds de boicot i en reclamar que el debat sobre la problemàtica de l'habitatge es faci en profunditat, serena i democràticament

El Ple de l’Ajuntament d’Esparreguera va aprovar ahir una moció contra l’ocupació il·legal i conflictiva d’habitatges presentada pels grups municipals del PSC i Junts per Esparreguera i pel regidor no adscrit. La moció, aprovada amb el suport de Ciutadans i amb els vots contraris d’Esparreguera en Comú, Esquerra Republicana, la CUP i Esparreguera 2031, va desfermar les protestes dels membres de la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca (PAH) del Baix Llobregat Nord, presents durant tot el Ple amb actitud de protesta i boicot. Abans de ser suspès, el Ple d’ahir va servir per recepcionar l’informe del Síndic de Greuges de l’any 2021 a Esparreguera, per modificar l’ordenança fiscal reguladora de les activitats a les instal·lacions esportives municipals, per aprovar una subvenció nominativa a Creu Roja per a destinar a les víctimes de la guerra d’Ucraïna, per acordar una modificació de crèdit de 33.000 euros per al manteniment de pistes esportives a barris i escoles, i per aprovar una moció en defensa dels jutjats de pau. Abans de l’apartat de precs i preguntes, les constants interrupcions i desqualificacions de la PAH, present amb una vintena de membres, van obligar a aixecar el Ple durant 15 minuts i, a continuació, l’alcalde Eduard Rivas va suspendre definitivament la sessió convocant-ne la represa aquest matí per a donar lloc a les dacions de compte i l’apartat de precs i preguntes. En la sessió extraordinària d’avui, els portaveus presents han condemnat les actituds de boicot al Ple i han reclamat que el debat sobre la problemàtica de l'habitatge es dugui a terme en profunditat, serena i democràticament.

En relació a la moció contra l’ocupació il·legal i conflictiva d’habitatges, el portaveu del PSC, Daniel Farriols, va que afirmar que “davant el greu increment d’activitats delictives en relació a l’ocupació il·legal d’habitatges de propietat privada que patim des del món local, ens volem sumar a la recent proposta de declaració i moció adoptada per l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità de Barcelona”. La moció contra l’ocupació il·legal i conflictiva d’habitatges apunta que Catalunya és la comunitat autònoma amb més ocupacions il·legals d’habitatges, un 42% del total d’ocupacions a l’Estat espanyol i “Esparreguera no som aliens a aquesta problemàtica, sinó que els nostres convilatans en sofreixen les conseqüències, bé per haver-se vist privats d’un habitatge de la seva propietat a causa d’una ocupació il·legal, bé per patir situacions que trenquen la convivència i suposen riscos a la seguretat de les persones que conviuen en els barris o comunitats de veïns on es produeixen les ocupacions il·legals”.

En aquest sentit, el document presentat pels grups municipals de PSC, JxE i el regidor no adscrit acorda “requerir a les entitats bancàries, fons immobiliaris i grans tenidors, que cedeixin als ajuntaments o entitats sense ànim de lucre els habitatges buits dels que disposen, que no hagin llogat o venut en un termini de tres mesos, a comptar des del requeriment de l’administració”. Així mateix, demana a la Conselleria de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya que es doti anualment als Ajuntaments de recursos econòmics suficients per poder incrementar els ajuts a les persones vulnerables i poder ampliar el Parc d’Habitatge Social. També insta al Govern espanyol i als grups parlamentaris a encetar una reforma urgent de la normativa processal per tal de garantir i donar cobertura a l’actuació policial per a les desocupacions d’aquells immobles ocupats il·legalment, demana crear jutjats especials per als delictes d’ocupació a les demarcacions on s’acumulen més casos i elaborar amb urgència un Pla Especial de Seguretat contra les màfies que trafiquen amb persones i amb les usurpacions d’immobles. Finalment també insta al Govern espanyol i als grups parlamentaris a encetar una reforma urgent de la normativa penal per tal de clarificar la tipificació dels delictes de violació de domicili i d’usurpació de la propietat.

En el torn d’intervencions hi va haver posicions molt contraposades entre els grups que donaven suport i els que rebutjaven el contingut de la moció. El regidor de Junts per Esparreguera, Jordi Mestres, va assegurar que “no podem amagar el cap sota l’ala ni blanquejar aquest tema”. Mestres va subratllar que “la moció parla d’aquelles ocupacions que són conflictives, les que generen problemes amb el veïnat, soroll, brutícia, denúncies” i va apuntar que “alguna cosa s’està fent malament perquè Catalunya lidera el rànquing d’ocupacions il·legals”. En referència a les mesures, el regidor va afirmar que “per una banda cal lluitar contra les màfies, però també cal incrementar el parc d’habitatge social, arribar a acords amb bancs i fons voltors i que la Generalitat incrementi les ajudes als col·lectius vulnerables”.

