Tanca
Política 15 de juliol de 2021

El ple municipal aprova inicialment el Pla d’Accessibilitat d’Esparreguera

Aquest document preveu la supressió de les barreres arquitectòniques del municipi en un termini de 12 anys i un cost de 15,9 milions d’euros. El ple també va validar definitivament el projecte de la via ciclista paral·lela al vial d’accés a Mas d’en Gall, una moció a favor de la lliure elecció de l’horari escolar a Catalunya i va acordar el nou règim de dedicacions dels regidors Juan Jurado i María Vallejo

El ple municipal va acordar ahir per unanimitat l’aprovació inicial del Pla d’Accessibilitat d’Esparreguera. El pla, que preveu suprimir les barreres arquitectòniques de la via pública i els mitjans de transport, té un termini d’execució previst de 12 anys i una inversió quantificada en 15,9 milions d’euros. Durant la sessió ordinària celebrada ahir telemàticament, també es va aprovar definitivament el projecte de la via ciclista paral·lela al vial d’accés a Mas d’en Gall i una modificació de crèdit per valor de 80.700 euros destinada principalment a partides de les regidories de Cultura i Educació. Així mateix, es van votar dues mocions, una de Junts per Esparreguera a favor de la lliure elecció de l’horari escolar a Catalunya, que es va aprovar; i una presentada per ERC sobre l’estabilització i consolidació del sector públic a l’Ajuntament, que es va rebutjar. D’altra banda, la regidora María Vallejo va anunciar al ple la seva renúncia com a primera tinent d’alcalde per motius professionals i l’assumpció d’aquest càrrec, la coordinació de l'àrea de Drets Socials i Ciutadania i la regidoria de Persones per part del regidor Juan Jurado.

Tots els grups municipals van aprovar ahir inicialment i per unanimitat el “Pla de supressió de barreres arquitectòniques en via pública i en mitjans de transport i comunicació per a vianants als espais públics urbanitzats al terme municipal d’Esparreguera”. Es tracta d’un instrument que identifica i proposa solucions a les barreres arquitectòniques en els diferents àmbits de la població, ja sigui la via pública o als transports, i estableix un programa per a la seva progressiva eliminació amb l’objectiu d’assolir que el municipi sigui plenament accessible, d’una manera racional i planificada. El document, que ha estat elaborat per la mercantil FRACCTAL SCP i actualitza el pla municipal aprovat l’any 2002, té un termini previst d’execució de 12 anys, moment en el qual caldrà fer-ne una revisió. El cost estimat d’inversió està quantificat en 15.909.742 euros, iva inclòs, i el document estableix una reserva pressupostària anual de, com a mínim, 375.000 euros per a la seva execució, que s’haurà de preveure en els propers pressupostos municipals en funció dels recursos municipals existents.

Durant la sessió també es va aprovar definitivament el projecte constructiu de la via ciclista paral·lela al vial d’accés a Mas d’en Gall amb els vots a favor de PSC, EC i el regidor no adscrit, i l’abstenció de la resta de grups municipals. El projecte té un cost estimat de 1.361.288 euros, iva inclòs i incorpora també la memòria d’expropiacions per obres del camí ciclista que se situen en sòls rurals, valorada en 29.312 euros. Ara caldrà iniciar el procediment d’expropiació per a obtenir la disponibilitat dels terrenys i, posteriorment, licitar les obres que tenen un termini d’execució previst de 10 mesos. En aquest punt, E2031, Ciutadans i la CUP van retreure al govern la manca de comunicació amb el veïnat del barri per a consensuar el projecte, ja que consideren que el traçat no és segur per als vianants. Així mateix, ERC va afegir que es tracta d’una inversió important pel retorn que calculen que pot tenir en nombre de persones usuàries i va alertar també de possibles riscos en el traçat.

