Tanca
Política 10 de febrer de 2021

Un total de 16.696 esparreguerins i esparreguerines estan cridats diumenge a les urnes

Per assegurar que les eleccions al Parlament de Catalunya se celebren amb els mínims riscos per a la salut i totes les garanties per exercir el dret a vot, l’Ajuntament ha destinat 8.000 euros per reforçar els controls, fer proves d’antígens, informar a la ciutadania de les mesures de seguretat i els canvis de col·legis electorals i habilitar un servei de bus gratuït per garantir la mobilitat el 14F

A Esparreguera, un total de 16.696 veïns i veïnes estan cridats a les urnes de les eleccions al Parlament de Catalunya, uns comicis que estaran fortament marcats per les mesures de prevenció de la covid-19. Per donar compliment als protocols fixats per la Generalitat, s’han hagut de modificar la majoria de col·legis electorals del municipi, que han passat d’11 a 7 seus, però mantenint les 22 meses, que conserven el seu número de districte, sessió i denominació. Per reforçar la seguretat durant els comicis, l’Ajuntament ha invertit 8.182 euros per enfortir els controls en els accessos a les seus electorals, realitzar proves d’antígens als apoderats dels grups polítics i als representants de l’administració, informar a la ciutadania dels canvis d’ubicació dels col·legis i de les mesures sanitàries a seguir durant la jornada electoral, així com garantir l’accés del veïnat de Mas d’en Gall i Can Rial al col·legi electoral del Pau Vila amb dos autobusos llançadora. A data d’avui 66 persones han presentat al·legacions per no formar part de meses electorals, de les quals 59 han estat acceptades per Junta Electoral, això ha obligat a realitzar 22 canvis en la composició de les meses.

La subvenció que atorga la direcció General de Participació Ciutadana i Processos Electorals del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya a l’Ajuntament per organitzar les eleccions ascendeix a 18.603 euros. A més, el consistori ha destinat un total de 8.182 euros a diferents partides per assegurar una convocatòria electoral amb els mínims riscos per a la salut i totes les garanties per exercir el dret a vot. Entre les partides que s’assumeixen a nivell municipal hi ha les proves d’antígens als 40 treballadors de l’Ajuntament que es mobilitzaran el dia de les eleccions per a garantir-ne el correcte funcionament així com als apoderats dels partits polítics que ho han sol·licitat. També s’ha contractat personal per a controlar els accessos dels col·legis electorals i garantir que es compleixen les mesures de seguretat. Així mateix el consistori ha assumit el cost de la calefacció dels diferents col·legis electorals, el lloguer de La Passió i també el cost dels àpats que s’oferiran als membres de les meses electorals i als representants de l’administració. L’Ajuntament també ha editat i repartit 12.500 díptics informatius a la ciutadania amb informació sobre els canvis en les seus dels col·legis electorals, les franges de vot recomanades i totes les mesures de seguretat que es prendran per votar amb garanties. Així mateix, per a poder garantir que tots els votants tenen accés al seu col·legi, el consistori ha habilitat dos autobusos llançadora gratuïts entre els barris de Mas d’en Gall, Can Rial i La Plana.

A Esparreguera 66 persones han presentat, fins al moment, al·legacions per no formar part de meses electorals, de les quals 59 han estat acceptades per la Junta Electoral i, per tant, han quedat dispensades de formar-ne part. A aquestes se li sumen les 42 persones a les quals no s’ha pogut notificar la seva designació, perquè no han estat trobades als domicilis. De moment, s’han generat 22 canvis de diferents càrrecs de meses, i de les 22 meses electorals que té el municipi, només 4 no han patit cap modificació. Aquesta situació s’està produint a tot el territori i està obligant a alguns municipis a repetir sortejos. No és el cas d’Esparreguera ja que en el moment de fer el sorteig ja es van designar nou suplents per a cadascun dels càrrecs, com el consistori fa habitualment en qualsevol convocatòria electoral, ja que és decisió dels ajuntaments fixar el nombre de suplents que es designen. El Departament de Salut està fent aquesta setmana les proves de detecció de covid-19 (test antigènic ràpid) als membres de la mesa titulars i primers suplents. A més, el dia de les eleccions se’ls prendrà la temperatura, que haurà de ser inferior a 37.5ºC, i l’Ajuntament els proporcionarà mascaretes, una pantalla facial i gel hidroalcohòlic. Durant la darrera hora de votació, de 7 a 8 de la tarda, els membres de la mesa utilitzaran equips de protecció individual integrals d’alta seguretat.

La jornada electoral serà excepcional per la situació d’emergència sanitària que viu el país. Els protocols aprovats pel govern català han obligat a modificar la majoria dels col·legis electorals habituals del municipi per tal de garantir l’ordenació del fluxos d’entrada i de sortida, la correcta ventilació interior i les mesures de distanciament entre persones. S’ha passat d’11 a 7 seus i només se’n mantenen dues: el Taller Ocupacional de Can Comelles (TOCC) i l’Escola Municipal de Música i Dansa. Aquest diumenge el veïnat del Barri Font votarà al Teatre La Passió; l’electorat habitual de l’Escola Roques Blaves haurà de votar a l’IES El Castell; les seus de Can Pasqual i Cal Trempat passaran a ubicar-se al Pavelló Municipal El Castell; els col·legis del Centre Dual i l’Escola Bressol Cucuruga es traslladaran a la Biblioteca Municipal l’Ateneu; i els veïns i veïnes de Mas d’en Gall, Can Rial i La Plana votaran a l’escola Pau Vila. A les seus electorals hi haurà punts d’accés i de sortida diferenciats i hi haurà personal de seguretat que organitzarà les cues i el flux dels votants amb l’objectiu de controlar l’aforament i vetllar pel compliment de les mesures sanitàries. Els centres restaran amb les portes obertes i seran netejats i desinfectats periòdicament durant tota la jornada.

El dia de les eleccions es recomana als votants que portin el vot preparat de casa i que vagin a votar segons la distribució de franges d’acord amb la situació sanitària personal: de 9 a 12 del migdia els col·lectius de risc; de 12 a 7 del vespre els votants no pertanyents ni als col·lectius de risc ni en quarantena; i de 7 a 8 del vespre els col·lectiu de persones en quarantena (contagiats, contactes estrets i sospitosos). En tot cas, les persones de col·lectius vulnerables tindran prioritat i només podrà accedir al centre de votació exclusivament la persona que pretengui exercir el seu dret a vot, sense poder anar acompanyat, llevat que requereixi d’assistència. A l’interior del col·legi, la persona electora exhibirà als membres de la mesa el document identificatiu, però no el lliurarà, i serà el mateix votant qui dipositarà el sobre dins de la urna. A més, es demana que es respecti el circuit de sortida i no es romangui dins el col·legi més temps que el necessari per exercir el dret a vot. A la web municipal es pot consultar tota la informació de les eleccions i les mesures sanitàries que cal seguir durant la jornada electoral.