Tanca
Educació 26 de setembre de 2023

La comunitat educativa d’Esparreguera celebra l’acte de presentació de l’inici del curs escolar

Durant l’acte, que es va celebrar a la Biblioteca Municipal, es va retre homenatge als quatre mestres de la vila que es van jubilar el curs passat i es va exposar el treball de remodelació dels espais de participació municipals a nivell educatiu. A més, el filòleg i narrador Carles Alcoy va oferir una ponència al voltant de la importància de la lectura i la narració

La Biblioteca Municipal L’Ateneu va acollir ahir a la tarda l’acte de presentació del curs escolar 2023-2024 a Esparreguera, un espai de reflexió per a tota la comunitat educativa, que va congregar una quarantena de persones per posar en comú temes d'interès en l'àmbit de l'educació al municipi. L’acte va comptar amb la participació de l’alcalde d'Esparreguera, Eduard Rivas Mateo, el director dels Serveis Territorials d’Educació al Baix Llobregat, Albert Grau, la regidora d’Educació, Desirée Gómez, i el coordinador de l’Àrea de Drets Socials i Ciutadania, Juan Jurado Bracero. Durant l’acte es va fer un homenatge als quatre mestres de la vila que es van jubilar el curs passat: Montserrat Montoriol de l’escola cooperativa El Puig, José Antonio López de l’escola Montserrat i Yolanda Eito i Carme Vázquez, de l’institut El Castell. La benvinguda al curs també va servir per a compartir el projecte de remodelació dels espais de participació municipals en matèria educativa que està realitzant la regidoria i que es presentarà properament a tota la comunitat educativa. L’acte es va cloure amb la ponència del filòleg i narrador Carles Alcoy titulada "L’espectacle de la narració", al voltant de la importància de la lectura i de saber explicar històries.

L’acte de benvinguda del curs escolar es va recuperar l’any passat, després de l’aturada que va suposar la pandèmia, i reuneix equips directius, professorat i personal dels centres educatius del municipi, des de les escoles bressol, a les escoles d’infantil i primària i els instituts, representants del Departament d’Educació de la Generalitat i representants polítics i tècnics de l’Ajuntament. L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, va ser l’encarregat d’obrir l’esdeveniment destacant “la importància de trobar-nos totes les parts de la comunitat educativa per a treballar de forma conjunta, pensar i reflexionar” i va apuntar que “cal trobar espais per compartir, per això creiem que actes com aquest són de cabdal importància”. D’altra banda, l’alcalde va afirmar que “és un goig poder comptar amb la complicitat del Departament d’Educació, perquè no sempre ha estat així, però ara s’està fent molt bona feina a la comarca i hi ha molta complicitat amb els municipis i unitat d’acció i quan les coses es fan sumant, la política publica és exponencial”.

Per la seva banda, la regidora d’Educació, Desirée Gómez, qui s’estrena aquest mandat com a nova regidora d’Educació, en substitució del regidor Juan Jurado, va assegurar que “comencem aquest curs amb entusiasme i determinació perquè sabem que l’educació és la base de qualsevol societat i que les trobades educatives juguen un paper fonamental en aquesta construcció”. Segons la regidora, “les trobades educatives no són només esdeveniments rutinaris, sinó moments de gran valor, oportunitats per a la col·laboració, la comprensió i el creixement”. Durant l’acte es va fer un homenatge als quatre mestres de la vila que es van jubilar el curs passat: Montserrat Montoriol, José Antonio López i Yolanda Eito i Carme Vázquez, que van excusar la seva presència i va recollir el seu ram el director de l’institut El Castell, Jordi Fort. A tots ells, la regidora va voler “agrair-los profundament els anys de servei i el seu amor per l’educació”.

També va estar present en l’acte de presentació del curs escolar el director de Serveis Territorials d’Educació del Baix Llobregat, Albert Grau, que va destacar que “la col·laboració institucional entre Ajuntament i Serveis Territorials és bàsica, perquè fem política de proximitat, al costat de les escoles i instituts, i que hi hagi cordialitat i col·laboració és fonamental” i va recordar les diferents novetats que el Departament d’Educació ha posat en marxa, com la gratuïtat d’I2 i la reducció de ràtios a I3, “que aquest curs ja està a I4 també i continuarà progressivament a l’espera que, si la demografia ajuda, a 1r d’ESO es pugui baixar la ràtio a 25”. Grau també va subratllar la importància del treball al voltant del benestar emocional i la educació inclusiva i va apuntar com a assignatura pendent del departament, el desenvolupament del pla contra la calor als centres educatius.

L’acte també va servir per explicar compartir el projecte de remodelació dels espais de participació municipals en matèria educativa que està realitzant la Regidoria d’Educació. En aquest sentit, el coordinador de l’Àrea de Drets Socials i Ciutadania, Juan Jurado, va recordar que actualment hi ha diferents espais, “un d’ells és el Consell Escolar Municipal, que és un espai rígid i rigorós que no està acabant de funcionar com ens agradaria”; també hi ha el Projecte Educatiu de Ciutat, el Consell d’Infants i la Xarxa EXIA, Esparreguera en Xarxa per la Infància i l’Adolescència. “Tenim un magma d’espai participatius i ens plantegem la necessitat d’endreçar-los i simplificar-los, perquè no té sentit dividir la participació del professorat, amb la de la ciutadana o les entitats”, va apuntar Jurado. Amb aquest propòsit, el consistori treballa, segons el regidor, “en una remodelació de tots aquests espais participatius amb una filosofia més propera a la del Comissionat de Cultura, que quedi englobada en el marc del Consell Escolar Municipal, per fer més eficient i simple la participació”. Finalment, les persones assistents van poder gaudir de la ponència del filòleg i narrador Carles Alcoy, que va reflexionar al voltant de la lectura, l’oralitat i la narració.