Un altre dels punts que es va aprovar en la sessió d’ahir va ser una modificació de crèdit per valor de 80.700 euros que es destinaran a diverses partides. Entre les més quantioses hi ha 39.500 euros per a la programació de festes de Nadal i Reis, 25.000 euros per a l’adquisició d’instruments per a l’Escola Municipal de Música i Dansa d’Esparreguera i 10.000 euros per a diferents inversions de reposició de la residència municipal Can Comelles, entre d’altres. Hi van votat a favor PSC, EC, CUP, Ciutadans, E2031 i JxE; en contra, el regidor no adscrit; i es va abstenir ERC. Així mateix, el ple va ratificar el nomenament de Conchi Aragón Fernández i Josep Llopart Termes com a representants dels comerciants independents, que passen així a formar part de del Consell Consultiu de Comerç, que s’ha posat de nou en marxa a principis de juny després d’haver renovat la composició dels seus membres.

D’altra banda, durant el ple la regidora María Vallejo va fer pública la seva renúncia com a primera tinent d’alcalde i coordinadora de l’àrea de Drets Socials i Ciutadania per motius professionals: “En política s’ha de saber estar amb humilitat i fer un pas enrere quan les circumstàncies ho indiquin, el meu pas és al costat i és voluntari, es deu a circumstàncies professionals i laborals. Pel que respecta al meu lloc en l’equip de govern, he estat fidel als meus principis ètics i polítics i he desenvolupat el meu càrrec amb la màxima responsabilitat i donant el millor de mi mateixa”. Vallejo torna a l’exercici de la infermeria, però es mantindrà al govern com a regidora de Gent Gran i Serveis Socials Especialitzats. El seu testimoni el recull el regidor Juan Jurado, que assumirà la primera tinença d’alcaldia, la coordinació de l’àrea de Drets Socials i Ciutadania i la regidoria de Persones, a més de mantenir les regidories de Cultura i Educació. Per aquest motiu, el ple va votar ahir el nou règim de dedicacions i retribucions d’aquests regidors, que passa a ser de jornada sencera per a Jurado i d’un 25% per a Vallejo. PSC, EC, Ciutadans, JxE i el regidor no adscrit hi van votat a favor, mentre que ERC, CUP i E2031 es van abstenir.

Aprovada una moció en defensa de la lliure elecció de l’horari escolar

Durant el ple d’ahir es van votar també dues mocions. Una presentada per Junts x Esparreguera a instància del grup de coordinació d’Esparreguera de la Plataforma Volem la Jornada Contínua a Catalunya per la lliure elecció de l’horari escolar. La moció, que es va aprovar amb el vot a favor de PSC, CUP, Ciutadans, E2031 i JxE, el vot en contra d’ERC i EC i l’abstenció del regidor no adscrit, expressa el suport de l’Ajuntament d’Esparreguera perquè cada centre educatiu pugui, en coherència amb el seu projecte, optar pel model de distribució de la jornada lectiva que consideri més adequat i sol·licita al Departament d’Ensenyament que estableixi els mecanismes normatius necessaris per a la lliure elecció per part de les famílies i l’autonomia de centre a l’hora d’optar per la jornada contínua.

La segona moció la va presentar ERC, a instància del cercle municipal de Podem, sobre l’estabilització i consolidació del sector públic a l’Ajuntament d’Esparreguera i demanava, entre d’altres punts, aturar el procés d’estabilització de convocatòria i publicació d’oposicions i deixar sense efecte les convocatòries ja realitzades i la incorporació de la figura de l’observador sindical a tots els processos per a dotar-los d’una major transparència i seguretat. La moció es va rebutjar amb els vots en contra de PSC, EC, Ciutadans i el regidor no adscrit, mentre que ERC, CUP, E2031 i JxE hi van votar a favor. Finalment, en el torn de precs i preguntes, E2031 va centrar el debat en la prestació del servei d’aigua municipal i JxE i la CUP en el Comissionat de Cultura.