Per la seva banda, la regidora d’E2031, Joana Mora, va afirmar que “tothom ha de tenir un lloc per viure, no poden haver-hi pisos buits” i va apuntar que “les màfies existeixen, però els casos d’ocupacions conflictives són particulars”. Segons la regidora, “cal fer una política de proximitat i, per això, necessitem una Oficina d’Habitatge a Esparreguera”. “Tot i que estem d’acord amb algun punt dels acords de la moció, hi votarem en contra”, va concloure Joana Mora. En la seva intervenció, el regidor de Ciutadans, Josep Maria González, va explicar que “hi votarem a favor, però no l’hem signat perquè al títol hi diu ocupacions il·legals, totes són il·legals, no hi ha ocupacions legals”. González va apuntar que “falta habitatge social a Espanya, a Catalunya i a Esparreguera, aquí no s’ha construït cap pis d’aquest tipus des de l’època d’en Joan Serra” i va afegir que “entenc que la PAH pugui estar enfadada, però a Barcelona, governada per una alcaldessa que va sorgir d’aquesta plataforma, és la població on hi més ocupacions i més desnonaments i això demostra que les polítiques que fa són polítiques equivocades”.

La portaveu de la CUP, Raquel Montoya, va apuntar que “la Policia Local ha dit que el 99% dels pisos ocupats a Esparreguera són de bancs i fons voltors” i va lamentar que “en el fons la moció vol criminalitzar les persones que no tenen habitatge i es veuen abocades a ocupar, quan el que s’hauria de perseguir és a les màfies”. La regidora cupaire va recordar que “perquè es produeixi una ocupació hi ha d’haver un pis buit, sense mobles i sense subministres, perquè si no està buit és violació de domicili, no ocupació”. En aquest sentit, va afirmar que “l’habitatge ha de tenir una funció social” i va recordar que el consistori té dos pisos buits a la seva disposició. Montoya va lamentar que no es permetés parlar a la PAH durant el ple i va fer la lectura del text de l’entitat del Baix Llobregat Nord.

D’altra banda, el portaveu d’ERC, Alfons Puche, va lamentar que “en la moció es produeix una relació directa entre ocupacions socials i activitats delictives” i va afirmar que “des de la dreta espanyola i catalana es genera alarmisme als propietaris, però qui ocupa té voluntat de permanència i busca finques buides, que tinguin problemes en la reclamació de la titularitat”. El portaveu republicà va recordar que “a Esparreguera no tenim habitatges públics que es puguin destinar a lloguer social ni a emergència habitacional”. Així mateix, va assegurar que “hem demanat emprar els romanents per adquirir sòl per fer habitatges de lloguer social o cooperativisme amb cessió del dret de superfície, però no ens han fet cas” i també va recordar que “encara no s’ha aconseguit aplicar el recàrrec del 50% de l’IBI als grans tenidors que tenen pisos buits”.

Finalment, el regidor d’Esparreguera en Comú, Emmanuel Ortí, va apuntar que “la moció no és en defensa del dret a l’habitatge ni per promoure polítiques de foment de l’habitatge social, es tracta d’una moció amb un text molt similar al que han presentat el PP o VOX al Congrés, i que fixa l’ocupació només en termes de seguretat i ordre públic”. El regidor dels comuns va recordar que “Catalunya continua liderant el rànquing de desnonaments a l’estat per la manca de parc públic” i va apuntar que “només el 10% de les ocupacions les pateixen propietaris particulars”. En aquest sentit, va afirmar que “la legislació vigent permet fer desallotjaments cautelars si l’ocupació genera molèsties al veïnat o hi ha activitats delinqüencials relacionades i també desallotjaments exprés en les primeres 72 hores si hi ha denúncia del propietari”. “El gran problema no és de tipus penal, sinó social, només se solucionarà amb una aposta decidida per la intervenció pública en el mercat de l’habitatge”, va assegurar Ortí.

