Tanca
Joventut 11 d’octubre de 2023

El Punt Jove s’acosta a l’alumnat de secundària dels diferents centres educatius de la vila

Avui s’ha posat en marxa el Punt d’Informació i Dinamització a Centres d’Educació Secundària, que ofereix informació i assessorament als estudiants d’ESO, Batxillerat i formació ocupacional del municipi. Paral·lelament, durant el mes de novembre s’han programat 28 tallers sobre sexualitats, afectivitats i feminismes

Amb l’inici del nou curs escolar, el Servei de Joventut de l’Ajuntament d’Esparreguera torna a posar en marxa dues propostes adreçades als i les joves que estan cursant actualment educació secundària obligatòria, batxillerat o formació ocupacional als centres educatius del municipi. Així, avui ha començat a funcionar el Punt d’Informació i Dinamització a Centres d’Educació Secundària (PIDCES), un punt mòbil que connecta el Punt d’Informació i Atenció Juvenil (PIAJ) de Cal Trempat amb l’alumnat dels centres educatius de la vila per a oferir-los assessorament i informació en diferents temàtiques del seu interès. D’altra banda, durant el mes de novembre s’han programat diferents tallers sobre sexualitats, afectivitats i feminismes adreçats a l’alumnat de 2n i 3er d’ESO d’El Cairat, El Castell i El Puig, a l’alumnat de PFI de Muntatge i manteniment d’equips informàtics i al del PTT d’Auxiliar d’activitats d’oficina i en serveis administratius generals, a les persones usuàries del Taller Ocupacional Can Comelles (TOCC) i també es faran 3 tallers oberts al Punt Jove.

El Punt d’Informació i Dinamització a Centres d’Educació Secundària, que ha arrencat tot just avui a l'institut El Cairat, és una iniciativa que té per objectiu donar a conèixer els recursos, serveis i les activitats juvenils existents al municipi. El regidor de Joventut, Albert Boixet, ha explicat que “el PIDCES és el nexe d’unió entre el Punt Jove i els centres educatius, trasllada l’oferta d’activitats que té el Punt per a potenciar-ne la participació, fa arribar informació en temes específics i d’actualitat, per a donar als joves informació contrastada que defugi de les fake news, i fomenta la participació en el món associatiu i social de la vila”. Aquest servei es presta a través d’un dinamitzador juvenil que es desplaça als centres, durant les hores d’esbarjo, amb el propòsit de detectar les necessitats d’informació de la joventut i atendre les seves consultes. Aquest curs, el PIDCES es trasllada tots els dimecres al pati de l’institut El Cairat, els dijous al del Castell i un cop al mes visita també l’escola cooperativa El Puig i l’alumnat dels programes de formació ocupacional.

D’altra banda, i de manera conjunta amb la Regidoria de Feminismes i LGTBI, les dues primeres setmanes de novembre s’han programat 25 tallers sobre sexualitats, afectivitats i feminismes adreçats a l’alumnat de 2n i 3r d’ESO dels instituts El Cairat i El Castell i l’escola cooperativa El Puig, a l’alumnat del PFI de Muntatge i manteniment d’equips informàtics i al de PTT d’Auxiliar d’activitats d’oficina i en serveis administratius generals i a les persones usuàries del TOCC. A més, també es faran tres tallers oberts al Punt Jove, un adreçat exclusivament a noies, un altre adreçat exclusivament a nois i un darrer per a persones vinculades al moviment LGTBI. El regidor de Joventut ha apuntat que “és el segon any que es fa el punt mòbil sobre sexualitats, afectivitats i feminismes, l’any passat va rebre valoracions molt positives per part dels instituts i aquest any repetim, però traslladem els tallers als mateixos centres, dins de l’espai classe, i amb dinàmiques específiques dedicades a treballar cada tema”. En aquests tallers es tractaran aspectes com la sexualitat i les relacions afectives, els prejudicis i estereotips vinculats a la sexualitat i també es donarà informació sobre els mètodes d’anticoncepció, d’higiene menstrual i de prevenció de les infeccions de transmissió sexual.

Paral·lelament, hi ha la programació que s’ofereix des del Punt d’Informació i Atenció Juvenil, ubicat a l’edifici de Cal Trempat, que està obert de dimecres a dissabte de 16.30 a 20 h. El Punt ofereix un espai integral d’informació, orientació i assessorament per a joves d’entre 12 i 29 anys i disposa també d’una aula amb ordinadors, un espai d’oci i diferents propostes de tallers i activitats. Enguany les tardes del Punt estan organitzades per cobrir diferents interessos: dimecres està dedicat a l’àmbit acadèmic i laboral i es programaran tallers vinculats a aquestes temàtiques a més de disposar de l’espai per a fer treballs en grup i tasques escolars; dijous les activitats estan vinculades al cinema, la tecnologia la programació; i divendres i dissabtes hi ha activitats obertes, amb tallers temàtics de música, ball, videojocs, tennis taula... La programació es pot consultar des de l’Instagram del  Servei de Joventut.