Tanca
Política 28 de setembre de 2023

El Ple municipal rebutja una moció del PP contra la tramitació d’una llei d’amnistia

La primera sessió ordinària del mandat també va aprovar el nomenament dels representants municipals a Sumar, la Fundació Arc de Sant Martí, Innobaix i el Consell Escolar Municipal i va acordar sol·licitar a la Generalitat de Catalunya l’ampliació en 5 places concertades addicionals el servei de residència assistida de la Residència Municipal Can Comelles

El Ple d’Esparreguera va rebutjar ahir una moció presentada pel grup municipal del Partit Popular contra la tramitació d’una llei d’amnistia. El text, que va obtenir el vot en contra de tots els partits municipals presents, excepte el PP que hi va votar a favor, insta a rebutjar qualsevol tipus d’amnistia o indult generalitzat per a qualsevol grup de ciutadans, considera que l'imperi de la llei és l’expressió de la voluntat popular, tal com estableix el preàmbul de la Constitució, i anima els dos partits majoritaris a buscar acords d’Estat que evitin que “la societat espanyola es vegi sotmesa a les condicions il·legals de partits independentistes”. La primera sessió plenària ordinària del nou mandat, a la qual no va assistir el regidor de VOX, Francisco Aguilar, per motius de salut, també va aprovar el nomenament dels representants municipals a Sumar, la Fundació Arc de Sant Martí, Innobaix i el Consell Escolar Municipal i la sol·licitud a la Generalitat de Catalunya per a ampliar en 5 places concertades més el servei de residència assistida de la Residència Municipal Can Comelles. Paral·lelament, el Ple també va acordar la modificació de la plantilla de personal municipal per a incloure una nova plaça d’arquitecte i una de recepcionista.

La moció presentada en contra de la tramitació d’una llei d’amnistia, que els popular han presentat també a d’altres ajuntaments de l’Estat emmarcada en l’actual situació política per a la formació del nou govern espanyol, va ser llegida pel regidor del PP, Adolfo Sancha, i afirma que “en una democràcia europea consolidada, com és l'espanyola del 2023, una amnistia atempta contra alguns dels principis bàsics de l'Estat de Dret com són l'exclusivitat del poder judicial per jutjar i fer executar el jutjat, la igualtat en l'aplicació de la llei i la seguretat jurídica”. El text manté que “ni el legislador ni el poder executiu poden arrogar-se la facultat de declarar immune a un grup de persones, esborrar els seus delictes i fins i tot evitar que siguin jutjats com qualsevol altre ciutadà”. La moció considera que un llei d’amnistia suposaria “una inconstitucionalitat flagrant” i suposaria “blanquejar la sedició que es va dur a terme”.

En el torn d’intervencions, el portaveu de Junts per Esparreguera, Jordi Mestres, va afirmar que “l’amnistia és vàlida en l’ordenament jurídic per a situacions polítiques excepcionals, com les que van passar a Catalunya el 2017” i va apuntar que “estem parlant d’una llei que encara no existeix, però que ha de servir per solucionar el conflicte polític sense judicialitzar la qüestió”. Per la seva banda, el portaveu de la CUP, Miguel Guiral, va fer referència “a l’amnistia fiscal del 2012 aprovada pel PP de la qual es van beneficiar 30.000 persones i empreses que evitaven contribuir al sosteniment dels serveis públics”. Guiral va qualificar “d’acudit” la moció i va apuntar que “en el model d’Espanya del PP és més barat ser un defraudador que voler votar”. “Vostès busquen la revenja i el càstig per les persones encausades, nosaltres, amnistia i autodeterminació”, va concloure el cupaire.

El portaveu d’Esparreguera En Comú Podem, Emmanuel Ortí, va afirmar que “el PP utilitza el model territorial com a arma política” i va destacar que “en governs del PP hi ha diversos exemples d’indults generalitzats, només en el govern Aznar va haver-hi més de 6.000 indults”. Ortí va assegurar que “des d’En Comú Podem volem donar continuïtat al diàleg sobre la qüestió de l’amnistia per a superar el conflicte polític a través de la convivència”. D’altra banda, el portaveu d’Esparreguera 2031 - Junts, Andrés Labella, va apuntar que “entenem el motiu pel qual presenteu aquesta moció, perquè ha de ser desesperant com a partit no trobar cap suport més enllà de l’extrema dreta”. Labella va recordar que “no és la primera campanya d’erosió del PP contra un govern del PSOE fent servir Catalunya i la catalanitat” i va subratllar que presentar la moció és “una irresponsabilitat”, perquè “Espanya té tres causes obertes en aquests moments davant del Tribunal Europeu de Drets Humans: el 9-N, la de la mesa del Parlament i les sentències del procés”.

