Tanca
Polítiques d'Igualtat 25 de novembre de 2022

Esparreguera referma el seu compromís amb la llibertat de les dones

El municipi s’adhereix a la commemoració del 25N Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones amb una concentració a la plaça de l'Ajuntament, que ha comptat amb la lectura del manifest institucional i actuacions de dansa i teatre. Així mateix, demà al matí organitza una jornada de reflexió de les violències sexuals a la plaça de la Pagesia

Esparreguera ha refermat avui el seu compromís amb la llibertat de les dones per a fer una societat més lliure. En commemoració del 25 de novembre, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, el municipi ha organitzat una concentració, que ha reunit més d’un centenar de persones a la plaça de l’Ajuntament, i s’ha sumat al manifest unitari signat per totes les administracions catalanes, que reclama recursos econòmics per a les polítiques de prevenció i reparació de les violències masclistes, així com la màxima col·laboració i cooperació interinstitucional. La jornada de conscienciació ha comptat també amb una peça coreogràfica teatral de l’alumnat d’arts escèniques de l’institut El Cairat, la lectura de la declaració de l’Associació de la Dona Activa i una actuació de dansa de l’alumnat de l’Escola Municipal de Les Arts d'Esparreguera. La programació seguirà aquesta tarda amb la il·luminació del campanar i la façana de l’Ajuntament de color lila i demà al matí amb una jornada de reflexió i visibilització de les violències sexuals. A més, avui i demà s’ha instal·lat un Punt Lila de la Diputació de Barcelona.

La plaça de l’Ajuntament ha acollit, a les 12 del migdia, la concentració en la qual s’ha llegit el manifest unitari amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones,  consensuat per la Generalitat de Catalunya, la Delegació del govern a Catalunya, les quatre diputacions catalanes, l’Associació Catalana de Municipis (ACM), la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), l’Ajuntament de Barcelona i l’Associació de Micropobles de Catalunya. El manifest subratlla que “la violència masclista té moltes formes i l’impacte en les vides de les dones depèn, en gran mesura, de la garantia d’accés a drets bàsics per a la seva reparació” i apunta que “de totes les formes de violència masclista, les violències sexuals són les més prevalents, les més invisibilitzades i les més naturalitzades.Tot això fa de les violències sexuals un component central del patriarcat. No tenen a veure amb el sexe sinó amb el poder”.

En aquest sentit, la regidora de Feminismes i LGTBI, Sara Gòmez, qui ha llegit el manifest, ha afirmat que una de les manifestacions del poder “és la de crear un imaginari en què les agressions les comet un desconegut a l’espai públic amb perfil psicòpata i depravat, malgrat que la major part de les agressions, especialment aquelles més greus, ocorren en espais considerats privats i els agressors més habituals no tenen un perfil concret. Les cometen amics, parelles, companys d’estudis o de feina, veïns, familiars o referents propers”. El manifest subratlla també que “els feminismes han impulsat dos grans canvis: han posat el consentiment al centre i han exigit que es faci efectiva la diligència deguda dels poders públics i que s’erradiqui tota forma de violència institucional”. I conclou que “el compromís que refermem totes les institucions polítiques del país, és un compromís amb la garantia de tots els drets que es veuen vulnerats amb les violències sexuals i un compromís amb la llibertat de les dones per a fer una societat més lliure”.

Després de la lectura del manifest la plaça ha estat escenari d’una actuació coreogràfica a càrrec de l’alumat d’arts escèniques de l’institut El Cairat, que han fet una interpretació de la lectura d’un text colpidor que reflexiona al voltant de les violències sexuals. Seguidament, l’Associació de la Dona Activa d’Esparreguera ha fet la lectura de la seva declaració en motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones i, finalment, hi ha hagut una actuació de dansa a càrrec de l’alumnat de l’Escola Municipal de Les Arts d'Esparreguera. La programació en commemoració del 25N seguirà aquesta tarda amb la il·luminació del campanar i la façana de l’Ajuntament de color lila i una batucada amb el grup Batuco pel centre de la vila, durant la qual es repartirà material de sensibilització de la campanya Fem Pinya. Demà, la Regidoria de Feminismes i LGTBI ha organitzat una jornada de reflexió i visibilització de les violències sexuals de 10 del matí a 2 del migdia a la plaça de la Pagesia. La jornada comptarà amb la participació de Jan Calvet Domingo, de La Utòpica; Roser i Núria Guasch Garrofé, autores de “Cicatrius. Relats d’històries silenciades”; Isolda Fortuny López, del col·lectiu Dones Juristes; i Alba Knijff Massip, del Grup de suport Trencanous.

A més, avui s’ha instal·lat un Punt Lila de la Diputació de Barcelona a la plaça de l’Ajuntament, que demà estarà a la plaça de la Pagesia de 10 del matí a 2 del migdia, coincidint amb la jornada de reflexió sobre la violència sexual.  L’objectiu és fomentar la “tolerància 0” davant de qualsevol manifestació de violència masclista, garantir un accés de qualitat i equitatiu als serveis d’atenció a les dones a la província de Barcelona. Paral·lelament, al llarg d’aquesta setmana Ràdio Esparreguera ha emès una programació especial entorn les violències sexuals en la qual van participar les tècniques del SIAD d’Esparreguera, l’associació La Turbina, el CAP d’Esparreguera i la Policia Local.