Tanca
Joventut 20 d’octubre de 2022

El Punt Jove engega activitats adreçades a l’alumnat dels centres d’educació secundària

La Regidoria de Joventut ja ha posat en marxa el Punt d’Informació i Dinamització a Centres d’Educació Secundària, que aquest any s’amplia també a l’alumnat dels cursos de formació professional post obligatòria, ha programat pel mes de novembre un punt d’informació mòbil sobre sexualitats, afectivitats i feminismes i està elaborant una guia de recursos municipals per a joves

El Punt d’Informació i Atenció Juvenil (PIAJ) de Cal Trempat ha engegat dues propostes per acostar-se als i les joves que estan cursant actualment educació secundària obligatòria, batxillerat o formació professional a la nostra vila. Per una banda, s’ha posat ja en marxa el Punt d’Informació i Dinamització a Centres d’Educació Secundària (PIDCES) d’aquest curs, un punt mòbil que connecta PIAJ amb els i les joves dels centres educatius per a oferir-los assessorament i informació. Aquest servei ja es realitzava a l’IES El Cairat, l’IES El Castell i l’escola cooperativa El Puig i aquets curs s’amplia també a l’alumnat del PFI de Muntatge i manteniment d’equips informàtics i al PTT d’Auxiliar d’activitats d’oficina i en serveis administratius generals. D’altra banda, la segona setmana de novembre s’ha programat un punt d’informació mòbil sobre sexualitats, afectivitats i feminismes, que forma part de les propostes del consistori per a fomentar el benestar emocional d’infants, adolescents i les seves famílies. Aquesta activitat es farà en horari de matí amb diferents grups classe dels centres educatius i a la tarda estarà oberta a la ciutadania. Paral·lelament, la Regidoria de Joventut també ha començat a treballar per a elaborar una guia de recursos per a joves.

Aquest mes d’octubre la Regidoria de Joventut ha reactivat el Punt d’Informació i Dinamització a Centres d’Educació Secundària, una iniciativa que té per objectiu donar a conèixer els recursos, serveis i les activitats juvenils existents al municipi. Aquest servei es presta a través d’una dinamitzadora juvenil de la cooperativa L’eina, adjudicatària de la prestació, que inclou també el Punt d’Informació Juvenil de Cal Trempat. Els PIDCES es realitzen de forma mensual als centres d’educació secundària del municipi i enguany incorporen també trobades trimestrals amb l’alumnat dels cursos de formació professional post obligatòria. Les sessions han començat ja amb les presentacions als diferents grups-classe i, després d’aquesta primera presa de contacte, començarà a funcionar el programa amb el punt d’informació a l’hora d’esbarjo. Amb el desplaçament al centres es pretén detectar les necessitats d’informació de la joventut en relació al municipi, atendre les consultes que tinguin sobre temes del seu interès, des de l’àmbit educatiu, laboral, sexual, sanitari... Així mateix també es vol donar a conèixer el PIAJ de Cal Trempat i fomentar la participació de la joventut en les activitats i propostes que s’hi organitzen.

D’altra banda, i de manera conjunta amb la Regidoria de Feminismes i LGTBI, s’ha programat un punt d’informació mòbil sobre sexualitats, afectivitats i feminismes, que es durà a terme del dilluns 7 al divendres 11 de novembre en horari de matí i tarda. Durant l’horari de matí es faran sessions programades amb grups d’alumnat dels instituts El Cairat i El Castell, els cursos de secundària de l’escola cooperativa El Puig, el PFI de Muntatge i manteniment d’equips informàtics, el PTT d’Auxiliar d’activitats d’oficina i en serveis administratius generals i el Taller Ocupacional Can Comelles (TOCC). I entre les 5 i les 8 del vespre, el punt estarà ubicat a l’exterior de l’edifici de Cal Trempat i estarà obert a la ciutadania, i especialment als joves a partir de 12 anys, per a què puguin informar-se, de manera amena, sobre sexualitat, afectivitat i feminisme.

El punt constarà de tres taules independents. La primera serà el racó del toca-toca, un espai per conèixer el propi cos, en el qual hi haurà diferents materials per experimentar les sensacions del cos i també serà un espai per parlar de la responsabilitat afectiva i el significat de consentiment. En segon lloc, un espai d’anticoncepció i prevenció de malalties de transmissió sexual i la tercera taula serà un espai de productes d’higiene dirigits a persones menstruants on també s’abordarà la higiene en les trobades sexuals. Les taules estaran dinamitzades per una persona que atendrà les consultes, curiositats i dubtes que sorgeixin. Aquesta activitat forma part d’un ventall de propostes gratuïtes organitzades des de l’Àrea de Drets Socials i Ciutadania per a fomentar el benestar emocional d’infants, adolescents i les seves famílies, finançades amb una subvenció de 75.000 euros de la Diputació de Barcelona en el marc de la Xarxa de Governs de Locals 2020-2023 i adjudicades a l’empresa Drecera.

Paral·lelament, la Regidoria de Joventut també treballa en l’elaboració d’una guia de recursos per a joves. Es tracta d’un acció recollida dins del Pla Local de Joventut d’Esparreguera 2022-2025 que pretén recopilar tots els recursos existents al municipi adreçats a joves i adolescents, des d’equipaments i serveis fins a activitats. Actualment s’està començant a treballar en el disseny i contingut d’aquest document, que es finançarà a través d’una subvenció de la Diputació de Barcelona emmarcada en el programa Escolta Jove, que té com a objectiu reforçar els serveis locals de joventut i les funcions d’informació, orientació i acompanyament vivencial de les persones joves. A través d’aquest programa també s’ha posat en marxa aquest mes d’octubre el projecte Educadors de Medi Obert, que té per objectiu dur a terme un treball de proximitat per generar vincle amb les persones joves del municipi per tal de reforçar les funcions d’informació, orientació i acompanyament i prevenir possibles vulnerabilitats.