Tanca
Política 25 d’abril de 2024

El Ple municipal aprova la revisió de les tarifes del servei públic d’abastament d’aigua potable

La sessió plenària també va aprovar dues modificacions de crèdit que s’invertiran, majoritàriament, en la programació de cicles festius, el desenvolupament d'arts escèniques i els estudis per a la redacció del POUM. Així mateix, es va acordar l’aprovació del Mapa d’Instal·lacions Esportives Municipals i una moció en suport a morir dignament

El Ple municipal d’Esparreguera va aprovar ahir la revisió de les tarifes del servei públic d’abastament d'aigua potable al municipi, que s’incrementaran un 22,9% respecte dels preus vigents, aprovats el 2014, d’acord amb l’IPC interanual. El punt va obtenir el suport de 7 regidors del PSC, ERC, Esparreguera 2031-Junts, Junts per Esparreguera i PP, mentre que l’alcalde i la CUP hi van votar en contra i Esparreguera en Comú-Podem i Vox es van abstenir. El document també inclou la contractació d’un estudi econòmic i una auditoria per tal d’estudiar l’estat de l’actual del contracte de concessió i la modalitat de servei a implementar a la finalització del contracte vigent que s’adapti millor a les necessitats i a la realitat del municipi. Paral·lelament, la sessió plenària ordinària del mes d’abril també va aprovar dues modificacions de crèdit: una per valor de 276.335 euros que s’invertiran, majoritàriament, en la programació de cicles festius i el desenvolupament d'arts escèniques; i una segona per valor de 232.994 euros que es destinaran, principalment, als estudis per a la redacció del POUM i a les obres de col·lectors per a sanejar abocaments a medi. D’altra banda, es va acordar l’aprovació del Mapa d’Instal·lacions Esportives Municipals i una moció, presentada pel PSC i ERC, en suport a morir dignament.

L’Ajuntament d’Esparreguera i Aigües Vidal, l’empresa concessionària del servei d’abastament d’aigua potable al municipi, van arribar al mes de març a un preacord per a incrementar la tarifa de l’aigua entre un 25 i un 30%, després de la pujada aplicada per Aigua Ter-Llobregat. Tot i això, el regidor d’Aigua i Energia, Daniel Farriols, va explicar ahir al Ple que “les dades presentades per l’empresa no ens convencien, per la qual cosa hem apostat per fer una auditoria externa i aplicar l’increment vinculat a l’augment de l’IPC des del desembre de 2014, que és quan es va fer la última revisió de preus, fins al març de 2024, que ha estat del 22,9%”. La concessió del servei d’abastament d’aigua potable es va adjudicar el 2007 a Aigües Esparreguera Vidal per un període de 25 anys. La darrera revisió de preus es va fer el 2014, perquè en els anys posteriors l’Ajuntament va aplicar una política fiscal de congelació a causa de la crisi econòmica i les conseqüències de la pandèmia. L’empresa però, va presentar un contenció administratiu contra l’Ajuntament, la sentència del qual, que encara no és ferma, obliga a arribar un acord per a incrementar les tarifes.

L’acord aprovat ahir pel Ple municipal també insta a continuar amb la tramitació de l’expedient de l’ordenança reguladora de la prestació patrimonial de caràcter públic no tributària relativa al servei municipal de subministrament i distribució d'aigua potable al municipi d’Esparreguera i a iniciar l’expedient per a la contractació d’un estudi econòmic i auditoria per tal d’estudiar l’estat de l’actual contracte de concessió i la modalitat de servei a implementar a la finalització del contracte vigent, que s’adapti millor a les necessitats i a la realitat del municipi. “Tenim discrepàncies amb la companyia per les dades presentades i les inversions que cal realitzar, per això creiem que cal una auditoria més extensa que analitzi si hi ha desequilibris econòmics i les inversions necessàries, per tal que puguem treballar durant aquest període i que el 2032 el govern que hi hagi pugui decidir lliurement com fer la nova concessió”, va apuntar Farriols.

