Tanca
Política Lingüística 24 de març de 2023

Les entitats d’Esparreguera s’adhereixen al Voluntariat per la Llengua

En aquests moments hi ha 7 entitats de la vila que s’han sumat a aquest programa per a fer créixer l’ús social del català a Esparreguera. També hi ha 160 comerços adherits al Voluntariat per la Llengua i 54 persones que practiquen el català a través de la conversa com a voluntàries o aprenents

El programa Voluntariat per la Llengua (VxL) compta a Esparreguera amb 7 entitats i associacions adherides que es comprometen a impulsar l’ús social de català entre els seus socis i sòcies i també col·laboren amb el programa oferint les seves instal·lacions com a lloc de trobada de les parelles lingüístiques o oferint avantatges per als participants del VxL. Les entitats actives en aquest moment dins del programa són l’Agrupació Fotogràfica d’Esparreguera, l’Associació per a la Defensa del Patrimoni de la Colònia Sedó i el seu Entorn, l’Associació Petjades de Colors, la Biblioteca Municipal L’Ateneu, Càritas Parroquial Esparreguera, els Castellers d’Esparreguera i la Fundació Privada La Passió d’Esparreguera. El Voluntariat per la llengua és un programa d’intercanvi lingüístic del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), gestionat a nivell municipal per l’Oficina de Català d’Esparreguera, que té per objectiu trobar persones voluntàries i aprenents que vulguin compartir conversa en català. Les persones interessades poden inscriure’s mitjançant la web o a l’oficina local, ubicada a la planta -2 de la Biblioteca Municipal L’Ateneu, a través del correu electrònic [email protected] o del telèfon 93 772 92 92.

La responsable de l’Oficina de Català d’Esparreguera, Maria Romero, ha explicat que “el programa del Voluntariat per la Llengua té tradicionalment molt bona acollida a Esparreguera. El nombre de parelles lingüístiques que hi participen és molt elevat i també ho és el d’establiments comercials adherits”. En aquest sentit, Romero ha apuntat que “hi ha, però, una branca important que ha tingut darrerament un impuls notable a Esparreguera: la de les entitats i associacions que se sumen al Voluntariat per la Llengua per tal de difondre’l entre els seus socis i sòcies”.  A més de la difusió esmentada, algunes d’aquestes entitats ofereixen les seves instal·lacions com a lloc de trobada de les parelles lingüístiques; d’altres admeten pràctiques lingüístiques dels alumnes dels cursos del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), i algunes ofereixen avantatges per als participants del programa. “Parelles, establiments i entitats formen part d’un teixit que té un gran potencial per a fer créixer l’ús social del català a la vila i oferir espais actius per a la pràctica de la llengua per a tothom que vulgui millorar el seu nivell de coneixements”, ha subratllat la responsable del servei.

A banda de les entitats, a Esparreguera hi ha 160 comerços que també estan adherits al Voluntariat per la Llengua i es comprometen a garantir l’atenció en català als seus clients i s’impliquen en el foment de l'ús oral del català. Entre els comerços locals adherits hi ha des de bars i restaurants, a carnisseries, botigues de roba, sabateries, clíniques, estancs, farmàcies o perruqueries, entre d’altres. A més, actualment hi ha 27 parelles lingüístiques dins del programa, formades per un voluntari o voluntària, que parla català fluidament, i un aprenent o aprenenta, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa. Aquestes parelles es troben de manera presencial o virtual per practicar català a través de la conversa.

La responsable de l’Oficina de Català d’Esparreguera ha explicat que les inscripcions per formar part del Voluntariat per la Llengua estan obertes tot l’any. “Ara que comença el tercer trimestre del cursos de català és quan més persones voluntàries necessitem, perquè l’alumnat que estudia amb nosaltres comença a tenir competències per mantenir converses orals i els hi va molt bé formar part d’aquest programa i poder practicar la llengua amb altres persones”, ha apuntat Romero. Paral·lelament, aquest programa també està present a la Residència Municipal Can Comelles, on enguany s’han format sis parelles lingüístiques, entre persones voluntàries i avis i àvies, que a mitjans d’abril començaran a fer tertúlies al pati del centre per practicar el català.