Tanca
Educació 30 de juny de 2022

L’Ajuntament d’Esparreguera organitza aquest dissabte el I Simposi "Art i Medi Ambient"

La jornada, coorganitzada juntament amb la Universitat d’Humboldt (Alemanya) i The Handprint Initiative (Mèxic-Barcelona), serà un intercanvi internacional i online d'experiències educatives en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que comptarà amb una desena de ponents. Les persones interessades a participar-hi poden inscriure’s a través d’un formulari electrònic

L’Ajuntament d’Esparreguera, a través de la Regidoria d’Educació i els Tallers d’Activitats Artístiques i Culturals, organitza, juntament amb el Departament d’Agroecologia de la Universitat d’Humboldt (Alemanya) i The Handprint Initiative (Mèxic-Barcelona) el I Simposi Art i Medi Ambient. Es tracta d’una jornada d’intercanvi d’experiències entre professionals internacionals, centrades en el medi ambient i l’ús de l’art com a eina transdisciplinària que neix com a resposta a la necessitat de generar espais de reflexió i col·laboració que permetin consolidar estratègies educatives que incloguin els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i propiciar el compliment de l’Agenda 2030, marcada per les Nacions Unides. El simposi tindrà lloc aquest dissabte 2 de juliol, de 9 del matí a 6 de la tarda, a través de la plataforma Zoom i comptarà amb traducció simultània, ja que hi participaran 10 professionals de diferents països, com Mèxic, la Índia o Hongria. Fins ara hi ha una seixantena de persones inscrites a la jornada i les inscripcions per a participar-hi encara es poden realitzar, fins demà, a través del formulari d’inscripció electrònic.

El regidor d’Educació i Cultura de l’Ajuntament d’Esparreguera, Juan Jurado, que serà l’encarregat d’obrir la jornada, ha “posat en valor la categoria de l’acte, que compta amb la participació de ponents de diversos països i continents i que mostra una altra de les funcions que hem de tenir com a serveis públics de cultura: la difusió del patrimoni i la reflexió col·lectiva al voltant del paper de l’art en el món i dels motius pels quals pot ser crucial per donar resposta als grans reptes als quals ens enfrontem, ja no com a país sinó com a espècie”. La primera ponència començarà a les 9.45 del matí i tractarà sobre “Quin és el millor enfocament d’aprenentatge per als intercanvis virtuals educatius? Troba el teu propi PAtH”, a càrrec de Giovanni Fonseca, de la Universitat de Postdam. A les 11 del matí, l’educadora ambiental Rajeswari Gorana farà la ponència “Art inspirat en la natura” i, seguidament, la presidenta de l’entitat Petjades de Colors, Marisa Lafron, parlarà sobre les “Sortides inclusives a la natura amb la cadira Joëlette i les barres direccionals”.

Després d’una pausa per a dinar, el simposi es reprendrà a les 2 del migdia amb la conferència “Educació Mediambiental a la Vall de l’Art” a càrrec d’Eszter Saly i Karina Bartha, de la Societat Hongaresa per a l’Educació Ambiental. A les 2.45 del migdia la docent Beatriz Solís parlarà sobre “Inspiració- desenvolupament sostenible” i a les 3.45, Abril García y Macias del Col·legi Madrid oferirà la xerrada “La fotografia, una manera de cuidar i compartir el meu món”. Seguidament, serà el torn de Martina Chvátalová que tractarà sobre “L’educació ambiental en l’eco-centre, rural – ciutat: Vivim la natura a la ciutat!” i a les 5.15 hi haurà la conferència “Pot ser creatiu un ordinador?”, a càrrec de Pablo Ruz d’X eleva Group. Finalment, a les 6 d ela tarda la directora dels Tallers Artístics i Culturals d’Esparreguera, Nicole Morel, farà el tancament de la jornada.

La directora dels Tallers d’Activitats Artístiques i Culturals, Nicole Morel, ha explicat que “aquest simposi ha estat possible gràcies a les noves tecnologies, que ens permetran fer una trobada virtual per a poder intercanviar experiències amb persones de la República Txeca, Mèxic, l’Índia, Hongria i Catalunya” i ha apuntat que tots els i les ponents “són educadors, persones que utilitzen l’art com una eina per potenciar o promoure els Objectius de Desenvolupament Sostenible i la protecció del medi ambient mitjançant l’art”. Morel també ha afegit que “l’objectiu dels Tallers Artístics i Culturals no és només fer art, mantenir tradicions artesanals o experimentar amb les noves tecnologies, sinó també buscar noves eines educatives i és gràcies a aquest compromís amb els ODS i l’Agenda 2030 que hem cregut important fer xarxa amb persones amb les quals compartim aquesta mateixa inquietud”.