Durant el torn d’intervencions dels diferents grups municipals, el portaveu d’Esparreguera 2031-Junts, Andrés Labella, va apuntar que li sorgien “alguns dubtes”. “No tenim clar que la companyia tingui marge per fer les inversions necessàries només amb l’increment aplicat del 22,9% i tampoc entenem perquè s’ha trigat tant a arribar a un acord, on finalment només s’incrementa l’IPC”, va apuntar Labella. El regidor va assegurar que “no entenem que el canvi en aquesta decisió política hagi trigat tant, és una decisió de mínims, que arriba tard i no dona garantia de la feina necessària per poder seguir prestant el servei en un moment crític de crisi hídrica”. Per la seva banda, el portaveu d’Esparreguera en Comú-Podem, Emmanuel Ortí, va afirmar que el seu partit s’abstindria “a l’espera dels resultats de l’estudi i l’auditoria, que diran si el preu de l’aigua ha de pujar o no a Esparreguera” i va apuntar que “en un futur caldrà obrir el debat sobre la municipalització del servei d’abastament d’aigua”.

D’altra banda, el portaveu de la CUP, Miguel Àngel Guiral, va recordar que “el 2020 un decret va evitar que la companyia pogués abastir-se amb aigua de la mina, perquè estava contaminada, i això és el que va ocasionar l’increment de despeses a la companyia” i va acusar l’Ajuntament “d’irresponsabilitat per la gestió del focus de contaminació”. Guiral també va apuntar que el consistori hauria de saber si la companyia ha fet o no les inversions que es detallen en el Pla d’inversions i que l’increment de l’IPC només s’hauria d’aplicar des del 2020, “per fer un acord que beneficiés a la ciutadania i no a l’empresa”. El regidor de Junts per Esparreguera, Jordi Morales, va afirmar que “no entenem que en una relació tan llarga amb una companyia que és del poble hi hagi tanta discrepància i mal ambient” i va apuntar que “no volem que això afecti als ciutadans, que són qui acaba pagant”.

Per la seva banda, el regidor del PP, Adolfo Sancha, va apuntar que “això és un embús, perquè en 8 anys no s’ha negociat, i ara han hagut de fer-ho en 8 dies”. El popular va demanar al govern l’informe de l’auditoria i l’informe de versions de la companyia i va apuntar que votaria a favor “perquè no col·lapsi tot”. En la seva intervenció, el portaveu d’ERC, Alfons Puche, va apuntar que “votarem a favor, tot i que no és el que ens hauria agradat, per salvar la prestació del servei”. El republicà va “agrair la tasca feta pel regidor Farriols” i va recordar que “l’increment que s’aplica no és només per decisió del govern municipal, sinó també perquè hi ha una sentència judicial que diu que hi d’haver acord”. Puche també va apuntar que “des d’ara fins al 2032, hem de fer el possible perquè la xarxa estigui a punt per oferir el servei en condicions òptimes perquè qui hagi de continuar prestant-lo ho pugui fer el dia següent”.

Finalment, l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, va anunciar que “el meu vot particular serà negatiu”, “per coherència amb les polítiques que estem fent ara, però també amb les que hem fet en mandats anteriors” i va apuntar que “no puc estar d’acord amb l’increment de l’IPC, perquè en mandats anteriors hi hem estat en contra, malgrat que ara és l’única proposta possible”. En referència a les peticions d’increment de la companyia, Rivas ha subratllat que “el govern no està per salvar empreses, sinó per garantir l’abastament del servei públic en condicions i amb qualitat”. Així mateix, l’alcalde va assegurar que “l’equip de govern fem la nostra feina, que és controlar una concessió i que els diner públics que estiguin gestionats de la millor manera possible” i va assegurar que “la concessió de l’aigua no està en perill, és un servei essencial i s’ha de prestar fins que toqui”.

D’altra banda, durant la sessió plenària es van aprovar dues modificacions de crèdit. La primera, per valor de 276.335 euros, que s’invertiran majoritàriament en la programació de cicles festius, als quals es destinen 158.488 euros, i el desenvolupament d'arts escèniques, per als quals es reserven 63.192 euros. També s’invertirà en material pedagògic per les escoles bressol municipals, en la redacció del Projecte de dansa i interpretació de l'Escola Municipal de Les Arts i la redacció del Pla Local de Turisme. La modificació de crèdit va prosperar amb els vots favorables de PSC, ERC, Esparreguera 2031-Junts, la CUP, Junts per Esparreguera i PP, el vot en contra de Vox i l’abstenció d’Esparreguera en Comú Podem.