Aquesta no va ser l'única moció que es va aprovar ahir a la sessió plenària, ja que també s'hi va validar una altra moció presentada per PSC, EC, JxE i el regidor no adscrit, relativa a la defensa dels jutjats de pau. Aquesta va rebre el suport de tots els grups municipals, excepte la CUP que es va abstenir. El document rebutja l’eliminació dels Jutjats de Pau i defensa la seva permanència en els municipis per la important tasca activa de mediació que exerceixen i alhora reivindica la rellevant funció de justícia de proximitat que exerceixen en l’àmbit municipal, que evita la demora dels conflictes veïnals i agilitza i alleugera la mateixa administració de justícia.

El Ple va comptar amb la intervenció de l’adjunt al Síndic de Greuges de Catalunya, Jaume Saura, que va presentar l’informe d’Esparreguera de l’any 2021, i va explicar l’any passat va estar molt marcat per la pandèmia i es van reportar 30 queixes i 48 consultes procedents d’Esparreguera, el 40% de les quals estaven vinculades a temes socials. Saura també va apuntar que hi ha un alt nivell d’acceptació de la resolució del Síndic, ja que es van tancar 14 expedients i que ha disminuït de manera important el temps d’espera de la tramitació dels expedients. L’informe incorpora, a més, un monogràfic sobre transparència i accés a la informació. L’Oficina del Síndic de Greuges visitarà novament Esparreguera el proper 8 de setembre, a Can Pasqual, per atendre les queixes i consultes de la ciutadania.

Quant als assumptes dictaminats, la sessió va aprovar la modificació de l’ordenança fiscal número 26 reguladora de la taxa per la prestació de serveis en la piscina municipal i instal·lacions esportives. Els canvis adapten a normativa alguns aspectes inclosos en l’ordenança, simplifiquen la gestió administrativa i introdueixen beneficis fiscals per a les persones usuàries atenent a criteris de capacitat econòmica. El punt va obtenir els vots a favor del PSC, EC, E2031, JxC i el regidor no adscrit i les abstencions d’ERC, la Cup i C’s. D’altra banda, es va aprovar per unanimitat la modificació de l’ordenança fiscal número 23 reguladora del preu públic de les escoles bressol municipals, per adaptar el reglament local, a través d’una disposició transitòria, a la situació de gratuïtat d’I2 a partir del proper curs escolar.

D'altra banda, el Ple va aprovar una modificació de crèdit de 33.000 euros per a invertir en cistelles, porteries i l'arranjament de diferents pistes a la zona esportiva, barris i escoles d’Esparreguera. Ho va fer amb els vots a favor de tots els grups municipals i l’abstenció d’ERC i el regidor no adscrit. I també va acordar una subvenció nominativa de 6.000 euros a Creu Roja per a destinar a les víctimes de la guerra d’Ucraïna, després d’aprovar una modificació del Pla Estratègic de Subvencions 2020-2023 i a través d'una modificació de crèdit que també inclou 6.000 euros per a destinar a la celebració de la setmana de la gent gran. Aquest punt va rebre els vots a favor de PSC, EC, E2031, C's i JxC i les abstencions d’ERC, la CUP i el regidor no adscrit.

En el ple celebrat aquest matí com a continuació de la sessió suspesa ahir hi han participat 11 regidors i regidores, el quòrum necessari per a poder constituir-se com a sessió extraordinària. A més de l’alcalde, hi han assistit 4 regidors del PSC, 2 d’Esparreguera en Comú, 2 d’Esquerra Republicana, el portaveu de Junts per Esparreguera i el regidor no adscrit. La sessió ha tingut una durada aproximada de mitja hora, que ha donat lloc a l’apartat de precs i preguntes dels regidors de l’oposició que no va poder celebrar-se durant la sessió interrompuda ahir. Tots els portaveus han condemnat les actituds de boicot i han reclamat que el debat sobre la problemàtica de l'habitatge es dugui a terme en profunditat, serena i democràticament.

La PAH del Baix Llobregat Nord ha demanat en dues ocasions intervenir en el Ple municipal per a exposar el seu posicionament en matèria d’habitatge. L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha explicat els dos motius pels quals se’ls ha denegat la petició: “primer per la manca de respecte que demostren cap a la institució i cap a l’alcaldia, estem en un procés judicial fruit de l’assetjament que s’ha produït a la meva persona i a d’altres regidors que no han volgut denunciar” i, en segon lloc, “perquè la seva petició no compleix el reglament del Ple, que detalla que els usos de paraula han de ser per qüestions de caire municipal”. En aquest sentit, Rivas ha apuntat que “en el passat ple van demanar intervenir sense temps ni forma i en aquest han demanat llegir un manifest estatal, el ple no és un espai de tertúlia, si volen poden traslladar el seu manifest a algun grup municipal perquè el presenti com a moció”.