El portaveu d’ERC, Alfons Puche, va assegurar que “no hi ha cap supòsit fàctic que sustenti la moció presentada, perquè no hi ha cap proposta o projecte de llei sobre aquesta qüestió” i va apuntar que “només respon a una política repressiva del PP”. El republicà va destacar que “la moció no té res a veure amb Esparreguera” i va adreçar-se al regidor popular per dir-li que “em sap greu que hagi perdut l’ocasió en el seu primer Ple de preocupar-se pels interessos públics de la ciutadania de la vila”. Finalment, el portaveu del PSC, Daniel Farriols, també va afirmar que “és una moció d’interès supramunicipal, que no preocupa directament a l’àmbit municipal” i va assegurar que “no és la millor manera de començar en el Ple de l’Ajuntament”. Farriols va apuntar que, a més, “la moció no aporta cap solució al conflicte i no ajuda a l’actual via de diàleg”.

En un altre ordre de coses, el Ple municipal va aprovar el nomenament dels representants municipals a diferents organismes. Així la regidora de Serveis Socials i Gent Gran, Sandra Chaparro, serà la representant de l’Ajuntament d’Esparreguera a Sumar, l’entitat pública que gestiona la Residència Municipal Can Comelles, i també a la Fundació Privada Arc de Sant Martí, que s’encarrega de millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual; i la regidora de Promoció Econòmica, Montserrat Vilardosa, serà la representant municipal a Innobaix, l’Agència d'Innovació del Baix Llobregat i L'Hospitalet. El punt va prosperar amb els vots favorables de tots els grups municipals, excepte Esparreguera En Comú Podem, la CUP i Junts per Esparreguera, que es van abstenir. La sessió plenària també va aprovar, per unanimitat, la designació dels representants del consistori al Consell Escolar Municipal, que estarà presidit per l’alcalde, Eduard Rivas, tindrà la regidora d’Educació, Desirée Gómez, com a vicepresidenta i comptarà amb representació de tots els grups municipals, excepte el PP.

En l’àmbit de Serveis Socials, el Ple municipal va aprovar per unanimitat sol·licitar al Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya l’ampliació de 5 places concertades addicionals al servei de residència assistida de la Residència Municipal Can Comelles per a l’exercici 2024 i successius. Paral·lelament, també es va aprovar una modificació de crèdit per valor d’11.959 euros per a destinar-la a la contractació del servei de consergeria i recepció per a instal·lacions esportives municipals. El punt va obtenir el suport de tots els grups municipals, excepte la CUP que hi va votar en contra. Durant la sessió també es van ratificar els festius locals del 2024, que seran el 12 de febrer i el 15 de juliol, coincidint amb la Festa Major d’hivern i d’estiu.

Paral·lelament, en l’àmbit d’organització i persones, es va acordar per unanimitat la modificació de l’article 94 de l’Acord Regulador de les Condicions de Treball a l’Ajuntament d’Esparreguera sobre les absències per malaltia o accident que no comportin una situació d’incapacitat temporal. En aquest sentit, es garanteix el 100% del salari per als 4 dies d’indisposició al llarg de l’any sense necessitat d’aportar una justificació mèdica, només caldrà una declaració responsable jurada del treballador o treballadora. D’altra banda, el Ple va aprova la modificació de la plantilla de treballadors de l’Ajuntament d’Esparreguera per a crear una nova plaça d’arquitecte i una plaça de recepcionista al servei de Serveis Socials. El punt es va aprovar amb els vots favorables de tots els partits municipals, l’abstenció de la CUP i el vot en contra d’Esparreguera En Comú Podem. Així mateix, la sessió va validar, amb les abstencions d’Esparreguera En Comú Podem i la CUP, la modificació del catàleg de llocs de treball per a incloure les noves places incloses a la plantilla de treballadors i adaptar diferents llocs a l’organització de l’Ajuntament.