La segona modificació de crèdit, per valor de 232.994 euros, es destinarà, majoritàriament, a finançar els estudis i treballs tècnics per a la redacció del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), al qual es destinen 124.786 euros. Amb l’import de la modificació també es finançarà el projecte i les obres de col·lectors per a sanejar abocaments a medi, una auditoria de la concessió del servei d’abastament d'aigua i l'estudi previ a la nova ordenança de residus. La modificació es va aprovar amb els vots a favor de PSC, ERC, Esparreguera 2031-Junts, la CUP, Junts per Esparreguera i PP, el vot en contra de Vox i l’abstenció d’Esparreguera en Comú Podem. En les dues modificacions, els crèdits en baixa provenen majoritàriament del contracte de serveis neteja viària, que s’ha pressupostat per tot l’any i no entrarà en vigor fins a la tardor.

Així mateix, el Ple municipal va acorda l’aprovació del Mapa d’Instal·lacions Esportives Municipals (MIEM), un document que pretén donar una visió de la situació actual del sistema esportiu del municipi i que té com a objectiu principal dotar el consistori d'eines de planificació de les instal·lacions esportives, que defineixin les principals directrius en matèria esportiva dels propers anys. El punt va obtenir el suport del PSC, ERC, Esparreguera en Comú Podem, Junts per Esparreguera, Vox i PP i l’abstenció d’Esparreguera 2031-Junts i la CUP.  D’altra banda, la sessió plenària va aprovar per unanimitat les bases reguladores de les subvencions per procediment de concurrència competitiva per al finançament d’inversions en teatres durant el període 2024-2027.

Paral·lelament, el Ple va acordar la pròrroga extraordinària del contracte de concessió administrativa demanial i gestió integral del servei públic del cementiri municipal amb els suports de PSC, ERC i PP i l’abstenció d’Esparreguera 2031-Junts, Esparreguera en Comú Podem, la CUP, Junts per Esparreguera i Vox. Així mateix, també va prosperar la pròrroga forçosa del contracte del servei d’estacionament de vehicles amb limitació i control horari, la zona blava, amb data màxima del 25 de desembre de 2024. El punt va obtenir el vot favorable de PSC, ERC, la CUP, Junts per Esparreguera i el PP i l’abstenció d’Esparreguera 2031-Junts, Esparreguera en Comú Podem i Vox. La sessió plenària també va aprovar, per unanimitat, la modificació de la designació de representants al si del Consell Escolar Municipal, de manera que la regidora Mònica Martínez substitueix Miguel Ángel Guiral com a representant titular del grup municipal de la CUP en aquest organisme de participació ciutadana.

Així mateix, també es va validar la delegació de les competències del Ple a la Junta de Govern Local en aquells acords adoptats a les meses de negociació. El punt va prosperar amb els vots favorables de PSC i ERC i l’abstenció de la resta dels grups municipals. El Ple també va acordar fer un requeriment de documentació al grup municipal del PP sobre la justificació de l’aportació de l’any 2023 i la modificació normativa del mandat 2023-2027. Ho va fer amb el suport de PSC, ERC i PP i l’abstenció de la resta de formacions. En paral·lel, la sessió plenària també va acordar la delegació de competències a la Diputació de Barcelona per a la selecció de personal temporal tècnic auxiliar de la Biblioteca Municipal L’Ateneu d’Esparreguera amb els vots a favor de tots els grups municipals i l’abstenció d’Esparreguera en Comú-Podem.

Finalment, la sessió plenària va aprovar una moció presentada pels grups municipals del PSC i ERC, en suport a morir dignament que afirma que “la llibertat de la persona no s’ha de perdre en cap moment de la vida, ni tampoc en el procés final que ens porta a la mort” i emplaça a “donar suport i divulgar el dret de les persones a ser assistides al final de la vida segons els desigs expressats en la seva Declaració de Voluntats Anticipades (DVA)” i també “els continguts i procediments de la Llei de regulació de l’eutanàsia”. La moció es va aprovar amb els vots a favor del PSC, ERC, Esparreguera en Comú-Podem, la CUP i Junts per Esparreguera, el vot en contra de Vox i l’abstenció d’Esparreguera 2031-Junts i el PP.